Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Stadsschouwburg Utrecht

Universiteitskwartier Utrecht ontdekken: een rondje met Explore Utrecht

Deel bericht:

Je wist misschien al dat het stadscentrum van Utrecht verdeeld is in verschillende kwartieren, maar ken je het Universiteitskwartier van Utrecht al? Het voelt nog niet zo lang geleden dat ik hier als jonge studente door de straten liep onderweg naar college, maar er is inmiddels ook als niet-student meer dan genoeg te beleven in deze buurt!

Verkennen

Hoewel het Universiteitskwartier erg dichtbij de hectiek van het centrum ligt, zijn er veel kleine straatjes waar je de drukte kunt ontsnappen. Loop de verschillende kleine steegjes in en wees verrast over de plekken waar je uitkomt. Ik heb op een van deze wandeling ineens de watertoren ontdekt die ook in dit kwartier staat. Om aan de voet van de watertoren te komen loop je door de leukste straatjes heen, zoals de Korte- en Lange Lauwerstraat.

Het parkje naast de Stadsschouwburg krijgt nooit zoveel liefde, maar ik vind het altijd heerlijk om daar te zitten en de bootjes langs te zien gaan op de gracht. Iets meer rust of privacy? Je kan ook aan beide kanten van de Wittevrouwenbrug naar beneden klimmen om direct aan het water te kunnen zitten.

Winkelen

Temidden van al het moois in het Universiteitskwartier vind je de Voorstraat. Vroeger was dit misschien een wat lugubere straat, maar tegenwoordig komen er steeds meer leuke winkeltjes en eetgelegenheden bij. De straat lijkt wel een soort hipster central geworden!

Zo kun je bijvoorbeeld de leukste tweedehands kleding shoppen bij Sussies of Giensch. Heerlijk om te neuzen! Ben je meer fan van design? Loop dan eens binnen bij Puha, waar ze de krachten van verschillende jonge ontwerpers bundelen om het allerhipste samen te brengen. Of neem een kijkje bij de prachtige concept store; The Domestic Botanist, gevestigd aan het Jansveld. Persoonlijk ben ik erg fan van Notorious, waar ze kleding in een retro 50’s stijl verkopen. Ik voel me altijd ontzettend vrouwelijk in hun kleding.

Cultuur

In eerste instantie lijkt er niet veel op cultureel vlak te beleven in het Universiteitskwartier, maar schijn bedriegt! Er zijn een aantal kleinere culturele centra, zoals Moira aan de Wolvenstraat. Hier vinden af en toe kleinschalige concerten en theaterstukken plaats. Het volledige programma kun je vinden op de Facebook pagina van Moira.

Wil je eens iets nieuws proberen? Loop dan eens binnen bij Mangakissa, de enige echte manga bibliotheek van Utrecht, verstopt in een zijstraatje van de Oudegracht.

Liever de nachtcultuur van Utrecht leren kennen? Dat kan ook, want er zijn meer dan genoeg uitgaansgelegenheden in de buurt van het Universiteitskwartier. De ACU is heerlijk alternatief, maar wel met goede muziek en altijd een fijne crowd.

 

Eten & Drinken

Oef, waar moet ik beginnen? Het Universiteitskwartier is van alle markten en landen thuis. Als ik zin heb in Aziatisch valt mijn keuze op Tiger Mama voor de lekkerste dim sum of Umami aan de Oudegracht voor een lekker foute all-you-can-eat ervaring.

Voor een lekkere pittige curry loop ik het liefst Surya binnen aan het Janskerkhof. Hun madras curry met lamsvlees is de beste van heel Utrecht! Voor de lekkerste, knapperige pizza ga je naar Da Portare Via aan de Voorstraat. Een paar deuren verder vind je heerlijke Turkse hapjes en gerechten bij Ana’s Kuzin.

Voor koffieliefhebbers is het ook goed toeven, je kan of aan de Oudegracht terecht bij ‘t Koffieboontje voor heerlijke koffie, of bij de klassieker aan de Voorstraat: The Village. Bij die laatste klinkt er ook hele fijne muziek. Ga vooral ook langs bij Lucas voor een kopje koffie met wat lekkers. Voor een heerlijk wijntje eindig je jouw dag in Wijnbar VinVin, waar je uit een uitgebreide kaart van heerlijke wijnen kan kiezen.

 

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram