Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Geïnspireerd door de vele initiatieven op het gebied van duurzame mode, heb ik besloten om de ‘konmari’-methode toe te passen op mijn kledingkast. Je hebt vast gehoord van deze methode, ontwikkelt door de wereldberoemde opruim-goeroe Marie Kondo. Het doel is om alle stapels onnodige spullen uit mijn leven te bannen (lees: recyclen) en opnieuw de kern van geluk vinden in sommige stukken.

Toen bedacht ik me, wat betekent ‘geluk’ nou precies wanneer het op kleding en accessoires aankomt? Des te ouder ik word, des te selectiever ik word. Als het op shoppen aankomt, heb ik een nieuwe mantra in mijn hoofd: ‘Als je er niet verliefd op bent, geef er dan geen geld aan uit.’ Ik heb me gerealiseerd dat mijn liefde en waardering nog dieper gaat als ik ontdek dat mijn ‘wannahaves’ duurzaam en ethisch geproduceerd zijn. Wetende dat ik mijn geld uitgeef aan het helpen van de mensen die deze producten produceren, om hen een fatsoenlijk leven te bieden en het milieu te beschermen, dat laat mijn hart sneller kloppen.

Nu wil ik mezelf niet neerzetten als een ‘duurzame inspirator’. Ik probeer me simpelweg bewuster te zijn van mijn keuzes en me beter te oriënteren op het gebied van ‘fair fashion’. In mijn streven naar goede karma in mijn kledingkast, ontdekte ik twee duurzame merken met visies en creaties die zo bijzonder zijn dat ze mijn ziel doen oplichten. En nee, ik ben niet betaald om dit te schrijven.

Duurzame sieraden door Julia Otilia

Vorig jaar ontmoette ik Julia voor het eerst op de Swan Market op de Vredenburg, waar ze haar prachtige collectie van tijdloze, elegante en duurzame sieraden verkocht. Ik was meteen een groot fan! En ik ben niet verbaasd dat zij nu internationaal in de belangstelling staat. Haar collectie zie je terug in de modebladen ELLE en Harpers Bazaar UK.

De term ‘duurzame sieraden’ intrigeerde me, dus ik vroeg haar wat dat betekende. Julia, die van origine uit Zweden komt, legde uit dat elk van haar sieraden gemaakt is van materialen die duurzaam en met de hand gemaakt zijn in Nederland en op Bali. Ze gebruiken zo veel mogelijk gerecycled zilver uit Italië, de Verenigde Staten en Bali. Alle parels in de collectie zijn natuurlijke zoetwater parels, die langzaam worden gegroeid in familieboerderijen in de Hainan provincie in China. Ze zorgen er ook voor dat er goede werkomstandigheden zijn voor iedereen die betrokken is bij het creatie proces.

Julia maakt unieke sieraden, waarbij ze goud en zilver combineert met natuurlijke elementen, zoals biologisch gekweekt ‘superfood’ en hoge frequentie heilige zaden, maar ook noten uit de Amazone. Hoe geweldig is dat? Ik besloot een prachtig paar gouden oorbellen te kopen met zoetwater parels voor mijn dochter. Iets moois wat haar trots zal maken als ze het draagt.

In Utrecht, kan je een selectie van Julia Otilia’s sieraden vinden bij WAAR aan de Lijnmarkt 21 en bij Yoga Moves aan de St Janshovensstraat 1. Of via haar webshop: www.juliaotilia.com.

LIV Stores

Als je een Explore Utrecht fan bent (en dat ben je toch?), dan kun je vast herinneren dat we laatst een stuk hebben geschreven over LIV stores. Er zijn veel verschillende redenen waarom we zulke grote fans zijn van LIV Stores. Toen ik Daina vertelde dat ik een stuk wilde schrijven over duurzame mode, raadde ze me aan hen te bezoeken op de Twijnstraat 41. Ik werd welkom geheten door medeoprichter Han Faber, die me verschillende stukken en merken uit hun collectie liet zien. Ik was uiterst gecharmeerd van hun concept.

Han legde uit dat het hoofddoel van LIV Stores is om duurzame en hoge kwaliteit mode te bieden, gemaakt door internationale en lokale (nieuwe) talenten. Ze willen Nederlandse design-studenten een platform bieden om op te bloeien en hun creativiteit te ontwikkelen op een duurzame manier.

“Als het op duurzaamheid aankomt, willen we ons niet alleen focussen op het gebruik van biologische materialen, maar ook op het efficient gebruiken van materiaal dat al beschikbaar is, zodat er bijna niets weggegooid wordt,” zegt Han. “We weten ook waar de ontwerpers hun stoffen vandaan halen en hoe de kleding wordt gemaakt. De meeste items worden geproduceerd in hun eigen design studios in Nederland of ergens anders in Europa. Onze collectie is vrij divers, maar wordt grotendeels geproduceerd in een beperkte oplage. Op deze manier, geven we ontwerpers de kans om onze klanten iets echt unieks te bieden, geproduceerd met goede zorg en verantwoording. We willen dat onze klanten zich goed voelen over hun aankoop.”

Onder de merken bevindt zich Loop.alife, dat 100% gerecycled textiel van weggegooide Nederlandse kleding gebruikt om mooie en tijdloze gebreide items te maken, zoals truien, vesten en sjaals in verschillende kleuren. Een ander merk dat ze verkopen is Elements of Freedom, een mode merk gebaseerd in Amsterdam, wiens trots ligt in hun ‘duurzame maar luchtige’ creaties. Ook bieden ze het merk Blei Ji Boots – een merk dat biologisch verantwoorde materialen gebruikt voor hun schoenen en accessoires, zoals gerecyclede spijkerbroeken, leder gemaakt van groenten en handgeweven textiel. Eigenlijk alles wat je nodig hebt voor wat ‘feel good’ elementen in jouw kledingkast.

Livstores – Twijnstraat 41

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.

Je kunt ook de Explore Utrecht app, downloaden voor een offline city map met heel veel leuks. 

Utrecht City Trip banner | Favoroute travel guides