Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Wat het Van Gogh Museum is voor Amsterdam, dat is het Mondriaanhuis voor Amersfoort. Het museum aan de Korte Gracht is tevens het geboortehuis van de kunstschilder. Hier bracht de pionier van de abstracte kunst de eerste acht jaar van zijn leven door bij zijn ouders, broers en zus. Het museum opende op 7 maart 2017 de deuren opnieuw na een grote herinrichting.

In het Mondriaanhuis koop je een toegangskaartje voor €12,-. Wat fijn is aan dit museum is dat je je jas en tas gratis in een kluisje kan opbergen zodat je onbezorgd een lange tijd in het museum kan rondlopen. Mocht je tijdens je ontdekkingstocht naar Mondriaan honger en dorst krijgen dan kan je in het Mondriaancafé genieten van een heerlijke kop koffie en een taartje.

Videovoorstelling

De route in het huis begint met een vijf minuten durende videovoorstelling. Op dertien verschillende schermen zie je in een vogelvlucht de ontwikkeling van de kunstschilder. Zijn werk begint met realistische landschappen maar langzaamaan zie je dat de hij de werkelijkheid in zijn werk steeds meer loslaat en een abstracte stijl hanteert. De video wordt begeleidt door muziek, passend bij de levensfase van Mondriaan.

Vroege werk

Na de videovoorstelling wordt duidelijk dat Mondriaan niet alleen maar abstract werk heeft gemaakt. Zijn vroege werk is tentoongesteld op de benedenverdieping waarbij duidelijk wordt dat hij begonnen is als een vak schilder. Zijn vader was tekenleraar en leerde hem al op jonge leeftijd tekenen. Hij haalde de Akte Lager Onderwijs Handtekenen waarbij hij hulp kreeg van zijn oom, kunstschilder Frits Mondriaan. Later verhuisde hij naar Amsterdam waarin hij de opleiding schilderkunst volgde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Pas toen Mondriaan naar Parijs vertrok raakte hij geïnspireerd door andere kunstschilders waardoor zijn stijl veranderde.

Parijs

In het museum is het atelier van Mondriaan in Parijs op ware grootte nagebouwd.In het atelier is duidelijk te zien dat hij afscheid had genomen van het realisme en opzoek was naar abstracte composities. Door de meubels, schilderijen en spiegels op de muren komt de karakteristieke stijl van Mondriaan naar voren. Schrik niet als je de geest van Mondriaan hier ineens ziet verschijnen. Hij is te zien in de keuken, op de bank terwijl hij een sigaret rookt en soms zet hij een muziekstuk op.

New York

In de zaal New York is een tweede videovoorstelling te zien. Wanneer je de zaal binnenloopt zie je een gigantische kubus staan waarvan nog niet meteen duidelijk is dat het de basis is voor de videovoorstelling. Op, in en buiten de kubus wordt de levensperiode van Mondriaan in New York weergegeven met daarbij de kunstwerken, zoals de beroemde ‘Victory Boogiewoogie’ die hij in deze periode creëerde.

DIY Mondriaan

De tour in het Mondriaanhuis eindigt in de ‘Doe-het-zelf atelier’ waar iedere bezoeker zijn of haar eigen kunstwerk kan creëren. Deze ruimte is erg leuk voor de kinderen. Er is bijvoorbeeld een legowand maar er zijn ook tafels met manden kleurtjes, lijm, gekleurd papier en verf. Alles wat een kind nodig heeft om voor even een beroemde kunstenaar te zijn!

[author title=”Bijdrage door Sharmaine” image=”https://www.exploreutrecht.nl/wp-content/uploads/2018/10/profiel_Sharmaine.jpg”]Sharmaine is een freelance journalist, schrijver en fotograaf met een grote passie voor Utrecht. Opgegroeid in het bourgondische Zeeuws-Vlaanderen waar ze jarenlang in de horeca werkte. Ging naar de hotelschool in Brugge en vertrok daarna naar het prachtige Oostenrijk om te wonen en te werken. Na twee jaar werd het tijd voor een ander land en dus vertrok ze samen met haar vriend naar Australië. Daar ontdekte Sharmaine haar liefde voor fotografie en besloot dit verder te ontwikkelen op de hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Tijdens haar studie leerde ze de stad steeds beter kennen en raakte geinteresseerd in de rijke geschiedenis van Utrecht. Sinds 5 jaar woont ze in hartje centrum. Het liefst speurt ze naar bijzondere winkeltjes, boetiekjes en restaurantjes die weinig mensen kennen.[/author]

Banner Visit Utrecht Region