Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Street art in Utrecht

Street art in Utrecht | Route langs 5 muurschilderingen

Deel bericht:

Nu we nog wel even zijn aangewezen op buiten zijn en onszelf vermaken, hierbij een leuke cultuursnuiflooproute rondom de Amsterdamsestraatweg langs een aantal straatkunstwerken. Vond je het de moeite? Laat het weten via @cultuur_snuiver op Instagram! Hoe je het beste street art in Utrecht kunt spotten is door goed te kijken op lantaarnpalen, in tunnels en muren. Muziek in, schoenen aan en gaan! 

Laten we cultuursnuiven rondom de Amsterdamsestraatweg

In dit artikel deel ik vijf kunstwerken die de moeite van een bezoekje waard zijn. Je kunt starten vanaf het Centraal Station. Loop richting Jaarbeursplein om enkele street art in Utrecht te bewonderen.

1) Loop via Jaarbeursplein naar het Westplein. Hier vind je een immens grote afbeelding van @destrakkehand. Dit kunstenaarscollectief maakte in opdracht van het Centraal Museum voor het Caravaggio Project drie werken van Hollandse Meesters in Utrecht, waarvan één op het Westplein. Dit is de ‘Slaapende Mars’ van Hendrick Ter Brugghen (1629). Echt een bezoekje waard! De andere twee delen zijn in Kanaleneiland en Overvecht te vinden.

2) Loop richting Smakkelaarsveld.

Vaak heb je hier de kans om plakplaatsen van @casper_fioole te vinden. Hij werkt met woorden uit het straatbeeld en plakt ze zo achter elkaar dat een gedicht ontstaat. Ze komen en gaan en zijn vaak erg actueel. Allemaal hebben ze de titel #plakplaats

3) Loop Bij het Smakkelaarsveld naar links, richting het Daalsepark. Het Daalsepark is een kunstwerkje op zich. Naast een groot straatnaambordje vind je er schapen op ‘varkensruggen’ – dat zijn die verhogingen voor op straat. Om de hoek, op de 1e Daalsewijk vind je een grote kaart van Utrecht vol details, gemaakt door Jos Peeters. Loop verder de Amsterdamsestraatweg op.

Treinen en boeken als street art

4) Loop naar de Tweede Daalsebuurt, waar vroeger treindepots stonden en de bewoners van de Bloemenbuurt waren hier vrijwel allemaal werkzaam. Het is dus niet gek dat je hier heuse treinkunst kunt zien. Al sinds 2014 vind je hier vier grote muurschilderingen van historische treinen. @verfdokter maakte deze werken op verzoek van de huidige bewoners. Allemaal historische treinen. Je vindt ze in de Meidoornstraat, de Goudbloemstraat en de 2e.

5) Afgelopen jaar maakte Jan is de Man een grote boekenkast op de kruising van de Amsterdamsestraatweg en de Mimosastraat. De bewoners droegen hun lievelingsboeken aan en Jan is de Man creëerde met de kasten een levensgrote buurtboekenkast. Inmiddels is ook een variant in Bourlogne Sûr Mer van deze kunstenaar verrezen.

Op de Amsterdamsestraatweg vind je natuurlijk ook de leukste winkels en horecagelegenheden. We hopen hier snel weer gebruik van te kunnen maken. Wil je meer weten van Street art in Utrecht? Kijk dan bij @streetartutrecht voor meer informatie over tours. Zij kan je in verschillende tours alles bijbrengen over street art in Utrecht.

Heb je na deze street art route in Utrecht, zin om meer te ontdekken? Deze stadswandelingen zijn zeker ook de moeite waard.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram