Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Voices of Fashion Centraal Museum in Utrecht

Museum in Utrecht | 5 tentoonstellingen

Deel bericht:

Heb je zin om een museum in Utrecht te bezoeken? Dagje cultuursnuiven in Utrecht of voor ontspanning struinen in het museum? De musea zijn open en het aanbod is reuze. Op mijn lijstje staan zoveel tentoonstellingen waar ik naar uit heb gekeken. Omdat je misschien ook een museum in Utrecht wilt bezoeken, deel ik mijn lijstje ter inspiratie. Alvast veel plezier!

5 tentoonstellingen die nu te zien zijn in Utrechtse musea

Ik deed een vreugdedansje toen de versoepeling voor musea openstelling bekend werd gemaakt. Ja, eindelijk kunnen we musea bezoeken. Wat heb ik mijn inspiratiemomentjes toch gemist. Ik had al een lijst met tentoonstellingen in Utrecht klaarliggen. Mijn eerste museumbezoek was binnen een dag al gepland. Welke tentoonstellingen ik de komende tijd zeker zal bezoeken? Dat zijn de volgende vijf tentoonstellingen.

5 tentoonstellingen waar ik naar uit heb gekeken in provincie Utrecht!

Centraal Museum | Voices of Fashion

Voices of Fashion schijnt het licht op talentvolle modeontwerpers van kleur die geen tot weinig zichtbaarheid krijgen voor hun prachtige creaties. Het thema: black couture, beauty & styles. Dat tot op vandaag door machtsstructuren in onze samenleving wordt onderdrukt, ontkent en ontnomen. De tentoonstelling ‘Voices of Fashion’ geeft ruimte om te onderzoeken hoe het koloniale verleden zich doorzet in verleden en heden van modesystemen. Bezoek deze tentoonstelling en maak kennis met black culture. En hoe deze een stempel drukt op vele fashion trends, stijlen en lifestyles.

Wanneer: Tot en met 15 augustus 2021

[button color=”black” size=”medium” link=”https://www.centraalmuseum.nl/nl/plan-uw-bezoek/praktische-informatie/reserveer-tickets?utm_source=Nieuwsbrief+Centraal+Museum&utm_campaign=f29107cc3c-EMAIL_CAMPAIGN_2020_01_14_08_44_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_f30ce644bb-f29107cc3c-355600985″ icon=”” target=”true”]Reserveer je ticket[/button]

Beeld header Centraal Museum: Beeld bij ‘Voices of Fashion’: AiRich; fashion designs: Virgil Abloh x Louis Vuitton, Pierpaolo Piccioli, Daily Paper; commissioned by Centraal Museum, 2020.

Museum Catharijneconvent | Maria Magdalena

Catharijneconvent presenteert de langverwachte tentoonstelling over Maria Magdalena. Het mysterieuze figuur ‘Maria Magdalena’ is al eeuwen het onderwerp in de kunst. In deze tentoonstelling komt de fascinatie met Maria Magdalena uitgebreid aanbond. De uitbeelding Maria Magdalena in moderne fotografie tot en met de oudste verbeelding gedateerd uit de elfde eeuw. Waar staat Maria Magdalena eigenlijk voor: is dit seksualiteit, sensualiteit of zonde? Ontdek het antwoord in deze tentoonstelling.

Wanneer: 25 jun 2021 – 9 januari 2022

[button color=”black” size=”medium” link=”https://catharijneconvent.recreatex.be/Exhibitions/Register?id=93edc937-374f-eb11-a2e5-de402710edd8&_ga=2.230291157.815002851.1624194999-1180503552.1612270410″ icon=”” target=”true”]Reserveer je ticket[/button]

Het Spoorwegmuseum | Spoor van Verbeelding

Tentoonstelling ‘Spoor van Verbeelding’

De tentoonstelling ‘Spoor van Verbeelding, 150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches’, vertelt de geschiedenis over reizen per spoor in mooie en kleurrijke affiches. De tentoonstelling bestaat uit 120 affiches. Enkele hiervan zijn nog nooit eerder geëxposeerd. De affiches vormen samen een bijzondere weergave van de ontwikkeling van ontwerpstijlen ter promotie van reizen met NS door de jaren heen. De tentoonstelling is samengesteld door verzamelaar en publicist Arjan den Boer. Die ook een boek heeft uitgegeven met de meest prachtige affiches, ook uit zijn privéverzameling. Beleef de verschillende vormen van NS-reclame uitingen om mensen de trein in te krijgen om buitenlandse bestemmingen te bezoeken. Maar ook binnenlands te reizen. En zelfs een bezoek aan Nederland in het buitenland te verkopen. Alle attracties en vaste tentoonstellingen zijn ook te bezoeken.

Wanneer: tot en met 21 november 2021

[button color=”black” size=”medium” link=”https://www.spoorwegmuseum.nl/tickets-reserveren/ ” icon=”” target=”true”]Reserveer je ticket[/button]

Huis Doorn | Kijkje achter de schermen

Huis Doorn is een uniek museum in Utrecht. En geeft met de huidige tentoonstelling een kijkje achter de schermen van het huishouden van Wilhem II door de bijzondere personeelsvertrekken open te stellen. De personeelsvertrekken op zolder van Huis Doorn zijn in oude glorie hersteld. Deze laatste ontwikkeling maakt dat nu alle personeelsvertrekken te bezoeken zijn. Je kunt wel stellen dat de vertrekken, net als de rest van het huis, authentiek is ingericht. Want de oorspronkelijke huisraad dat bewaard is gebleven in het depot van het museum zijn weer terug op zolder. En blaast nieuw leven in de oorspronkelijke kamers van de bedienden. Je kunt de dienstvertrekken beleven via een special tour. Bekijk Huis Doorn vanuit het perspectief van het personeel en kom op plekken waar zelfs ex-keizer Wilhelm nooit kwam.

Wanneer: tour personeelsvertrekken: elke woensdag en vrijdag om 10.00 uur en 11.30 uur, vanaf juli 2021.

[button color=”black” size=”medium” link=”www.huisdoorn.nl/upstairsdownstairs” icon=”” target=”true”]Reserveer je ticket[/button]

Slot Zuylen | Vrijheid, gelijkheid, slavernij?

Slot Zuylen, gevestigd buiten de stad, is een van de oudste en mooiste kastelen aan De Vecht. Op deze historische plek staan krachtige vrouwen centraal. Ook in de huidige tentoonstelling is deze rode draad zichtbaar. Slot Zuylen heeft een rijke geschiedenis die vooral werd mogelijk gemaakt door koloniale investeringen. In het huis vind je objecten die herinneren aan dit pijnlijk verleden. Stukken uit het familiearchief herinneren aan koloniale investeringen in de VOC, WIC en Surinaamse plantages. Slot Zuylen besteed nu aandacht aan dit verleden door de zoektocht van drie vrouwen naar vrijheid uit te lichten.

Wat kun je leren van Belle van Zuylen, One-Tété Lokhay en Martha Christina Tiahahu over verzet, veerkracht en vrijheid? Belle van Zuylen leefde een rijk leven dat onder andere in stand werd gehouden door slavernij en onderdrukking. Systemen waartegen Lokhay en Martha Christina in verzet kwamen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten van de strijd van deze vrouwen?

Wanneer: vanaf 26 augustus 2021

[button color=”black” size=”medium” link=”https://slotzuylen.ticketteam.com/#/tickets/type” icon=”” target=”true”]Reserveer je ticket[/button]

Museum of kunst & cultuur in Utrecht? Dan vind je deze blogs vast ook leuk.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram