Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Tijdens een wandeling door de binnenstad van Utrecht kom je veel poëtische kunst tegen. Op muren, in stenen, op posters, maar ook letterlijk op straat in tegels waar je overheen loopt. Je komt de gedichten dus spontaan tegen, maar het is ook leuk om er een keer echt naar op zoek te gaan! Daarom geven wij een voorbeeld van een gedichtenwandeling in Utrecht, en wel in het Museumkwartier.

Gedichtenwandeling in Utrecht: het Museumkwartier

Het vertrek- en eindpunt van deze wandeling is station Utrecht Vaartsche Rijn. Waarschijnlijk zul je tijdens deze wandeling gedichten tegenkomen op plekken waar je al vaker bent langsgelopen, zonder te weten dat er een poëtisch kunstwerk in de buurt is! Het wordt hiermee een echte literaire ontdekkingstocht.

Verborgen poëzie tijdens de gedichtenwandeling in het Museumkwartier

Het eerste gedicht dat je tegenkomt is van Alexis de Roode, Een mooie plek, een kleurrijke muurschildering in de Bleekstraat.

Vervolgens loop je via de Westerkade langs de Utrechtse Boekenbar naar Ledig Erf, naar Eetcafé De Poort. Hier zie op de gevel aan de achterkant van het café een schildering van het gedicht Ontmoeting van Eddy Lie.

Vervolgens ga je richting de Pelmolenweg. Ter hoogte van nummer 76 van de Pelmolenweg bevindt zich een klein paaltje met een gedicht van Willem Hussem, Al ben ik zeventig ik plant nog bomen. Het is misschien even zoeken, maar in dit filmpje zie je hoe het gedicht eruitziet.

Loop verder door richting de Korte Rozendaal. Hier vind je een steen met een kort gedicht van J.J. Slauerhoff, Hier was men klein behuisd.

Zet de wandeling voort naar het Geertekerkhof. Bij nummer 17 bevindt zich een gedicht van de twee dichters Guillaume van der Graft en Willem Barnard, Ja en nee.

Loop door naar de Geertestraat. Op de muur op de hoek van de Geertestraat en de Oudegracht staat een gedicht van C.C.S. Crone, In de verte schetterde. Misschien heb je dit gedicht al wel eens gezien, want het is een grote muurschildering.

Via de Vrouwjuttenstraat loop je naar de Nieuwegracht waar nog een gedicht van C.C.S. Crone is afgebeeld. Op de zijgevel van het Miquelhuis vind je het gedicht Zo mooi als dat keer waren de kastanjebomen nooit geweest.

Ontdek meer gedichten in de binnenstad van Utrecht

In de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum vind je een bijzonder gedicht van Martinus Nijhoff, dat deels in spiegelbeeld is geschreven. Het gedicht heet Het kind en ik.

Op Nicolaaskerkhof 10 vind je een gedicht van Bertus Jonkers, Ik zag twee prachtige tuinen.

In de gevel van de Nicolaïkerk bevindt zich een gedicht in een grijze steen van Clara Lennart, De vroomheid, de schoonheid, de jeugd, de dood.

Loop naar de Nicolaasdwarsstraat, waar je op de muur van nummer 5 opnieuw een gedicht van C.C.S. Crone tegenkomt, Het Klaasje had veel noten op zijn zang.

Tenslotte is op nummer 3 van de Nicolaasdwarsstraat een kindergedicht te zien, geschreven door Oskar: 110 mieren in het gras.

Via het Louis Hartlooper Complex loop je langs de Oosterkade weer terug naar station Utrecht Vaartsche Rijn. Als je ondertussen trek hebt gekregen, dan kun je natuurlijk altijd even langs bij een van de koffietentjes voor een koffie to-go in de buurt 🙂

De Letters van Utrecht

Langs de Oudegracht, richting Ledig Erf, vind je een ‘levend’ gedicht op straat. Elke zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur wordt er namelijk een letter aan het gedicht toegevoegd. Je kunt zelf zien hoe de steenhouwer de volgende letter van het gedicht uit een klinker houwt. Het gedicht begint bij de Smeebrug en is nu ongeveer 100 meter lang. Als je ook een steentje wil bijdragen aan het gedicht, kun je een letter schenken.

De dichters die aan dit gedicht hebben geschreven zijn Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Chrétien Breukers, Alexis de Roode, Ellen Deckwitz, Mark Boog en Baban Kirkuki.

Gedichtenwandeling in Utrecht: Werk van het Utrechts Stadsdichtersgilde

In 2009 richtte Ingmar Heytze het Utrechts Stadsdichtersgilde op. Hij was destijds de eerste stadsdichter van Utrecht. Het Stadsdichtersgilde zet zich in om de zichtbaarheid van de dichtkunst in Utrecht te vergroten. Op dit moment bestaat het gilde uit 11 professionele dichters. Zij schrijven in opdracht gedichten voor en over de stad Utrecht. Meer informatie vind je op de website van het Stadsdichtersgilde.

Wandel van gedicht naar gedicht met Straatpoëzie

Kila van der Starre is literatuurwetenschapper van de Universiteit Utrecht. Zij is de oprichter van de website Straatpoëzie. Op deze site wordt poëzie verzameld die toegankelijk is in de openbare ruimte in Nederland en Vlaanderen. Je kunt gedichten zoeken op locatie, taal, dichter of op een woord. Op deze manier kun je dus zelf een gedichtenwandeling in Utrecht of een andere stad samenstellen!

Vond je deze gedichtenwandeling in Utrecht leuk? We hebben nog veel meer wandelroutes ontdekken in Utrecht en omgeving! Lees dan ook deze artikelen:

Beeld header: Nieuwsgracht door Ramon Mosterd (Uit de koolkit van utrechtmarketing.nl)