Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Wijn & The City Explore Utrecht-1

Wine & The City – wijnwinkel Sjatoo op de Biltstraat

Deel bericht:

Zomer! Tijd voor drankjes op het terras, bootje varen en nieuwe blogs. Tijd om het balkon of de achtertuin onveilig te maken met fruitige witte wijnen, sprankelende rosé’s en rode krachtpatsers. De voetjes omhoog en Explore Utrecht op je browser. Ik ga de stad in voor jou, om de beste wijnen voor thuis te vinden en de leukste winkels op te sporen om deze flessen in te vinden. Wine & The City enjoy!

Wijnwinkel Sjatoo

Wanneer je deze verfrissende winkel in loopt, word je vriendelijk begroet door de eigenaar. Met een winkel in Breukelen, als leverancier van horeca Utrecht en als de “wijnshop-sommelier’ op de Biltstraat, is Patrick een druk bezet man. Hij is zelf gek op wijnen en vertelt graag het verhaal achter de fles. Maar het allerliefst geeft hij advies, zijn persoonlijke ‘touch’ maakt dat zijn klanten graag weer terug komen. De wijnen zijn veelal biologisch of biodynamisch, verantwoord wijn drinken dus. We kunnen hier ook mooie whisky’s en gins vinden. En dat niet alleen! Achter de winkel is een proeflokaal en een binnentuin. Hier worden nogal eens wijnproeverijen, ginworkshops of zomerse barbecues georganiseerd. Wat een leuke verrassing en wat een gastvrije eigenaar! Hij geeft mij drie wijnen mee om te proeven, allen met een verhaal of gewoon omdat ze steen goed zijn. (adres: Biltstraat 24) 

Het verhaal achter de fles!

De lelijke liter

Mehofer – Gruner Veltliner – Wagram
Land: Oostenrijk
Prijs: €9,95
*Waardering: ♥♥♥♥

Ha! Een regelrechte hit. Deze liter Gruner Veltliner, de bekendste Oostenrijkse druif, is geen lust voor het oog. Maar Patrick verzekert mij dat ik deze ‘lelijke liter’, zoals hij het bijna liefkozend noemt, niet op het uiterlijk mag beoordelen. Dus daar gaan we, ik draai de stroeve draaidop los. Wauw! Wat een frisse verschijning, lekker fruitig en een tintel op de tong. De wijn ruikt naar anijs en bloesem en in de verte wat vers gras, het brengt mij naar de Oostenrijkse groene weiden. We gaan er nog net niet van jodelen! Lekker bij geitenkaas of schaal- en schelpdieren. Trouwens, mocht je een mooiere fles willen, maar wel met deze tintelende inhoud? Er bestaat ook een 75cl fles van, met een chiquer etiket. Kost ook nog eens evenveel als de ‘lelijke’ grote broer. Goed verhaal toch?

Een Frans snoepje

Domaine de la Baume – Viognier – Pays D’oc
Land: Frankrijk
Prijs: €8,75
Waardering: ♥♥♥♥♥

Die aromaaaaa’s! Ik heb mijn neus nog niet in het glas gehangen, of ik word al verwelkomt door de zoete geuren van abrikoos, banaan en een tikje honing. Afgetopt met een geraspt sinaasappelschilletje. Potverdorie, ik krijg zin in een slok. Hup! Perzik, kruidigheid en lekker romig. Zo heerlijk vol in de mond, alsof er een boterblokje smelt op je tong. In geur en smaak even verrassend en even tropisch, maar met een frisse finale. Dit kan best eens heel goed gedronken worden naast een pittig Aziatisch gerecht, deze Viognier laat zich niet afschrikken. Toegegeven, ik houd van dit soort brutale wijnen, van die wijnen die zich niet verstoppen in het glas. Gelukkig houden meer mensen ervan, dit is de hardloper van de winkel en Patrick wilde mij dit Franse snoepje niet ontnemen. Merci beaucoup!

Een stoere Spanjaard

Matsu – Tinta de Toro – Toro
Land: Spanje
Prijs: €9,95
Waardering: ♥♥♥♥

Matsu betekent zoiets als ‘wachten’ in het Japans. Matsu is een drieluik, ik drink ‘El Picaro’, de jongste van de wijnen. De twee opvolgende wijnen zijn elk langer gerijpt op houten vaten en hebben daardoor andere smaken ontwikkeld. Deze Matsu wijnen brengen een eerbetoon aan het wachten op zo een mooi product. De drie flessen hebben prachtige etiketten, de jonge man, de vader en de grootvader. Deze hommage aan de wijnbouw brengt leuke wijnen en creatieve ideeën! Deze tempranillo, is rood-paars van kleur, dat maakt mij nieuwsgierig. Als ik de geur van blauwe bessen en bramen ruik, wil ik weten hoe dit gaat smaken! Fruitig, nog fris en niet te zwaar. Op de achtergrond proef ik dropjes, of eigenlijk zwart-witjes. De tannine, dat wat je mond stroef maakt bij rode wijn, is aanwezig maar niet vervelend. Een bieftsuk gaat er wel naast, hoor. De wijn is stoer, sterk en smooth, net zoals de mooie Spanjaard op het etiket. Doe mij nog maar een glaasje, knapperd!

*Waardering loopt van 1 tot en met 5 hartjes per wijnfles. 

Adres: Bilstraat 4

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.

Je kunt ook de Explore Utrecht app, downloaden voor een offline city map met heel veel leuks. 

Utrecht City Trip banner | Favoroute travel guides

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram