Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

We wandelen rond in de leukste stad van het land en deze mooie stad Utrecht, biedt nog steeds een hoop leuke dingen, ondanks een lockdown. Bezorgmenu’s, thuisbezorgd cocktails of Utrecht Made mondkapjes. Maar wist je dat er ook typisch Utrechtse dranken bestaan? En dat wij graag lekkere lijstjes maken? Laten we proosten op een heerlijk lijstje met typisch Utrechtse dranken!

Uteregse Dranken voor thuis of als cadeau

Likeur: De Zes Vaatjes

We zijn inmiddels allemaal wel toe aan een lekkere borrel! Zo eentje in zo’n klein glaasje en dan net te vol inschenken, zodat je het eerste slokje slurpen moet. Proeflokaal de Zes Vaatjes is een heerlijk Utrechts Proeflokaal waar je ouderwets goede likeuren kunt proeven en kopen. Het familiebedrijf begon in 1877, in een woonhuis in de wijk Buiten Witten Vrouwen, in 1929 veranderde de straat in de Mgr. Van de Weteringstraat die we nu kennen.

Generatie op generatie werden er nieuwe dranken ontwikkeld. Wat denk je van de Utrechtse Baliekluiver? Een kruidenbitter met een hele geschiedenis. Of de distillaten ‘Een lekker Slokkie van het Jochie’ jenever of ‘Een lekker Bessie van het Messie’ bessenjenever?

Fotocredits: De Zes Vaatjes

Meer weten over de geschiedenis en dranken? www.dezesvaatjes.nl
Adres: Monseigneur van de Weteringstraat 32, 3581 EJ Utrecht

Bieren: De Leckere

In deze lijst kan een heerlijk verfrissend Utrechts biertje natuurlijk niet ontbreken. We hebben veel mooie brouwerijen zoals Van de Streek en Oproer, maar De Leckere valt natuurlijk op door de Utrechtse namen die de brouwerij aan de bieren geeft. Zoals de halfweizen ‘Witte Vrouwen’, de stout ‘Donkere Gaard’ en het leckere lentebockje ‘Spring Haver’.

En wat deze brouwerij ook bijzonder maakt is dat ze 100 procent biologisch werken én aardgas vrij zijn. Maar het leukste weetje is dat De Leckere de bieren brouwt met 2000 jaar oud bronwater uit de Utrechtse Heuvelrug!

Werkspoor cafe brouwerij de leckere Explore Utrecht 1

Ontdek de bieren op www.deleckere.nl/bieren, hier is zelfs een ‘To good to go’ afdeling te vinden op de webshop. Dus help, red die bieren!
Adres: Schaverijstraat 15, 3534 AS Utrecht

Liquorettes: Rondje Utrecht

Net iets minder sterk dan een likeur, niet meer dan 15% alcohol, zijn liquorettes. Frivoler, minder zoet en wat voller van smaak. Heerlijk voor een avondje proeven! Je kunt bij ‘Rondje Utrecht’ een proeverij bestellen van typisch Utrechtse dranken, je kunt een mooi doosje met miniaturen van 0,25cl. bestellen. Ready, set, taste!

Probeer een proeverij van 6 of 12 soorten, met smaken als ‘Verborgen Rijkdom’ karamel, ‘Gerrit Rietveld’ beukennoot en ‘Oudegracht’ chocolade. Zo kun je vanaf je eigen comfortabele stoel een rondje Utrecht doen. Die fijne pantoffels hoeven niet eens uit!

Fotocredits: Rondje Utrecht

Benieuwd naar een leuk rondje door de stad? www.rondje-utrecht.nl

Wijn: Domtoren wijn van Slijterij Besseling

Al 40 jaar is op de Kanaalstraat in Lombok Slijterij Besseling te vinden. De eigenaar Jan wilde graag een eigen Utrechtse wijn op de markt brengen, maar hoe doe je dat wanneer er (nog) geen wijn van Utrechtse bodem te vinden is? De wijn die in de fles zit, met de Domtoren er op, is van Macedonische origine. Leuk als geschenk natuurlijk! De Dom prijkt op het etiket én de slijterij is natuurlijk een Utrechts begrip.

Fotocredits: Website Besseling

Je kunt www.slijterijbesseling.nl bekijken, maar er is geen webshop. Je kunt wel langs gaan in de winkel.
Adres: Kanaalstraat 65, 3531CB Utrecht

Maar wil je tóch liever wijn van Utrechts terroir? Dat kan. Drie wijnliefhebbers zijn in Utrecht een leuk initiatief gestart, een eigen stadswijngaard aanplanten! Er groeit nog geen druif en er is nog geen wijn te verkopen, maar op de website kun je wel doneren aan de gaard of ‘Vriend van de Wijngaard’ worden. Misschien drink jij over 5 jaar wel een Utrechts Stadswijntje waar je zelf aan mee geholpen hebt? Proost op jou!

Wil je meer informatie over de wijngaard? Kijk dan op www.stadswijngaardutrecht.nl

Koop jij liever nu een fles Utrechtse wijn? Dan kun je buiten de stadsgrenzen, in de provincie, je wijnhart ophalen bij Wijngaard Hoog Beek en Rooyen. Een wijngaard is Zeist, die witte wijnen produceert van de Johanntter en Souvignier Gris. Stuur ze een berichtje om te bestellen!

Kijk je graag in de provincie? www.wijngaardzeist.nl
Adres: Driebergseweg 1, 3708 JA  Zeist

Meer leuke lijstjes bekijken over Utrecht?