Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Hi ik ben Lars, ook bekend als L-Tuziasm, en woon in Zuilen. Ook mijn atelier in de Vlampijpateliers is gevestigd in Zuilen. Als beeldend kunstenaar L-Tuziasm maak ik schilderijen van steden. Het zijn steden die honderden steden in zich dragen. Onlangs is een boek met een gelimiteerde oplage van 100 stuks gedrukt met daarin een serie getiteld ‘City Trippin’ Urban Landscapes.

De stad als inspiratiebron
Utrecht vormt een belangrijke inspiratiebron. Het ene gebouw wordt tot monument verklaard, het andere staat leeg, krijgt een andere bestemming, of wordt al vlot gesloopt. Nieuwbouw verschijnt en er ontstaat een nieuwe skyline. Als een ode aan de stad maak ik sinds 3 jaar, jaarlijks een gelimiteerde prent van de Domtoren. Deze prenten zijn geliefd, worden verzameld en zijn in vele Utrechtse huiskamers te vinden. Mijn werk is regelmatig te zien tijdens exposities in galerieën en ruimtes voor kunst, maar ook daarbuiten kan je mijn werk tegenkomen. Zo is er een beschilderde paspop te zien bij Kapsalon Bobby’s en duiken er stickers van mijn Utrecht prenten op in het straatbeeld.

Schilderij Kunstenaar L-Tuziasm Galerie Rob Rademaker Utrecht Art (5)

Proef Utrecht

Diversiteit
Ik vind het mooi om te zien dat mensen zich aangetrokken voelen tot de stad er op avontuur gaan en er hun dromen najagen. Nieuwe kleine restaurants uit verschillende culturen en voor verschillende portemonnees verschijnen, terwijl anderen al snel verdwijnen. Onder de rook van de Douwe Egberts schieten er koffiebarren uit de grond, ook deze plekken zullen weer overgaan in nieuwe zaken. Dit houdt het aanbod dynamisch en zorgt ervoor dat je nooit op dezelfde plek hoeft te zijn.

Broodje Mario
Een Broodje Mario blijft voor mij een klassieker. Je haalt hem warm vanaf de kraam aan de Oudegracht en eet hem gewoon op straat. Wanneer je toch ergens wilt zitten en iets bij deze Italiaanse bol wilt drinken dan kan je bij café de Flater of café De Zaak terecht. Hier mag je je eigen lunch meenemen.

Herbestemming
Herbestemming van oude gebouwen die transformeren tot een geheel nieuwe plek vind ik boeiend. Qua locaties zijn Rotsoord met een restaurant als Le:en in een oude garage en het restaurant in de Watertoren en Buurten in de oude fabriek in Oog in Al hier voorbeelden van.

Buiten
Bij mooi weer is het naast de vele terrassen goed toeven in een van de stadsparken. Het monumentale Julianapark vormt mijn achtertuin. Maar ook in het Griftpark, Lepelenburg, Wilhelminapark kan je met een zelf gevulde tas eten en drinken de waan van de dag aan je voorbij laten gaan. Tegen etenstijd worden de zelf meegebrachte bbq´s er ontstoken. Als je geen zin hebt om zelf voor eten en drinken te zorgen dan is Strand Oog in Al een goede plek.

Shop Utrecht

Alternatieven voor leegstand
Ook ik koop weleens bij grote ketens, maar door nieuwe omgangsvormen rondom leegstand verschijnen er regelmatig initiatieven in tijdelijke Pop-Up winkels. Dit zorgt voor een meer gevarieerd aanbod en een goede dynamiek in de stad. Omdat authenticiteit en ambacht aan terrein winnen zijn er geregeld markten waar kunstenaars en creatieve ondernemers met kleine labels zich presenteren en waar je bijvoorbeeld een exclusief shirt kan kopen. Ook biedt een zaak als Hutspot hen mogelijkheden.

Amsterdamse Straatweg
Van sexshops, massagesalons, zaken voor een nacht hap tot specialiteiten winkels uit verschillende culturen. De straat heeft nog een rauw karakter en komt veelvuldig in het nieuws vanwege dubieuze praktijken en zaken die op laste van de gemeente hun deuren moeten sluiten. Tegelijkertijd zie je er volop ontwikkeling. De buurten rond de Straatweg zijn in trek en over een paar jaar kan dit zomaar een van de nieuwe bruisende straten van Utrecht zijn.

Beleef Utrecht

Met de boot
Wanneer je de stad vanaf het water bekijkt, ontdek je dingen die je op straatniveau niet ziet. De oude gevels, werfkelders, bruggen en gebeeldhouwde lantaarn consoles. Een mooie lange trip is via Weerdsluis over de Vecht naar de Loosdrechtse plassen.

Ongebruikelijke locaties
Er is een groot aanbod aan festivals in Utrecht. Qua locatie zijn er interessante ongebruikelijke plekken als de Werkspoorkathedraal, de Forten, de oude Wolvenplein gevangenis, maar ook nachtelijk vertier bij een feest als Stekker in de oude expeditietunnel onder Hoog Catherijne.

Kunst
Er zijn diverse musea en galerieën in Utrecht, met een museumjaarkaart kan je prima een ronde Museumkwartier doen, maar wil je op een laagdrempelige manier het werk van meer Utrechtse kunstenaars zien, dan zijn open ateliers die georganiseerd worden een goed alternatief. Ook is het vaak mogelijk om op afspraak een atelier te bezoeken.

Meer weten of mijn werk bekijken? Check de volgende links: website | facebook | twitter | instagram

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht app!

Utrecht_english_strip

Mede mogelijk gemaakt in samenwerking met

Favoroute_Logo_600px