Restaurant Bentinck exterieur (2)

Restaurants met moestuinen in Utrecht

Deel bericht:

Er zijn verschillende restaurants met moestuinen in Utrecht. Zij maken in hun gerechten gebruik van producten die op hun eigen moestuin groeien. Of  plukken uit lokale moestuinen. Dat is nog eens duurzaam!

Wie droomt er niet van een eigen moestuin? Eerlijk: voor de stadsbewoner is deze droom iets lastiger te realiseren dan op het platteland, al zijn er steeds meer mensen die in de stad een klein moestuintje bijhouden. Moestuinen zijn erg geliefd. We willen graag weten waar ons eten precies vandaan komt. Bovendien smaken groenten vers van het land natuurlijk een stuk lekkerder dan uit de supermarkt. Daar dachten de restaurants met moestuinen in Utrecht precies hetzelfde over!

Let op: reserveer van tevoren bij de restaurants en informeer naar de huidige maatregelen.

Landgoederen met moestuinen in Utrecht

Een moestuin is ideaal voor iedereen die bewuster met voeding bezig is en tegelijkertijd ontspanning zoekt. Lekker in de buitenlucht groenten en fruit verbouwen: dat klinkt toch fantastisch? Vooral als zo’n moestuin op een prachtig landgoed is aangelegd.

In de provincie Utrecht vind je verschillende moestuinen op landgoederen bij kastelen. Op het landgoed bevindt zich dan ook vaak een restaurant, theetuin of landwinkel waar je de producten van de moestuin kunt proeven. Bij sommige moestuinen kun je zelfs je eigen groenten oogsten! Dit kan bijvoorbeeld bij Moestuin Utrecht (hierover later meer). Met een abonnement kun je meestal van mei tot en met oktober iedere week verse groenten ophalen.

Landgoed Zuylenstein

Op het eeuwenoude Landgoed Zuylenstein werd al in de zeventiende eeuw een moestuin bijgehouden. De moestuin is een aantal jaar geleden gerestaureerd. Nu wordt de tuin weer volop gebruikt om groenten en fruit op te verbouwen voor het eigen restaurant, Nassau. Daarnaast is de moestuin van dit landgoed leverancier voor diverse andere restaurants in de omgeving. Breng een bezoek aan de moestuin van Landgoed Zuylenstein en loop ook even bij de landgoedwinkel naar binnen!

Landgoed Zuylenstein
Adres: Rijksstraatweg 7-9 (nummer 11 aanhouden voor de moestuin), 3956 CH Leersum
Openingstijden moestuin: vrijdagen en zondagen tussen 11.00 en 17.00 uur.

Kasteel Amerongen

Bij restaurant Bentinck bij Kasteel Amerongen eet je met de seizoenen mee. De gerechten zijn niet alleen smaakvol, maar ook een lust voor het oog! De borden worden prachtig opgemaakt, het ziet er echt uit als een feestje.

De moestuin van Kasteel Amerongen wordt bijgehouden door vrijwilligers. De groenten worden biologisch geteeld en verkocht bij het kasteel en in het restaurant. Combineer je bezoek aan het kasteel met een hapje en een drankje in het restaurant!

Kasteel Amerongen
Adres: Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag

DeZusters

DeZusters is het restaurant van Buitenplaats Doornburgh. Of je nu uitgebreid komt dineren of lunchen of zin hebt in een borrel, je kunt hier zeker terecht! Bij DeZusters hechten ze veel waarde aan zelfvoorzienendheid. Zo hebben ze een eigen moestuin met groenten, maar ze gebruiken ook kruiden en eetbare bloemen in hun gerechten. Voor unieke, seizoensgebonden maaltijden ben je hier aan het goede adres.

DeZusters
Adres: Diependaalsedijk 17, 3601 GH Maarssen
Openingstijden: donderdag tot en met zondag

Parc Broekhuizen

Tot slot in het rijtje van restaurants met moestuinen in Utrecht op een landgoed: Parc Broekhuizen. Het restaurant van Parc Broekhuizen heet Voltaire. Dit chique restaurant heeft sinds 2018 een Michelinster. Dat kan dus alleen maar goed uitpakken! Er wordt gebruik gemaakt van de gehele moestuin: groenten gaan in de gerechten, de kruiden in de thee en het fruit in het ontbijt. Kortom, een echte culinaire traktatie.

Parc Broekhuizen
Adres: Broekhuizerlaan 2, 3956 NS Leersum
Openingstijden: Lunch: woensdag tot en met zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur en zondag van 12:30 tot 17.00 uur
Diner: dinsdag tot en met zaterdag van 18:00 tot 21:30 uur

Restaurant met moestuin in Utrecht

Voor een restaurant met een moestuin in Utrecht hoef je niet ver te reizen. Op slechts een paar kilometer afstand van het stadscentrum kun je namelijk terecht bij Moestuin Utrecht. Op donderdag, vrijdagen zaterdag kun je hier komen dineren. Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van de vele soorten groenten en fruit die op de moestuin worden verbouwd. Elke maandag wordt het menu bekendgemaakt. Het is een volledig vegetarisch menu dat elke week wisselt. Houd de website van Moestuin Utrecht dus in de gaten.

Bij Moestuin Utrecht is ook een heel gezellige winkel, waar je naast groenten en fruit ook allerlei duurzame spulletjes kunt kopen. Neem daar ook zeker een kijkje als je er bent!

Moestuin Utrecht
Adres: Laan van Maarschalkerweerd 2, 3585 LJ Utrecht
Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag

Ben je enthousiast geworden over de restaurants met moestuinen in Utrecht en benieuwd naar meer culinaire verhalen? Lees dan ook deze artikelen:

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor Utrecht en omgeving

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram