Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Don Dining KOUNOSUKE Tour Explore Utrecht-8

Traditioneel Japans eten bij Don-kounosuke

Deel bericht:

Pas geleden vertelde Lisa me over een fantastisch etentje dat zij en Dainahara hadden gehad bij een nieuw Japans restaurant: Don-kounosuke. Ze liet het zo ontzettend fantastisch klinken dat ik aan het einde van ons gesprek al aan het Googlen was om een reservering voor die avond te maken.

Traditionele don

Don-kounosuke is een knus klein restaurant aan de Westerkade. Ze serveren een traditioneel Japans gerecht genaamd ‘don’: een stomende schaal rijst met daar bovenop jouw eigen keuze aan vlees, groentes of vis, en geserveerd met dashi – een heerlijke Japanse bouillon. Je kan ook kiezen tussen verschillende Japanse smaakmakers, zoals yuzu relish en verse wasabi, om toe te voegen aan je gerecht. Het idee is dat je eerst de rijst en de toppings proeft zonder extra smaakmakers en dan vervolgens naar smaak telkens een beetje van alles toevoegt. Als je eenmaal klaar bent met alle smaakmakers, giet je jouw dashi in je schaaltje en geniet je op een compleet nieuwe manier van dit fantastische gerecht.

Proeven

Mijn date en ik arriveerden hongerig en enthousiast om iets nieuws te proberen…en hoe beter te beginnen dan met sake, geserveerd op de traditionele manier? We begonnen met een aantal voorgerechten, waaronder octopus balletjes: gefrituurd, zoet en plakkerig, zoiets had ik nog nooit geproefd. Ik kan ze zeker aanraden!

Voor het hoofdgerecht deelden we een vis don en een miso aubergine don. Op de vis don vonden we een stapel van fijne tonijn sashimi, zalm en Jacobsschelp. De miso aubergine was ook hemels: boterige gefrituurde aubergine in een heerlijke miso saus. We konden geen favoriet uitkiezen, maar onze favoriete smaakmaker was absoluut de yuzu relish. En natuurlijk dronken we bij onze heerlijke gerechten ook Japans bier en cocktails.

Ten slotte werd het tijd voor een dessert: het meest fantastische matcha ijs dat ik ooit heb geproefd. Ik zou dat spul serieus per kilo kopen en altijd in mijn vriezer houden. Voor noodgevallen. Het was zo’n soort maaltijd waar je al je vrienden over gaat vertellen, en een waar we zeker terug voor gaan komen – zo snel mogelijk! Een laatste tip: zorg ervoor dat je een tafeltje reserveert om teleurstelling te voorkomen!

Westerkade 27 | don-kounosuke.com | Facebook | Instagram

Photo’s: Dainahara Polonia (Dinner Lisa & Dainahara)

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram