Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

De provincie intrekken en verborgen schatten ontdekken is een missie voor de komende tijd. Want provincie Utrecht heeft veel te bieden! Het kriebelde al een hele tijd en eindelijk heb ik de stap genomen. Explore Utrecht verlaat de stadsgrenzen en gaat als echte ‘explorers’ op ontdekking in de provincie.

Explore Utrecht verlaat de stadsgrenzen

Het nieuwe avontuur begint in Oudewater. Samen met vriendin Anna neem ik vanaf Utrecht Centraal Station de bus naar Oudewater. De reis voert ons langs mooie bosrijke omgevingen en schitterende landelijke huizen. Na ongeveer 45 minuten zetten we voet in Oudewater. De expeditie kan beginnen!

Explore Oudewater

Oudewater is ontstaan in de achtste eeuw op een eiland tussen de Hollandse IJssel en het riviertje de Lange Linschoten. Oudewater is een stad en heeft in 1265 deze rechten gekregen van de Bisschop van Utrecht.

Een paar leuke feiten over Oudewater:

Bereikbaarheid

Natuurlijk kun je naar Oudewater met de auto. En mocht je het liefst willen fietsen dan is dat ook mogelijk. Met bus 107 (Syntus) vanaf centraal station ben je ongeveer 45 minuten onderweg. Waarna je lopend het centrum van Oudewater kunt bereiken. Voor meer informatie over vertrektijden, bekijk de website van Syntus.

Beleef Oudewater

Je kunt op vele manieren kennismaken met Oudewater. We hebben in samenwerking met ‘Visit Utrecht Region‘ Museum De Heksenwaag bezocht.  En hebben gekozen voor een rondleiding per boot met de Grachtenvaert.

De Heksenwaag heeft niet voor niets een plekje in de Lonely Planet gids. De waag in Oudewater heeft als enige door Keizer Karel V het predicaat van eerlijke weegproces gekregen. De Heksenwaag was in eerste instantie een goederenwaag. Tijdens de heksenvervolging werden veel mensen die ten onrechte werden beschuldig van hekserij gewogen in de Heksenwaag. Niemand is in Oudewater destijds veroordeeld tot heks.

De Heksenwaag is gevestigd in een klein gebouw in het centrum van de stad. Op de eerste verdieping leer je over de heksenvervolgingen die van 14deeeuw tot aan de 18deeeuw duurde. De originele waag bevindt zich op de begane grond met alle gewichten. Waar je nog op de (goederen)waag kan worden gewogen. Dit moesten we natuurlijk zelf ervaren! En gelukkig ook wij zijn geen heksen. Om dit te bewijzen hebben wij een certificaat gekregen met ons daadwerkelijke gewicht en zijn dus absoluut niet te licht bevonden. 😉

Na een heerlijke lunch bij Keuken & Bar 3 zijn we op de rondvaart van de Grachtenvaert gestapt. Hier kregen we veel te horen over de geschiedenis van Oudewater, de inwoners, hennepteelt, monumentale panden en de toekomst van de stad. Het was leuk om vanaf de geelbuik Oudewater te ontdekken. De gidsen vertelde vol enthousiaste en trots over hun stad. Varen met Grachtenvaert is zeker een aanrader tijdens een dagje Oudewater.

Proef Oudewater

Keuken & Bar 3

Bij Keuken & Bar 3 hebben we genoten van een heerlijke lunch. Keuken & Bar 3 staat voor genieten in een ontspannen sfeer van pure gerechten. De chef werkt het liefst met lokale producten en leveranciers worden zorgvuldig uitgezocht. De inrichting is stijlvol en knus. De begane grond heeft een gezellige brasserie sfeer met leuke lounge hoekjes. Terwijl de eerste verdieping strak is ingericht. En de gerechten? Oh, het soepje van peen en kokos was heerlijk. En het kleine vegan gerechtje van koolrabi en gerookte tomaat was ontzettend smaakvol.

 

Restaurant Hex Oudewater

Restaurant Hex is gevestigd in een monumentaal pand naast Museum De Heksenwaag. Aha, vandaar de naam! Het interieur van het restaurant is prachtig. Maar dat kan ook niet anders als interieurontwerper wizard Piet Boon de vrije hand krijgt. De gerechten zijn niet alleen prachtig opgemaakt maak ook verrukkelijk. Bij Restaurant Hex kun je terecht voor koffie, lunch en diner.  Op het terras kun je lekker zitten op verwarmde kussens, dus ook op een zonnige winterdag kun je terecht.

Brasserie Joia is zeker ook een bezoek waard. Hier hebben we fijn genoten van een goed glas witte wijn om even bij te komen van alle indrukken.

Mocht je Oudewater nog niet hebben bezocht, dan is het zeker de moeite waard om een paar uurtjes in deze gezellige stad door te brengen. Laat je verrassen door cultuur, geschiedenis en horeca.

Wil je ook Museum De Heksenwaag en alle provincie highlights bezoeken? Kijk dan op de website van ‘Visit Utrecht Region’. En ontdek provincie Utrecht!

Banner Visit Utrecht Region

Download nu de plattegrond van Oudewater.