Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Rietveld-Centraal-Museum-Explore-Utrecht-1

Utrecht viert 100 jaar de Stijl: Mondriaan to Dutch Design

Deel bericht:

Het kan je niet zijn ontgaan, Nederland viert in 2017 met een uitgebreid en gevarieerd programma 100 jaar de Stijl. Onder de noemer ‘Mondriaan to Dutch Design’ worden er door het hele land bijzondere evenementen, tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd. Ook in Utrecht en Amersfoort valt er een hoop te zien en te beleven.

Een rijke kunstgeschiedenis

De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 door Theo van Doesburg opgerichte gelijknamige tijdschrift. Naast van Doesburg zelf – actief als schilder, dichter, typograaf, fotograaf, interieurontwerper en architect – waren onder andere ook Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld belangrijke leden van de beweging. Zij streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. Die hervorming bestond uit het gebruik van een minimum aan kleuren (primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs) en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.

100 jaar de Stijl in Utrecht

Ook in de provincie Utrecht is nog veel van deze kunstenaars te zien. De in 1964 overleden Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld bijvoorbeeld liet, als icoon van de stad Utrecht, onder andere het prachtige Rietveld Schröderhuis na aan de Prins Hendriklaan. Dit architectonische meesterwerk staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De in 1924 in opdracht van Truus Schröder ontworpen woning is geënt op de idealen van De Stijl. Zowel het exterieur als het interieur en het meubilair dragen zijn specifieke signatuur. Maar de nalatenschap van Rietveld is vele malen groter en omvat zowel spraakmakende architectuur als experimentele meubels en grafisch werk.

Mondriaan to Dutch Design

Ter ere van het 100-jarig bestaan van De Stijl is 2017 uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’ en worden er door het hele land bijzondere evenementen, tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd. Ook in Utrecht en Amersfoort loopt er een uitgebreid programma met activiteiten die je eigenlijk niet mag missen. Exposities, fietsroutes, rondleidingen, wandelingen, workshops en zelfs een concert. Het is echt teveel om op te noemen. Check daarom snel de speciale website www.destijlutrechtamersfoort.nl.

De stijl activiteiten

Een aantal activiteiten die plaatsvinden in het kader van 100 jaar De Stijl:
1. Bezoek het Rietveld Schröderhuis
2. Tentoonstelling ‘Rietvelds Meesterwerken‘ bij het Centraal Museum
3. Rondleidingen door aorta
4. Rietveld in Slot Zuylen

Een jaar om niet te missen zelfs! Veel plezier vast…

Foto’s tentoonstelling Centraal Museum door Susanne Sterkenburg.

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

 

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram