Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Welkom bij de Mini Tours van Explore Utrecht! De komende zes weken zal ik, samen met fotografen Daniel en Pierre, jullie met foto en woord meenemen op ontdekkingstocht in de stad. We zullen plekken aandoen die volgens ons interessant zijn en zeker de moeite waard om extra aandacht aan te besteden. Omdat dit de laatste Mini Tour is, wil ik eindigen met een doorsnee van de stad. Daarom gebruik ik het principe van de lijn.

De Lijn

De Lijn?! Is dat een plek in Utrecht? Nee, dat is manier om een plaats of streek te ontdekken. Je pakt de kaart voor je en kiest een begin- en eindpunt en trekt daar een rechte lijn tussen. Het doel is om zo min mogelijk van de lijn af te wijken. Als beginpunt heb ik bushalte Maliebaan op de Nachtegaalstraat gekozen en als eindpunt bushalte Hasebroekstraat op de Vleutenseweg.

Buiten-Wittevrouwen

De Nachtegaalstraat is de winkelstraat van Buiten-Wittevrouwen, zoals deze wijk heet. Buiten-Wittevrouwen dankt zijn naam aan het voormalige Wittevrouwenklooster dat aan deze kant van deze stad lag. Dit is in de 18 eeuw gesloopt en het land werd bestemd voor huizenbouw. Tot 1978 stond op het huidige Joke Smitplein het schoolcomplex van de Ambachtsschool (voor o.a. timmerlieden, meubelmakers en smeden) Vanaf 1978 kwam het gebied in eigendom van de gemeente en werd het complex gesloopt op plaats te maken voor nieuwbouw. Buiten-Wittevrouwen wordt aan deze kant begrensd door de Maliesingel. (Lees hier meer over in de Mini Tour Bruntskameren).

Universiteitskwartier

De Nobelstraat liep vroeger niet alleen dood op de stadswal (er was tot 1859 namelijk geen brug) maar ook op de immuniteit van St. Jan met als middelpunt de Janskerk (zie Mini Tour Romaanse bouwstijl): een gebied rondom een kerk waar alleen geestelijken welkom waren. Op de Kromme Nieuwegracht stuit je op de achterkant van de immuniteit van Sint-Pieter. Het kwartier is vernoemd naar de Universiteit Utrecht, die vanaf 1636 haar intrek nam in één van de vele prachtige huizen in dit deel van de stad. Als je trouwens meer wilt weten over het Universiteitskwartier van nu, kan je de blog van mijn collega Lisa lezen, zij kan je er alles over vertellen.

Stadhuiskwartier

Op de Korte Minrebroederstraat zie de achterkant van het stadhuis en rechts de oude brandweerkazerne. In de volksmond heet deze straat het ‘stadhuisplein’. Aan de Ganzenmarkt zit een oud krakerspand: Ubica, wat nu verbouwd is tot hotel annex bar-restaurant. Er zit midden in de weg een overkluisd wed: een schuin oplopende weg vanaf het water door een tunnel, bedoeld om goederen van het water naar het straatniveau te kunnen brengen. Zoals in de Mini Tour Twijnstraat aan de werf staat beschreven was de Oudegracht vroeger de binnenhaven van de stad Utrecht en nu één van de meest bekende winkelstraten van Utrecht, met daaraan de Winkel van Sinkel, en aan de overzijde, aan de werf, Broadway (waar ze de lekkerste spareribs van de stad verkopen.).

Vredenburgkwartier

De Zakkendragerssteeg was vroeger de snelste weg van de binnenhaven naar het marktplein, de Vredenburg (zie Mini Tour Katrijn van Leemput). Steek het Vredenburg over en ga tussen de Hollandse Toren en het muziekcentrum Tivoli-Vredenburg door. Je komt nu uit op de ‘straat’ Vredenburg, de belangrijkste vervoersas van de stad. Samen met het volgende deel van de route (het Smakkelaarsveld) is het de meest met de fiets bereden route van Nederland.

Stationsgebied

Het Smakkelaarsveld was vroeger het startpunt van de smokkelhandel in Utrecht, tegenwoordig de plek met de grootste pop-up fietsenstalling van de stad. De omgeving van het veld is constant in ontwikkeling. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het doortrekken van de Catharijnesingel en wordt het stationsgebied verder onder handen genomen. De Leidse Veertunnel is vernoemd naar het Leidse veer, de trekschuit die tweemaal daags vertrok vanaf het Smakkelaarsveld.

Lombok

De Turkse moskee op de kop van Lombok luidt het begin van de multiculturele wijk Lombok in. Lombok wordt doorsneden door de Kanaalstraat, die internationaal bekend staat om haar bakkertjes en oosterse supermarkt Persepolis. Lombok is van oorsprong een echte arbeiderswijk, maar tegenwoordig nemen veel yuppen er hun intrek. Ga voorbij de Moskee rechts de Vleutenseweg op. Ik heb op de Vleutenseweg op bushalte Hasebroekstraat de bus gepakt, maar als je wilt kun je Lombok nog even inlopen voor een börek of een Turkse pizza kaas. Er valt nog zoveel te ontdekken!

Zelf op Mini Tour met Explore Utrecht?

De afgelopen weken heb je mee kunnen genieten van wel 6 verschillende Mini Tours door heel Utrecht. We zijn de tours begonnen omdat we het leuk vinden om meer van onze stad te ontdekken en te weten te komen over haar geschiedenis. En dat bleek een succes!

We kregen zo veel leuke reacties, dat we hebben besloten om ook de Mini Tours offline te maken. We gaan twee van de zes tours ook in levende lijve aanbieden met een echte Explore Utrecht gids. Welke twee dat zijn? Dat ligt in jouw handen! Stem op onze Facebook pagina op jouw favoriete Mini Tour en wie weet kan je deze dan met ons lopen.

De data van de tours zullen t.z.t. aangekondigd worden, waarna je jouw plekje voor de tours kan reserveren. We hanteren een pay-what-you-want principe, dus aan het einde van de tour bepaal je zelf het bedrag dat jij de tour waard vond! Je kan het dus zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht app!

Utrecht City Trip banner | Favoroute travel guides