Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Wijn & The City Explore Utrecht-1

Wine and the City #2 – zomerwijnen van Grapedistrict

Deel bericht:

Hot town, summer in the city! Wat is Utrecht toch prachtig in de zon. De grachten schitteren en de buren zijn vrolijk. Iedereen is buiten, in het park, in de tuin, op het dakterras. BBQ aan, zoutje erbij.. Glaasje erbij? Zeker! Knisperend wit, bruisende bubbels of dorstlessende rosé. Zin in goed gezelschap en een goed glas wijn. Utrecht bruist, de wijn bruist. Kom maar door met de zwoele zomeravonden. Kruip in je hangmat en lees deze tips. Wijn, wijn, wijn! Ik ben weer op mijn fiets gesprongen en ben langs gereden bij één van Utrechts leukste wijnwinkels. 

Grapedistrict op de Burgermeester Reigerstraat.

Ik word gastvrij onthaalt door Jasper, die me alles vertelt over de winkel, maar ook over zijn aankomende trip naar Italië. Goed, eerst terug naar het begin. Toen drie jongens in Amsterdam Grapedistrict oprichtte, omdat zij vonden dat wijn niet zo moeilijk moest zijn. Oude Franse mannen met krulsnorren, die de Grand Cru’s met een hoop poeha aanbevelen. Soms kan ik daar stiekem van genieten, maar hoe fijn is het als wijn drinken vooral om smaak gaat? Jouw smaak! Met dat concept werden er wijnen geïmporteerd, niet van bekende wijnboeren, maar gewoon van toffe ondernemingen die lekkere en eerlijke wijn maken.

In de winkels vind je ook frisse, enthousiaste wijngekken, die met een hoop kennis op zak, jouw de beste wijnen kunnen adviseren. Vertel ze gewoon welke smaak jij lekker vind en zij gaan aan de slag. Makkelijker kunnen we het niet maken, wel lekkerder! Daarom is Grapedistrict één van mijn favo’s, niet (te veel) lullen, maar proeven. Oja, Jasper vertrekt dus binnenkort met een babyblauwe Fiat500 naar Italië, om daar alle wijnstreken uit te proberen. Nou, als dat geen enthousiasme is..

Ik krijg drie wijnen mee van Jasper, die net iets anders dan anders zijn en de dorst lessen in deze hitte. Ik ben benieuwd.

Een Fiësta in een fles

Vega Caliza – Airen, Sauvignon Blanc – Tierra de Castilla
Land: Spanje
Prijs: €8,49
Waardering: ❤️❤️❤️❤️

Dus, stel je voor. Ik zit op mijn balkon, net nieuwe roze bloemetjes gepland, houten tegels gelegd en kekke blauwe kussens in mijn strandstoel gekocht. De zomer is aan! En dan hoor ik de zachte plop van het ontkurken van deze pracht bubbel. Je hoort ‘m bruisen. Geen Cava, wel biologisch en Spaans. Gemaakt van Airen en Sauvignon Blanc is dit stuivend en fris, de geur van citrusfruit is heel vriendelijk. Zoals bijten in een groene appel de dorst lest en de smaakpapillen prikkelt, zo is deze wijn. En de mousse, zoals je de bubbels noemt, is heerlijk zacht. Airen is trouwens de meest aangeplante druif in Spanje, al is ‘ie hier niet zo bekend. Maar dit geheimpje wilde ik toch niet voor mezelf houden, want het is een feest in een fles. In de picknick mand en op naar het park!

Boedapest here I come

Bardos – Pinot Grigio – Mátra
Land: Hongarije
Prijs: €6,99
Waardering: ❤️❤️❤️

Toegegeven, pinot grigio is gewoon niet mijn favoriet. Steeds probeer ik het weer, als ‘ie op de wijnkaart staat. Ik houd van een smaakexplosie in m’n mond en in m’n glas. Pinot grigio is vaak wat ingetogen. Italië is natuurlijk de hoofdleverancier van dit introverte druifje. Maar als ‘ie dan uit het Mátra gebergte in Hongarije komt, dan is het ineens een stoere pinot met body. Hij ruikt zwoel, naar steenfruit. In m’n hoofd plan ik alvast m’n tripje naar Boedapest. De smaak ik verrassend vol, mits je de wijn niet ijskoud drinkt. Lekker sappig en zacht. Perzikjes en abrikozen rollen over m’n tong. Zelfs een tikje notig? Pinot verrast mij steeds weer en dit keer positief. Heerlijk bij een zomerse salade, voetjes in ‘t gras en een ticket naar Boedapest. Summer in the city!

Whole lotta rosé

L’audacieuse – Syrah, Grenache, Cindault – Coteaux de l’ardeche
Land: Frankrijk
Prijs: €16,99
Waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

BAM! Boem! Bats! En nog meer van dat soort kreten. In your face. Deze rosé is er niet een om met fluwelen handschoentjes aan te pakken. Een houtgelagerde rosé, is niet persé zomers en fris. Duik er met je neus in en ruik bloemen en hout, alsof je aan het begin van een bosrand staat. Deze Française is brutaal en elegant, Brigitte Bardot en bouteille. De smaak is vol, rood fruit, een rozijntje hier en daar. Afgerond met een stevige finish. Deze finale komt voort uit de houten Bordeaux vaten die gebruikt zijn, afkomstig van Chateau d’Yquem.  Een welbekend en gerenomeerd wijnhuis in Sauternes. Niet alleen een beroemde afkomst en een Brigitte Bardot waardige smaakexplosie, deze rosé is ook nog eens biologisch. Zwengel die BBQ aan, grill die dorade, rode mul, gamba’s en laat deze Française aanschuiven. Zwoele zomeravond gewenst!

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram