Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Op een steenworp afstand van de Dom, aan de Kromme Nieuwegracht, opende deze zomer restaurant Maeve. Een droom van het jonge horecakoppel Tommy Janssen (de chef) en Vera Voorend (de maître). Beiden hebben ze een serie toprestaurants op hun cv staan, veelal met minimaal een ster. Hierdoor is restaurant Maeve is een fijne toevoeging aan het culinaire landschap van Utrecht. Hoe we ons avondje bij Maeve hebben ervaren lees je in deze blog. 

Casual fine dining in een monumentaal pand!

Net voordat de wereld op slot ging vanwege de coronacrisis liepen ze samen nog mee in het befaamde driesterrenrestaurant Geranium. De laatste ervaring voordat ze samen hun eigen zaak openden. Toen aan het begin van het jaar een pand vrijkwam aan de Kromme Nieuwegracht besloten ze ervoor te gaan. Ze knapten het prachtige monumentale pand op, en toverden de ruimtes om tot een elegante, maar toch toegankelijke plek.

De inrichting is minimalistisch met een rustgevend kleurenpalet. Tussen de tafeltjes zit 1,5 meter, dit voelt intiem terwijl de open keuken en het geroezemoes van de andere gasten op de achtergrond zorgt voor genoeg gezelligheid. Stijf is het allerminst. Zelf noemen ze het een casual fine dining-restaurant en dat dekt zeker de lading.

Wijnen van Nederlandse bodem

We begonnen de avond met een lekkere rosé-bubbel, want waarom ook niet. We kregen er eentje van Hollandse bodem. En die was, zoals sommelier Jan-Jaap Altenburg zelf al aankondigde, ‘erg lekker’. Jan-Jaap werkt sowieso graag met Nederlandse wijnen, dus gedurende de avond zal je er nog meer tegenkomen. Als je het wijnarrangement neemt, tenminste. We gingen er helemaal voor en kozen voor het 5-gangen menu inclusief wijnen. Een aanrader want je bent toch echt een avondje uit bij Maeve. Maar mocht je toch liever à la carte willen eten dan kan dat ook.

Verfijnde smaken uit de open keuken

Chef Tommy kookt graag verfijnd en staat bekend om zijn frisse, lichte gerechten. Hiervoor gebruikt hij veel producten van Hollandse bodem en sterker nog vaak komen ze uit een eigen moestuin bij de Galgenwaard. We begonnen de avond met een zeebaars, gecombineerd met pandan, komkommer en kalamansi, een Aziatische citrusvrucht. Het gerecht was fris maar toch smaakvol.

Daarna volgde een gerecht van tomaat. Dat klinkt niet heel spannend, en zelfs de sommelier gaf aan dat hij in het begin dacht ‘tomaat?!’. Het bleek ook niet makkelijk om er een goede wijn bij te kiezen. Maar na 10 flessen te hebben geprobeerd kwam hij wederom in ons eigen land uit, bij een Sauvi uit de Betuwe. Een slimme manier om onze verwachtingen te temperen want we waren ontzettend verrast door de smaakexplosie van deze tweede tomaten-gang. Misschien wel ons favoriete gerecht van de avond! Terwijl ik niet eens van tomaat houd normaal, maar dit mag Tommy wel elke dag voor me maken.

De derde gang was heilbot met bloemkool, beurre blanc en zilte groenten. De beurre blanc mocht op tafel blijven want een top-up van deze saus is geen straf. En over beurre gesproken, meteen even een speciale vermelding voor het brood – of beter gezegd de boter die ze erbij serveerden. Zo boterzacht zie je ze niet vaak. Het hoofdgerecht was een lamsgerecht. Hollands lam met lamsfilet, lamsnek, courgette en een jus met daslook. Wederom bleef het kannetje op tafel staan, we like. We kregen er een Bulgaarse rode wijn bij die Bordeaux-achtig was maar net even anders dan de standaard Bordeaux.

Afsluitend kunstwerkje

Of we nog een toetje op konden? Tuurlijk! We kozen voor zoet. We kregen een klein kunstwerkje van framboos, rabarber, merengue en roos. Van framboos werden meerdere kleine onderdeeltjes gemaakt, waaronder frambozen-winegums. Heerlijk voldaan gingen we uren later weer naar huis. Zou Utrecht met Maeve dan toch eindelijk eens een Michelin-ster gaan binnenslepen?

Adres restaurant Maeve: Kromme Nieuwegracht 18, 3512 HH Utrecht
Reserveer een tafel via: Restaurantmaeve.nl

Geschreven door Malini van Explore Utrecht Kids

Meer fine dining in Utrecht? Dan zijn deze restaurants ook een bezoek waard.