Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Als je denkt aan de stad Utrecht dan denk je vast aan de Dom, oude grachten en een hoop gezelligheid. In het historisch Utrecht valt er veel te zien en te beleven. Bekijk hier onze tips voor een relaxt dagje Utrecht.

1. Dagje Utrecht: water, fiets of underground

Ben je voor het eerst in Utrecht? Dan is een rondvaart door de grachten een leuke manier om de stad te leren kennen. Ook als je er vaker komt of er woont, raden wij een ritje langs de grachten aan. In de zomer is het fijn chillen en in de winter is het heerlijk knus. Zie je een rondvaart niet zitten? Je kunt er ook voor kiezen om een kano of waterfiets te huren om zelf te varen.

Ook erg leuk om te doen, is fietsen door de straten van het mooie Utrecht. In de fietsstad kun je fietsen huren in alle soorten en maten. Denk aan racefietsen, mountainbikes, kinderfietsen en elektrische fietsen. Of wat denk je van een tandem voor twee?

Op zoek naar iets anders? De Underground tour in Utrecht is een bijzondere stadswandeling. Hierin vertellen (ex-) daklozen en (ex-) drugsverslaafden over de minder mooie kanten van de stad. De gidsen delen graag hun ervaringen en laten je Utrecht zien zoals je nooit eerder hebt gezien.

2. De Domtoren

Als je in de stad bent dan mag een bezoek aan de Domtoren eigenlijk niet ontbreken. De trots van de stad is 112 meter hoog en is daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. De bouw van de toren begon in 1321, maar van 1328 tot 1342 stond de bouw stil door geldgebrek.

Daarna heeft de toren een hoop te verduren gehad. Door een tornado werd de toren van de kerk gescheiden. En tijdens de Beeldenstorm werden de beelden van de katholieken vernield. De toren is dan ook een aantal keer gerestaureerd en gelukkig maar, want nu kunnen wij er nog van genieten.

Je kunt de Domtoren alleen bezoeken met een gids. Heb je hoogtevrees en zie je een bezoek aan de toren niet zitten? Beklim dan de Domkerk met een mooi uitzicht op de hoftuin. Zowel de kerk als de hoftuin zijn gratis te bezoeken en beide zijn ontzettend mooi. Maar om de Domkerk te beklimmen, moet je wel online een kaartje kopen.

Ben je nieuwsgierig naar andere toffe plekken? Schaf dan onze Google Map, met meer dan 350 hotspots en tips aan! Let’s Explore Utrecht!

Banner Webshop Explore Utrecht Map

3. Utrecht in bloei

Naast indrukwekkende gebouwen vind je in Utrecht ook een hoop mooie plekken met veel groen. Bijvoorbeeld, Flora’s hof in de Servetstraat. Dit was vroeger een kwekerij met vruchtbomen en oranjeriegewassen. Maar sinds 2009 is een deel van de oude kwekerij ingericht als tuin.

Een andere mooie, groene plek is de Oude Hortus, deze ligt tussen de Lange Nieuwstraat en de Nieuwegracht. In deze historische tuin vergeet je haast alle drukte van de stad. En iets buiten de stad, op de Uithof bevinden zich de Botanische tuinen, een klein plantenparadijs.

4. Musea in Utrecht

Één van de meest bekende museum in Utrecht is het Rietveld Schröderhuis. De woonhuis werd in 1924 ontworpen door Gerrit Rietveld. Het is een interessant museum en een stukje cultuur in Utrecht dat zeker de moeite waard is.

Een ander iconisch museum in Utrecht is het Spoorwegmuseum. Neem dus vooral een kijkje en duik in de geschiedenis van de Nederlandse treinen en spoorwegen! Er zijn zo’n 120 voertuigen te bekijken, waaronder locomotoren, stoomlocomotieven, treinstellen en enkele trams. Vanaf Utrecht Centraal kun je bovendien met een speciale trein naar het museum. Kedeng kedeng, oe oe!

Nog meer leuks voor een dagje Utrecht