Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Ontdek Amersfoort | Tips voor een dagje keistad!

Weekend in Amersfoort | 10 tips & overnachting

Deel bericht:

Amersfoort is veelzijdige stad en biedt kunst & cultuur, restaurants, pleintjes en boetiekjes. Historische bezienswaardigheden en creatieve nieuwe hotspots. En fijne hotels voor een weekend in Amersfoort.  Want dat kan ik je zeker aanraden. In samenwerking met Visit Amersfoort bezochten Marit van de blog Cultuursnuiver en ik Amersfoort. Ben je benieuwd naar wat te doen in Amersfoort? Dat lees je in deze blog.

Weekendje Amersfoort? 10x wat te doen in Amersfoort

10:00 Afrikaans-Amerikaanse kunst in Kunsthal KAdE

Het centrum van Amersfoort ligt op loopafstand van het station. Op onze ov-fietsen, fietsen we naar onze eerste activiteit van de dag: een bezoek aan Kunsthal Kade voor de tentoonstelling ‘Tell me your Story’.

Kunsthal KAdE is een modern kunstmuseum en ligt aan de Eem. De huidige tentoonstelling is een overzicht van 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst: ‘Tell me Your Story’. De tentoonstelling is volledig gericht op Afrikaans-Amerikaanse kunst. Kunst dat door de vele jaren heen geen plek kreeg in musea. Maar zeker wel het bewonderen waard was en toch niet het grote publiek bereikte in Amerika en daarbuiten.

De overzichtstentoonstelling geeft context honderd jaar Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis verdeelt in vier tijdperken. We waren onder de indruk van de kleurrijke en levendige schilderijen die het verhaal vertelde van de belevingswereld van Afrikaans-Amerikanen door de jaren heen. Het is voor het eerst dat een museum geheel in het teken staat van Afrikaans-Amerikaanse kunst. De voorstelling is zeker een bezoek waard, want in Kunsthal KAdE valt niet alleen unieke kunst te zien. Je krijgt ook een hoop kennis van de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis cadeau.

Adres Kunsthal KAdE: Eemplein 77, 3812 EA Amersfoort
Reserveer je kaartje via: www.kunsthalkade.nl
Openingstijden maandag t/m zondag van 10.00u tot 17.00u
Museumkaart is geldig

12:00 Street art en koffie in De Nieuwe Stad

In dit bruisend deel van de stad, genaamd De Nieuwe Stad valt veel te doen in Amersfoort. Ik sla De Nieuwe Stad nooit over als ik een weekend in Amersfoort verblijf. Het blijft een verrassende plek om te bezoeken.

De Nieuwe Stad is ontstaan in samenspraak met vastgoed ontwikkelaar Schipper Bosch, gemeente Amersfoort, bewoners en andere betrokkene. Het oude terrein, waar de oude Prodentfabriek gevestigd was, moest een nieuwe bestemming krijgen. Het is een plek waar: duurzaamheid, werken, creativiteit en bedrijvigheid samenkomt.

Wij besloten te gaan lunchen op Het Lokaal. Het Lokaal staat bekend om lokale en ambachtelijke producten. En dat proef je ook zeker! We bestelden koffie en een luxe ontbijtplank met een hoop lekkers. We hebben genoten van alle heerlijke verse lekkernijen op de plank. Daarna was het tijd voor een korte wandeling langs Street art op het terrein.

Adres Het lokaal: Oliemolenhof 90, 3812 PB Amersfoort
Meer informatie te vinden op: hetlokaal.nl

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Tip 1: Op het plein van De Nieuwe Stad staat De Nieuwe Stad terras. Het plein dat er de afgelopen tijd stil bij heeft gelegen, is omgetoverd tot een bruisend terras met activiteiten, muziek en eten voor de zomer maanden. Wel allemaal volgens de regels van het RIVM.[/box]

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Tip 2: Wil je meer streert art ontdekken? Fiets dan de Street art route. Deze route gaat langs bedrijventerreinen, viaducten, een skatepark en ijssalon ‘IJs van Vitelli’ en meer. Onderweg zie je zowel nieuwe als oude Street Art werken.[/box]

14:00 Musiom | het nieuwste museum van Amersfoort

Na een korte stop bij Mariënhof, voor een drankje, gaan we richting Musiom. Het nieuwste museum van Amersfoort. Bij Musiom staan de oprichter van het museum en kunstenaar, Hans van Horck, en een enthousiaste vrijwilliger ons bij de ingang op te wachten. Op het eerste gezicht lijkt het museum op een galerie. Mooie kleuren en ronden vormen van beelden sieren de entree van Musiom. Het museum is plek voor een specifieke generatie Nederlandse kunstenaars, geboren in de jaren’50. Kunstenaars die vanwege de commerciële aard van hun werk niet de gelegenheid krijgen om hun werk tentoon te stellen in een museum. Het museum cureert en tentoonstelt het werk van deze kunstenaars, zowel abstract als figuratief, zowel schilderijen als beeldhouwwerk.

De huidige tentoonstelling ‘Menselijk, als te menselijk’, naar het gelijknamige boek van filosoof Nietschze, is een diverse verzameling kunstwerken bij elkaar. Dit allemaal in een kleine kerk met tuin en verrassende elementen.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Tip: In het museum is ook een galerie aanwezig waar je kunt kopen. Mocht je interesse hebben in het kopen van kunst dan is er ook een kunstbetaalregeling.[/box]

Adres Musiom: Stadsring 137, 3817 BA Amersfoort
Reserveer je kaartje via: musiom.art
Openingstijden van vrijdag t/m zondag van 12.00u tot 17.00u
Museumkaart is geldig.

16:00 borrelen, dineren en cocktail

Deze culturele dag vierde we met een glas wijn en een proeverij van bitterballen bij Zuster Margaux in het mooie en rustgevende Mariënhof. Een heerlijke plek om bij te komen na een lange dag slenteren door de stad. Daarna gingen we op weg naar Madonna in de Krommestraat. Deze hotspot stond al een tijd op mijn ‘must visit’ lijst, maar het kwam er maar steeds niet van om te bezoeken.

Madonna is vernoemd naar de Onze Lieve Vrouwekerk in Amersfoort. Deze torent over het pand en kun je ook beklimmen zoals wij dat een keer hebben gedaan! Bij de ingang vind je zowel de bar als een vitrine met allemaal lekkers. We bestelden twee cocktails, vier gerechten en een portie frietjes met truffelmayo. Zittend op het terras genoten we van de heerlijke gerechten. Terwijl voorbijgangers druk in de weer waren met het uitkiezen van een restaurant in de Krommestraat en naastgelegen plein.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Tip: reserveer in de zomer een tafel op het prachtige terras aan het water.[/box]

Weekend in Amersfoort

De dag sloten we af op het terras van restaurant Dara. De perfecte spot voor zonsondergang en een goede cocktail. We bleven overnachten bij Scheepshotel Vita Nova. Een scheepshotel in de Eemhaven, te midden van de bruisende Nieuwe Stad. Vita Nova is op loopafstand van Dara en het historisch centrum van Amersfoort. Binnen no time klommen we aan dek en lagen we in onze bedstee voor een fijne nachtrust. Het was fijn wakker worden op het schip voor een tweede dag in Amersfoort. Zeker een aanrader voor een weekend in Amersfoort.

Adressen hotspots Amersfoort
Zuster Margaux | Kleine Haag 2, 3811 HE Amersfoort | zustermargaux.nl
Madonna |  Krommestraat 32, 3811 CC Amersfoort | madonna-amersfoort.nl
Dara | Grote Koppel 5, 3813 AA Amersfoort | Dara.nl

Overnachting In Amersfoort
Scheepshotel Vita Nova | Kleine Koppel 11, 3812 PG Amersfoort
Reserveren via: hotelvitanova.nl

Deze blog is onderdeel van de serie Parels in de Regio, een initiatief van Explore Utrecht en Cultuursnuiver. ‘Vriendinnen weekend in Amersfoort’ kwam tot stand in samenwerking met Visit Amersfoort’

Weekend in Amersfoort niet genoeg? Dan wil deze blogs over wat te doen in Amersfoort ook lezen.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram