Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Deze tijd van social distancing en thuis zitten vergt veel van iedereen. Het biedt echter ook de mogelijkheid om even stil te staan en nieuwe verhalen en ideeën tot je te nemen. Denk aan een meeslepend oorlogsroman of een inspirerend boek over werken over de hele wereld. Lees hier de Utrechtse (luister) boekentips om de quarantaine dagen zo goed mogelijk door te brengen.

10 x Utrechtse boekentips voor in quarantaine

Stad in de storm | Thea Beckman

Verdiep je eens in een spannend en historisch boek over ons stadsie met ‘Stad in de storm’ van Thea Beckman (bekend van o.a. ‘Kruistocht in spijkerbroek’). Een meeslepend boek over Utrecht in het rampjaar 1672: over de Franse bezetting en de beroemde storm die de Donkerk heeft verwoest. Een spannende aanrader in deze thuisblijf tijden.

111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben | Fenna Riethof

Ken jij alle verborgen schatten in Utrecht? Heb je wel eens een expositie bezocht in een oorlogsbunker of sprinkhanen gegeten in een oude fabriekshal? Fenna Riethof wijst je op een Utrecht zoals je die nog niet hebt ontdekt, met de meest bijzondere onvermoede plekken en insidertips.

Ontdek je stad | Martine Sluijter

Een soort wreck it journal voor zowel kinderen als volwassenen. Het boek van Utrechtse schrijfster Martine Sluijter daagt je uit om buiten je vertrouwde buurt op zoek te gaan naar avontuur in de stad. Er staan kijk- doe- en hobbyopdrachten in die je leren anders te kijken en te ontdekken in eigen stad.

Caspar met de oogjes | Marit van Esch

Kunst op een leuke manier dichterbij de jongste doelgroep brengen? Marit van Esch vertelt met dit prentenboek het verhaal over de Amersfoortse Caspar van Wittel (1653-1736) die met veel oog voor detail schilderijen maakte van de stad. Leuk detail: bij het boek ontvang je bovendien een handig loepje waarmee je de tekeningen en het schilderij beter kunt bekijken.

Utrecht voor beginners | Ingmar Heytze

Oud-stadsdichter Ingmar Heytze heeft een kleine 300 gedichten, of ook wel ‘odes’ aan Utrecht uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan de gedichtenbundel ‘Utrecht voor beginners’, die je deels ook terug kan lezen op de muren aan de Oudegracht.

Broholm | Dirkje Kuik

Dirkje Kuik heeft vele boekenprijzen op haar naam staan. Voor haar oorlogsroman Broholm (1997) ontving zij een Multatuliprijs.  Een meeslepend en sfeerrijk roman in de tijd van de Napoleontische veldslagen.

Lampje | Annet Schaap

Nog een aanrader is het sprookjesachtige avonturenverhaal ‘Lampje’, het bekroonde debuut van Utrechtse schrijfster Annet Schaap. Het boek gaat over de dochter van een vuurtorenwachter, die elke avond het licht in de vuurtoren aansteekt todat alles misgaat op een stormachtige avond. Niet zo grillig als The Lighthouse, maar net zo spannend.

Work hard travel hard |  Suzanne van Duijn

Geen roman, maar een reislustige boekentip: Work hard, travel harder van schrijfster Susanne van Suijn. Een boek dat doet inspireren om al werkend de wereld te ontdekken. Of dit nou Bali, Sydney of Miami is. Met praktische tips, interviews en eerlijke verhalen over hoe je kunt leven als digital nomad.

Instaproof | Kirten Jassies en Joyce Nafzger

Veel met Instagram bezig en wil jij je graag verdiepen in de geheimen van een succesvol account en een sterke followers base? Een go-to gids waarin je in vijftien hoofstukken alles leert over Instagram. Vol praktische tips & tricks met inspirerende verhalen van grote Nederlandse Instagrammers.

The Lemon Kitchen | Jadis Schreuder

Dan nog een verfrissende kookboek tip waar de geur van vakantie omheen hangt. Het boek The Lemon Kitchen van Jadis Schreuder. Het boek is gewijd aan de onmisbare en gezonde smaakmaker: biologische citroen. In haar kookboek laat de jonge ondernemer uit Houten zien dat je van citroen niet alleen limonade (of eerder: heerlijke limoncello) kunt maken, maar dat je deze veelzijdige citrusvrucht – het liefst uit Sicilië – ook kunt inzetten bij het bakken van koekjes en het bereiden van pastagerechten, salades en soep. Bestellen kan via haar eigen website.

Gratis luisterboeken | De Bibliotheek

Een ontzettend leuke tip voor deze thuisdagen: de bibliotheek heeft een hele mooie selectie aan luisterboeken beschikbaar. Of je nu lid bent of niet, veel boeken zijn ook gratis te beluisteren! Kijk snel of jou favoriet er tussen zit.

De Utrechtse Boekenbar brengt boeken rond!

Geïnspireerd om een goed boek te gaan lezen? Kijk dan eens (online) rond bij boekhandel De Utrechtse Boekenbar en laat jou boek bestellen! Als ‘ie op voorraad ligt, wordt hij nog dezelfde dag bij je thuis gebracht. Hiermee steun je gelijk de Utrechtse locals.

Meer Utrecht thuisblijf tips? Deze vind je vast ook leuk.

Foto: Utrechtse Boekenbar