Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Banner-KIDSSHOP-EU Website - 10

Herfstuitjes met kinderen in Utrecht  | 11 tips!

Deel bericht:

Herfstuitjes met kinderen in Utrecht? Laat dit nou net ook een heel leuk seizoen zijn met de koters. We hebben een selectie gemaakt van boswandelingen tot aan toffe uitjes binnen.  Inspiratie nodig? Bekijk onze 11 fijne gezintips en geniet met het hele gezin van de herfst. 

Herfstuitjes en activiteiten met kinderen in Utrecht

1. Kabouterpad

Wandel samen met een kabouterpad. Wisten jullie dat er behoorlijk wat kabouters in de Utrechtse bossen leven? Wij gaan het liefst naar het kabouterbos van ’t Hoogt in Soest. Haal vooraf een kaboutermuts, knapzak en opdrachtenboekje op. Volg dan de kabouterpaaltjes en vindt alle 11 kabouters. Elke kabouter geeft je een opdracht en zo leer je wat leuks over het bos in het bijzonder en de natuur in het algemeen. Na afloop krijgt je kleine ontdekker een beloning én warm je lekker op met warme choco.

2. Spot de paddenstoelen

In de herfst barst het in het bos weer van de paddenstoelen. Zodra het heeft geregend schieten ze letterlijk de grond uit. Oerrr van Natuurmonumenten heeft zelfs paddenstoelen expedities waar je je met je kids voor kunt aanmelden maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar de allermooiste exemplaren. Om het extra leuk te maken neem je een loep en spiegeltje mee. Je vindt ze overal en nergens, maar de Kaapse Bossen is uitgekozen tot 1 van de paddenstoelen routes van Natuurmonumenten én kindvriendelijk ook. Heb je een momentje over beklim dan meteen de Uitkijktoren De Kaap voor een weergaloos uitzicht op de herfstkleuren van het bos.

3. Bezoek een pompoenboerderij

Onze lievelings is die in Bunnik waar Eli samen met zijn opa Jaap sinds een aantal jaar pompoenen kweekt. En met succes want je vindt ze er in alle soorten en maten. Leuk ter decoratie, om uit te hollen of om mee te koken. Op het erf staat bovendien een glijbaan die uitkomt op een trampoline dus helemaal kidsproof is deze locatie!

4. Ga naar een Oogstfeest

Op de stadsboerderijen en stadstuinen van Utrecht Natuurlijk is het in september en oktober weer tijd om de oogst binnen te halen. En dat doen ze met allerlei activiteiten die vooral gericht zijn op de kids. Help mee met appels en peren plukken, maak een voedselslinger voor de dieren of smul van allerlei lekkers bij de verschillende kramen. 

Eropuit met de kids in de herfst!

5. Binnenspeeltuin tijd

Herfstuitjes met kinderen in Utrecht, betekent ook spelen in een binnenspeeltuin! Doe een toertje en ga langs elk van de vele binnenspeeltuinen die onze provincie rijk is. Alleen in Utrecht zelf zitten er al meerdere waarvan wij Ballorig heel leuk vinden voor Manu (want ook een fijn peutergedeelte) en Kidzcity is weer geniaal voor Leela (want het is echt een dagje uit, ze kunnen zich er uren vermaken met zoveel attracties). Let op: veel binnenspeeltuinen doen aan peuterochtenden en hebben een speciaal tarief voor die eerste ochtend-uurtjes. Kan een stuk voordeliger zijn als je met een kleintje gaat.

hier moet je zijn kasteel de haar 3

6. Bezoek kastelen in Utrecht

Ga naar een kasteel. We mogen van geluk spreken met zoveel toffe kastelen in de buurt. Ga met je kleine prinsje of prinsesje op bezoek bij Kasteel de Haar, Kasteel Amerongen of Kasteel Groeneveld. Allemaal hebben ze (wisselende) speurtochten voor kinderen, wat zo’n uitje extra leuk maakt. Bij Kasteel de Haar is dat in september ‘Te gast bij de baron en barones’, want in dit kasteel woonden de baron en barones maar 1 maand per jaar. Juist september! Dan nodigden ze allemaal belangrijke mensen uit voor logeerpartijtjes. Hoe dat ging leren ze zo spelenderwijs. En niet doorvertellen maar bij Kasteel Groeneveld in Baarn hebben ze zowel een kabouterpad als een heuse kabouterzolder!

Herfstuitjes met kinderen in Utrecht | Nijntje Museum

7. Kinderproof Museum

Bezoek een kidsproof museum. Er zijn er teveel om op te noemen, dat lijstje maken we gauw, maar het vernieuwde Nijntje museum is echt een fantastische plek voor de allerkleinsten. Educatief en door alle Nijntje figuren, kleuren en thema’s een feest der herkenning voor onze peuter. Het is een mix van een binnenspeeltuin en een museum en mocht je all out willen gaan, pak dan het Nijntje café ook nog even mee. Daar eet je pannenkoeken in de vorm van het lieve kleine konijntje.

(Beeld: Nijntje Museum – Jelle Draper)

8. Pannenkoeken eten

Pannenkoeken eten is altijd een goed idee, maar in de herfst hebben wij altijd extra zin in comfort food. In de stad is Pancake in the Park een fijne plek, met het allervrolijkste interieur, dat meteen een glimlach op ieders gezicht tovert. De pannenkoeken zijn er fluffy en de toppings over de top, dus het is er altijd feest. Zijn jullie meer van de klassieke Hollandse pannenkoek? Ga dan naar Pand Pannenkoek in Schalkwijk. De keuze is reuze maar je eet er ook gewoon een pannenkoek met rozijntjes en appel. Fijn van deze plek is dat er een grote speelhoek is, met als hoogtepunt een heuse echte auto om in te spelen, dus de kinderen vermaken zich er wel. 

9. Verdwaal in een maïsdoolhof

Wist je dat er bij Steck een gratis maïsdoolhof is? Als je er aankomt, volg je de maiskolfjes op de vloer totdat je uitkomt bij het tuincafé. Meld je aan en verdwaal, ren, speur en zoek de uitgang tussen de soms wel 2 meter hoge maïsplanten. Er is ook een uitkijktoren om te spieken, mocht je er niet uitkomen. En aan het einde is er popcorn en limo als beloning!

10. Ga naar de bieb

Oktober is de maand van de Kinderboekenweek! Ga lekker samen boeken uitzoeken en bekijk alvast welke leuke activiteiten er te doen zijn. Vooral in de bibliotheek op het Neude is er van alles te beleven. Van een voorstelling op basis van het prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Mijn huis is jouw huis’ tot de speurtocht ‘THUIS IN DE BIEB’ waarbij je op zoek moet naar stickers en de bijbehorende boeken.

11. Kijk de nieuwe Sinterklaasfilm

Ehm, nu al? Jawel, vanaf 4 oktober is de Club van Sinterklaas weer terug met ‘De Gestrande Pakjesboot’. En wat is er nou lekkerder dan samen naar de bioscoop voor de allerleukste kinderfilm van het jaar?

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram