Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Wat te doen in Zeist Slot Zeist

Wat te doen in Zeist? 3 × kunst, cultuur en natuur

Deel bericht:

De drukke binnenstad van Utrecht verlaten en op zoek naar ruimte, rust en ontspanning? Dan kan ik een bezoek aan Zeist zeker aanraden. Heb je behoefte aan lange wandelingen in de natuur? Wil je je onder laten dompelen in kunst en cultuur? Ja, dat kan want de slotstad heeft het allemaal! Wat te doen in Zeist? Ik deel graag drie tips zodat je eropuit kan gaan in deze mooie stad.

Veelzijdig en verrassend

Zeist ligt in het midden van provincie Utrecht. En is door de ligging op de Utrechtse Heuvelrug omringd door groen. Zeist heeft een rijk verleden met Slot Zeist als middelpunt. Maar de slotstad heeft veel meer te bieden. Je kunt in de bossen uren wandelen. Bewonder de vele landhuizen, kastelen en tuinen. Bezoek je voor het eerst Zeist? Dan heb ik drie ‘wat te doen in Zeist’ tips voor een geslaagd bezoek.

Met de bus op pad

Naar Zeist met openbaar vervoer? Daar hoef je geen zorgen om te maken want busverbindingen in Zeist zijn prima. De bekendste bezienswaardigheid: Slot Zeist is binnen 20 minuten vanaf Neude te bereiken met U-OV-buslijn 74. Eenmaal daar aangekomen kun je struinen door tuinen, bossen en onderweg gewoon weer op de bus stappen.

Ik ga regelmatig eropuit met de bus, want mevrouw heeft geen rijbewijs. Dus is de bus mijn beste vriend en brengt me altijd waar ik moet zijn om de leukste plekjes in provincie Utrecht te bezoeken. Soms moet je een stukje lopen, maar vaak word je voor de deur afgezet. Zoals tijdens mijn bezoek aan Zeist, voor een dagje wandelen door het Zeisterbos.

Wat te doen? Drie tips om te wandelen, struinen en bezichtigen.

Aan het begin van deze blog heb ik je drie tips in Zeist beloofd! Deze drie tips zijn goed voor een dagje eropuit. Maar je kunt natuurlijk ook vaker Zeist bezoeken en dit combineren met een bezoek aan de plaatselijk horeca. Want ook op dit gebied heeft Zeist genoeg te bieden. Neem U-OV-buslijn 74 en bezoek: Slot Zeist, het Zeisterbos, Landgoed Heidestein en Bornia. Naar mijn mening drie aanraders die je niet mag overslaan.

Tip 1 | Bezoek Slot Zeist & de beeldentuin!

Een dagje Zeist is niet compleet zonder een stop bij Slot Zeist. Slot Zeist met het Broeder- en Zusterplein aan weerszijden van het slot is indrukwekkend. Het Engelse landschapspark omringt het zeventiende-eeuwse slot en geeft het nog meer allure. In het park en de geweldig grote tuin staan diverse beelden. Al deze beelden vormen de beeldenroute van Slot Zeist. Je kunt tijdens een wandeling de prachtige beelden bewonderen. Bezoek je ook de tuin van Slot Zeist, dan kun je ook een picknick bestellen en ergens in de tuin zitten.

De tuin die het slot omringd is alleen al een wandeling waard. Loop een rondje om het slot en laat je verrassen door de verschillende beelden en perspectieven op het slot. Camera in de hand, want vanuit elke hoek wil je wel een foto schieten. Er zijn genoeg bankjes om even bij te komen voordat je verder op ontdekking gaat in Zeist.

Tip 2 | Ontdek Heidestein en Bornia

Hier wil je zijn! Wat je ook doet tijdens een bezoek aan Zeist, mag een bezoek aan landgoed Heidestein en Bornia niet ontbreken. Als je deze twee landgoederen met bos, heide en zandvlakten overslaat dan krijg je vroeg of laat ontzettende spijt.

Heidestein en Bornia vormen de ideale plek voor natuurliefhebbers. Maar ook als je niet gek bent van wandelen moet je echt hier heen. Je vindt er naaldbossen, Drentse heideschapen, prachtig bos eiland omring door blauwgroen water, paarse heide en te veel om op te sommen. Heidestein en Bornia zijn voor mij de grote ontdekking van 2021. Stipt op nummer 1!

Tip 3 | Wandel door het bijzondere Zeisterbos

Als je me vraagt ‘Wat te doen in Zeist?’ dan staat een bezoek aan het Zeisterbos de derde plaats. Ben je een wandelaar? Wil je de drukte van de stad achter je laten en even ontspannen? Dan is het Zeisterbos een bezoek waard. Laat de stad achter je en ontdek de diversiteit aan planten, bloemen en dieren in het Zeisterbos. Ik heb zelfs een eekhoorn gespot!

Het bos vormt samen met de buitenplaatsen Hoog Beek en Royen en Pavia een geweldig gebied met verschillende wandelroutes. Voor mijn bezoek aan het Zeisterbos heb ik gekozen om de Sprengenroute te lopen, van het Utrechts Landschap. De Sprengenroute is een wandeling van ongeveer 6 km. Je hebt diverse startpunten, maar mijn wandeling begon bij het slot en eindigde op een terras in het centrum. De wandeling brengt je langs een folly, mooie buitenplaatsen, opgedroogde sprengen met de leukste bruggetjes, een hertenkamp en nog veel meer.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Wandelingen door het Zeisterbos: 1. Gemarkeerde blauwe route van 12 km 2. Gemarkeerde rode route 6 km 3. Sprengenroute van Utrechts Landschap[/box]

Dit waren mijn top drie ‘wat te doen’ tips voor een bezoek aan de slotstad! Bezoek jij binnenkort de slotstad? Laat dan weten waar je bent geweest! Heb je voor mij aanraders, laat dan een reactie achter.

Praktische informatie U-OV

Buslijn 74
1. Slot Zeist uitstaphalte Griffensteinselaan (Zinzendorflaan 1)
2. Zeisterbos uitstaphalte Griffensteinselaan (Sprengenwandelroute)
3. Landgoed Bornia en Heidestein uitstaphalte Station Zeist

Bezoekersinformatie: www.slotzeist.nl

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Dit blog is samen met U-OV tot stand gekomen en is onderdeel van de reeks ‘erop uit met U-OV’ om provincie Utrecht met het OV te gaan ontdekken.[/box]

Meer tip voor op de Utrechtse Heuvelrug? Dan vind je deze blogs van ook leuk.

Banner U-OV

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram