Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Le Grand Départ! Op 4 juli vertrekt de 102e editie van de Tour de France vanuit Utrecht. Reden voor Tour des Arts om de straten langs de route te laten beschilderen door jonge Utrechtse kunstenaars.

Het idee? Door de muren te voorzien van artistieke schilderingen, geinspireerd op de Tour natuurlijk, worden ook de buitenwijken op de kaart gezet én profileert Utrecht zich als creatieve stad.

Initiatiefneemster Marijke Lieuwens over het project:

“Naast een blijvende herinnering aan de Tour, zijn de kunstwerken een manier om de buitenwijken van Utrecht een impuls te geven. Het centrum wordt tijdens de Grand Départ waarschijnlijk al heel mooi in beeld gebracht. Wij proberen met dit project ook de buitenwijken van kleurrijke blikvangers te voorzien.”

Het project Tour des Arts is een initiatief van Utrechtse creatieven en tot stand gekomen zonder subsidie, maar wel mede mogelijk gemaakt door enthousiaste sposoren. Zo zorgt Gamma voor de verf en stellen woningcoorperaties locaties ter beschikking.

Tour des Arts Explore Utrecht 7

Wat en waar?

Diverse muren langs de route worden de komende weken beschilderd door jonge Utrechtse kunstenaars. Wat en waar is nog even geheim, maar de eerste muurschildering, tevens de grootste, is al in volle gang. Vast een kijkje nemen? Dan moet je op de hoek van de Thomas à Kempisweg en de Cartesiusweg zijn. De coureurs maken hier een scherpe bocht voordat ze over de Spinozabrug Leidsche Rijn inrijden. Op de grote, blinde muur van ongeveer 12 bij 16 vind je de jonge Utrechtse kunstenaar én wielerfanaat Daniel Roozendaal de komende weken al schilderend op de steigers. Het ontwerp? De portretten van niemand minder dan de enige twee Nederlandse tourwinnaars ooit: Jan Janssen en Joop Zoetemelk.

Opening door tourhelden

Op 2 juli om 14:30 wordt het eerste kunstwerk feestelijk geopend door tourhelden Jan en Joop. Benieuwd naar meer? Voor info over Tour des Arts, locaties en muurschilderingen hou je de Facebookpagina in de gaten www.facebook.com/tourdesartsutrecht

Tour des Arts Explore Utrecht 6

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot kijk!