Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Restaurants met moestuinen in Utrecht

Deel bericht:

Er zijn verschillende restaurants met moestuinen in Utrecht. Zij maken in hun gerechten gebruik van producten die op hun eigen moestuin groeien. Of  plukken uit lokale moestuinen. Dat is nog eens duurzaam!

Wie droomt er niet van een eigen moestuin? Eerlijk: voor de stadsbewoner is deze droom iets lastiger te realiseren dan op het platteland, al zijn er steeds meer mensen die in de stad een klein moestuintje bijhouden. Moestuinen zijn erg geliefd. We willen graag weten waar ons eten precies vandaan komt. Bovendien smaken groenten vers van het land natuurlijk een stuk lekkerder dan uit de supermarkt. Daar dachten de restaurants met moestuinen in Utrecht precies hetzelfde over!

Header beeld restaurant DeZusters in Maarssen

Landgoederen met moestuinen in Utrecht

Een moestuin is ideaal voor iedereen die bewuster met voeding bezig is en tegelijkertijd ontspanning zoekt. Lekker in de buitenlucht groenten en fruit verbouwen: dat klinkt toch fantastisch? Vooral als zo’n moestuin op een prachtig landgoed is aangelegd.

In de provincie Utrecht vind je verschillende moestuinen op landgoederen bij kastelen. Op het landgoed bevindt zich dan ook vaak een restaurant, theetuin of landwinkel waar je de producten van de moestuin kunt proeven. Bij sommige moestuinen kun je zelfs je eigen groenten oogsten! Dit kan bijvoorbeeld bij Moestuin Utrecht (hierover later meer). Met een abonnement kun je meestal van mei tot en met oktober iedere week verse groenten ophalen.

Landgoed Zuylenstein

Op het eeuwenoude Landgoed Zuylenstein werd al in de zeventiende eeuw een moestuin bijgehouden. De moestuin is een aantal jaar geleden gerestaureerd. Nu wordt de tuin weer volop gebruikt om groenten en fruit op te verbouwen en te verkopen in de landgoedwinkel. Daarnaast is de moestuin van dit landgoed leverancier voor diverse andere restaurants in de omgeving. Breng een bezoek aan de moestuin van Landgoed Zuylenstein en loop ook even bij de landgoedwinkel naar binnen! En de schattige varkens die je ook op het terrein kunt vinden.

Landgoed Zuylenstein
Adres: Rijksstraatweg 7-9 (nummer 11 aanhouden voor de moestuin), 3956 CH Leersum

Kasteel Amerongen

Bij restaurant Bentinck bij Kasteel Amerongen eet je met de seizoenen mee. De gerechten zijn niet alleen smaakvol, maar ook een lust voor het oog! De borden worden prachtig opgemaakt, het ziet er echt uit als een feestje.

De moestuin van Kasteel Amerongen wordt bijgehouden door vrijwilligers. De groenten worden biologisch geteeld en verkocht bij het kasteel en in het restaurant. Combineer je bezoek aan het kasteel met een hapje en een drankje in het restaurant!

Kasteel Amerongen
Adres: Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen

DeZusters

DeZusters is het restaurant van Buitenplaats Doornburgh. Of je nu uitgebreid komt dineren of lunchen of zin hebt in een borrel, je kunt hier zeker terecht! Bij DeZusters hechten ze veel waarde aan zelfvoorzienendheid. Zo hebben ze een eigen moestuin met groenten, maar ze gebruiken ook kruiden en eetbare bloemen in hun gerechten. Voor unieke, seizoensgebonden maaltijden ben je hier aan het goede adres.

DeZusters
Adres: Diependaalsedijk 17, 3601 GH Maarssen

Parc Broekhuizen

Tot slot in het rijtje van restaurants met moestuinen in Utrecht op een landgoed: Parc Broekhuizen. Het restaurant van Parc Broekhuizen heet Voltaire. Dit chique restaurant heeft sinds 2018 een Michelinster. Dat kan dus alleen maar goed uitpakken! Er wordt gebruik gemaakt van de gehele moestuin: groenten gaan in de gerechten, de kruiden in de thee en het fruit in het ontbijt. Kortom, een echte culinaire traktatie. Naast Voltaire kun je ook terecht bij Bistro Lof waar de keuken een ode aan de natuur serveert.

Parc Broekhuizen
Adres: Broekhuizerlaan 2, 3956 NS Leersum

Restaurants met een moestuin in Utrecht

Bij Moestuin tussen het groen

Voor een restaurant met een moestuin in Utrecht hoef je niet ver te reizen. Op slechts een paar kilometer afstand van het stadscentrum kun je namelijk terecht bij Moestuin Utrecht. Op donderdag, vrijdagen zaterdag kun je hier komen dineren. Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van de vele soorten groenten en fruit die op de moestuin worden verbouwd. Elke maandag wordt het menu bekendgemaakt. Het is een volledig vegetarisch menu dat elke week wisselt. Houd de website van Moestuin Utrecht dus in de gaten.

Bij Moestuin Utrecht is ook een heel gezellige winkel, waar je naast groenten en fruit ook allerlei duurzame spulletjes kunt kopen. Neem daar ook zeker een kijkje als je er bent!

Moestuin Utrecht
Adres: Laan van Maarschalkerweerd 2, 3585 LJ Utrecht

Heerlijk lunchen en dineren bij de Stadsjochies

Ongeveer 20 minuten van de Moestuin vandaan, vind je Urban Farm De Stadsjochies met een eigen restaurant en pluktuin. Naast dat De Stadsjochies groeten en sierbloemen leveren aan restaurants, runnen zij ook een restaurant met een groot buiten terras. Je kunt hier borrelen en picknicken met uitzicht op bloemenvelden. In avond kun je genieten van een uitgebreid diner, met gerechten gemaakt van zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen tuin. Ja, zelfs de mocktails worden grotendeels in huis gemaakt. De Stadsjochies geeft een gehele nieuwe betekenis aan de trem ‘farm to table’. Ga dat zien en beleven! E neem misschien een bosje bloemen mee naar huis.

De Stadsjochies
Adres: Ringdijk 2, 3585 LG Utrecht

Ben je enthousiast geworden over de restaurants met moestuinen in Utrecht en benieuwd naar meer culinaire verhalen? Lees dan ook deze artikelen:

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram