Wil je Utrecht ontdekken en hardlopen volgens de leukste of mooiste routes? Dan is het boekje Utrecht Rent iets voor jou! Het boek ‘Utrecht RENT’ is een initiatief van Maaike Marechal. Een hardloopster met oog voor de schoonheid van Utrecht en omgeving. In het boek zijn 25 routes opgenomen die je op de mooiste plekjes van de Domstad brengen. Daarnaast staan er inspirerende hardloopverhalen in van diverse Utrechtse hardlopers. Allemaal prachtig in beeld gebracht met foto’s en duidelijke kaarten.
Door Utrecht hardlopen? Kies een mooie route met Utrecht Rent
Hardlooproutes uit het boek Utrecht RENT leiden de recreatieve hardloper langs de mooiste plekjes van Utrecht en omgeving. Anders dan bij de eerdere RENT-boekjes is het boek Utrecht RENT echt een product van de Utrechtse renners. Maaike benaderde 25 Utrechtse renners om elk een route te verkennen en te beschrijven. Het bleek dat genoeg renners bereid waren hier met veel plezier aan mee te werken. Maaike coördineerde op afstand en volgde alles met behulp van Google Maps. Maaike maakte niet alleen Utrecht RENT. Maar ook Den Bosch RENT (2013) om de stad beter te leren kennen na haar verhuizing. Daarna volgde Amsterdam RENT(2014), Rotterdam RENT (2016) en recent Utrecht RENT (2017). Rob Nelisse, reportagefotograaf en net als Maaike ook enthousiast hardloper, verzorgde de talrijke prachtige en inspirerende foto’s in de boekjes. Deze drie routes wil Maaike graag met jullie delen. Ontdek al hardlopend Utrecht!
Hardlopen door Utrecht volgens een route? Utrecht Rent
Hardloop route 3 Oosterspoorbaan
Deze route is door Marie-Louise Israëls uitgewerkt.
Het bijzondere van deze route is dat je het spoor eens anders kan ervaren. Allereerst start je bij het Spoorwegmuseum. Dit is het startpunt en loop je niet langs het spoor maar er overheen. Een in onbruik geraakte spoorweg is, zoals de High Line in New York, omgevormd tot zeer zorgvuldig aangelegd stadspark: de Oosterspoorbaan.
Via de Oosterspoorbaan loop je langs de oevers van het slingerende riviertje de Kromme Rijn en laat je de drukte van de stad achter. Je passeert het Rietveld-Schröderhuis en loopt door het mooie en goed bezochte Wilhelminapark. Dan loop je over de monumentale Maliebaan, met het eerste fietspad van Nederland. Met als bonus meermaals fenomenaal uitzicht op de Domtoren.
Hardloop route 9 Amelisweerd & Fort Rhijnauwen
Deze route is door Berry van Schaik uitgewerkt.
Houd je van zowel lopen langs een mooie meanderende rivier als van lopen door de bossen, dan is dit jouw route! Je begint bij Theehuis Rhijnauwen, dit is een trekpleister in het gebied. Het is gelegen in het bos met een groot terras aan het water. De route voert je al gauw door de bossen van het landgoed Amelisweerd. Bij de witte brug, het staat hier in de lente vol met gele narcissen, steek je de Kromme Rijn over. Over het Jaagpad, een mooi bospad, loop je langs de rivier. Je gaat de A27 onderdoor om de rivier over te steken.
Met zicht op de Uithof en weilanden loop je over rustige wegen naar Bunnik. Je passeert Fort Rhijnauwen. Dit is alleen toegankelijk onder leiding van een gids. In Bunnik keer je om en ga je weer op het Jaagpad langs de Kromme Rijn lopen. Dit wordt keurig onderhouden, zodat je hier ook prima met z’n tweeën naast elkaar kunt lopen. Je ziet vele mensen kanoën op de rivier en zwanen klapperen luid met hun vleugels op het water. Lopen door de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd; een mooie elf kilometer om niet meer te vergeten.
Lees ook: Sportief dagje uit in Utrecht | Actieve uitjes & activiteiten
Hardloop route 21 Vecht & Oud-Zuilen
Deze route is door Kirsten de Meijer uitgewerkt.
Je begint en eindigt bij deze route bij de horecagelegenheid Fort aan de Klop, ooit verdedigingswerk, nu een verscholen sfeervolle plek waar je koffie kan drinken, een hapje kunt eten, kamperen, trouwen of iets anders kunt vieren. Nu helaas gesloten vanwege de recente crisis.
Op deze route loop je voornamelijk langs de Vecht. Waarbij de omgeving van de Vecht op de route enorm varieert. Naar het zuiden toe zie je op de Vecht woonboten met in de zomer bloeiende tuinen. Ter hoogte van het Zandpad en de Rode Brug zaten tot 2013 de raamprostituees in hun woonboten. De ramen zijn inmiddels gesloten. Naar het noorden toe kun je genieten van de weilanden, de volkstuintjes en de rust. Ook loop je langs de begraafplaats Oud-Zuilen en de atletiekbaan Overvecht.
Je passeert twee molens: De Buitenwegse Molen (de kleinste molen) is in 2016 door brand zwaar beschadigd. De Westbroekse molen (de grootste molen) wordt ingezet voor het bemalen van de polder Westbroek. In Oud-Zuilen, een klein pittoresk Utrechts dorpje langs de Vecht, kun je even afslaan om Slot Zuylen te bezoeken. Deze is gebouwd in 1510-1520. Het Slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners. Sterke vrouwen speelden hierin een grote rol, zoals schrijfster Belle van Zuylen. Het kasteel wordt omringd door fraaie tuinen. Als je eindigt bij het Fort aan de Klop, kun helaas geen terrasje pakken maar water uit je eigen fles moeten drinken. Je wilt hier vast ook een keer nog terug willen komen met familie of vriend(en) als de horeca weer is geopend.
Voor meer mooie hardloop routes in Utrecht kun je Utrecht Rent kopen bij diverse boekhandels in de stad. Maar het boekje is ook verkrijgbaar via routemakers.nl.
Het oorspronkelijke artikel was n.a.v. een winactie in december 2017.