Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Kasteel de Haar Visit Utrecht Region Explore Utrecht-16

Landhuizen, kastelen en kloosters in provincie Utrecht

Deel bericht:

Provincie Utrecht heeft veel mooie landhuizen, kastelen en kloosters gevestigd in of nabij prachtige natuurgebieden die je moet hebben bezocht. Enkele van deze historische gebouwen zijn volledig ingericht in de sfeer van vroeger. Anderen zijn verbouwd tot prachtige restaurants of hotels. De landgoederen, kastelen en kloosters waren van koninklijk, adellijk of kerkelijk bezit. Ook rijke kooplieden lieten prachtige landhuizen en spectaculaire tuinen aanleggen buiten de stad. Tegenwoordig zijn deze statige gebouwen toegankelijk voor het publiek en kun je ook genieten van al het moois dat landhuizen, kastelen en kloosters bieden.

Gluren bij landhuizen, kastelen en kloosters

Recent heb ik enkele mooie landhuizen, kastelen en kloosters in provincie Utrecht bezocht. Ik heb vijf prachtige locaties uitgekozen om met jullie delen. Want deze verborgen parels zijn zeker een bezoek waard. Mijn ontdekkingsreis ging langs indrukwekkende ingerichte kastelen en sobere kloosters. Allemaal goed te bereiken op de fiets of met het openbaar vervoer.

1 | Landgoed De Paltz in Soest

Op de fiets de Stijlroute van Utrecht naar Amersfoort fietsen is een ervaring. De route gaat langs indrukwekkende kunstwerken, maar je kunt in de buurt ook vliegbasis Soesterberg en Landgoed De Paltz bezoeken. Ik was blij verrast door het prachtige landgoed De Paltz. De statige villa staat in een mooie omgeving van wel 80 hectare met beukenlanen, zichtassen, een koetshuis en een herderswoning. Je kunt in de mooie villa omringd door groen een lunch nuttigen en even op adem komen om vervolgens verder te fietsen. Op het landgoed worden ook voorstellingen, exposities en concerten georganiseerd. Je kunt een wandelroute van 3.4 km lopen of mee op excursie. Let op: honden zijn niet toegestaan.

Adres De Paltz
De Paltz 1
3768 Soest
T: 0346-351588
W: www.utrechtslandschap.nl

2 | Pracht en praal bij Kasteel De Haar

Het duurde jaren voordat ik eindelijk besloot om Kasteel De Haar te bezoeken. En wat heb ik spijt dat ik dit prachtige kasteel en de kleurrijke tuinen niet eerder heb ontdekt. Kasteel De Haar heeft zoveel te bieden: een kleurrijk park, wonderlijke geschiedenis, kunsttentoonstellingen, bloementuinen en meer. Je kunt gerust een halve dag uittrekken om het kasteel en de omgeving te bezichtigen. Wees gewaarschuwd want je valt van de ene verrassing in de andere en raakt niet uitgekeken. De inrichting van het kasteel is verbluffend! Stap door de poort van het kasteel en waan je in een andere tijd. Vele internationale beroemdheden hebben gelogeerd in het kasteel, van Coco Chanel tot Roger Moore. Kasteel De Haar is het grootste kasteel van Nederland dat privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten jaarlijks verblijven. Hoe leuk is het om in deze tijd vakantie te vieren in een kasteel.

Adres Kasteel De Haar
Kasteellaan 1
3455RR Haarzuilens
T: 030-6778515
W: www.kasteeldehaar.nl

3 | Zusters op Buitenplaats Doornburgh

Buitenplaats Doornburgh is gevestigd langs de Vecht, in deze mooie omgeving kun je in stilte wandelen over vele bruggetjes. Naast een prachtig 17e-eeuws landhuis, vind je op de mooie buitenplaats ook een klooster. Een priorij, om precies te zijn, waar zusters jarenlang hebben gewoond. Na het vertrekt van de laatste bewoners die in de priorij verbleven werd het tijd voor een nieuwe bestemming. In het sobere gebouw huist nu restaurant De Zusters. Waar ik vorig jaar heb kunnen genieten van een heerlijk experience diner in de diverse ruimtes van de priorij. Op Buitenplaats Doornburgh kun je niet alleen wandelen, maar ook kleinschalige kunstexposities bewonderen. Op zondagen worden optredens in de tuin of binnen in de priorij georganiseerd.

Adres Zusters op Buitenplaats Doornburgh
Diependaalsedijk 17
3601 Maarssen
w: www.buitenplaatsdoornburgh.nl

Restaurant De Zusters
Lunch | do, vrij, zat, zon van 12.00 – 16.00 uur
Diner | do, vr, zat om 18.30 uur
m: info@dezusters.nl
w: www.dezusters.nl

4 | Kasteel Kerckebosch in Zeist

Kasteel Kerckebosch is een hotel en restaurant met een prachtig terras gevestigd in Zeist. Het kasteel met glas-in-lood en een prachtige moderne, maar toch klassieke inrichting is 120 jaar oud. Kerckebosch ligt in een bosrijke omgeving, combineer een bezoek met een dagje uit op de Utrechtse Heuvelrug. Bij Kerckebosch heb ik tijdens een culinair evenement heerlijk kunnen genieten van de kunsten van het restaurant. Mocht je willen genieten van een dinerervaring op hoog niveau dan is een avondje Kerckebosch zeker aan te raden. Voorafgaande het diner kun je de omgeving te voet bewonderen en met een goede eetlust plaatsnemen aan tafel.

Adres Kasteel Kerckebosch 
Arenhemse Bovenweg 31
3708 AA Zeist
T: 030 – 6926666
W: www.kasteelkerckebosch.com
W: www.opdeheuvelrug.nl

5 | Kasteel Amerongen en restaurant Bentinck

Kasteel Amerongen dateert uit 1680 en heeft een rijke familiegeschiedenis. Het kasteel ligt bij het dorp Amerongen en is omringd door historische (moes) tuinen. Het Kasteel is ingericht als kleinschalig museum en vertelt het verhaal van de voormalige bewoners die een belangrijke rol speelden in de politiek.In de stallen van het kasteel huist Restaurant Bentinck. Een restaurant met nog enkele historische elementen waar je kunt dineren in ambiance, maar ook een mooie plek voor een koffie of uitgebreide lunch.

Adres Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958BK Amerongen
T: 0343-563766
W: www.kasteelamerongen.nl

Meer moois in provincie Utrecht:

  1. Stadswandeling De Koppelpoort in Amersfoort
  2. Genieten bij Restaurant Bentinck
  3. Ontdek Woerden

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram