Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Het regende koksmutsen in Utrecht! Wat? Ja, Gault&Millau deelde prachtige recensies en awards uit in Utrecht. Wil jij weten waar in Utrecht je Gault&Millau-waardig uit eten kunt? We’ve got you! We maakten, zoals je van ons gewend bent uiteraard, een smakelijk lijstje, om je vingers bij af te likken. We delen onze favorieten Gault&Millau restaurants in Utrecht met je!

Gault&Millau?

Zullen we bij het begin beginnen? Eerst wat uitleg, voordat je kunt gaan watertanden: Gault&Millau is, sinds de jaren 70, een restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie, met haar oorsprong in culi-walhalla Frankrijk. De gids staat bol van beoordelingen van restaurants, de restaurants kunnen 20 punten verdienen, die in de gids opgetekend worden met de symbolische koksmutjes.

Bovendien reikt de gids jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de ‘Chef van het Jaar’ of ‘Sommelier van het Jaar’. Leuk detail? De awards werden dit jaar uitgereikt in ‘ons’ Tivoli Vredenburg in Utrecht. Lees wat de gids te zeggen heeft over onze favorieten in deze shortlist!

There is no love sincerer than the love of food

3x onze ‘all-time-favo’s‘ van Gault&Millau restaurants in Utrecht

Karel 5: ‘Dineren bij Karel V is een culinaire ervaring op niveau. Chef Leon Mazairac is terug in zijn stad en bereikt meteen een hoog niveau.’
Geertebolwerk 1, 3581 NP Utrecht

Concours: ‘Wat op het bord komt, is seizoensgebonden, heeft vaak een ambachtelijke en steeds weldoordachte oorsprong, en krijgt daarom ook respectvol een vermelding.’
Biltstraat 20, 3581 NP Utrecht

Fico: ‘Het spannende architectonisch gebouw van Fico past prima in de moderne Utrechtse stadshaven waar het zich bevindt. Maar ook qua eten klopt het hier.’
Veilinghavenkade 14, 3581 NP Utrecht

Lunch Fico Utrecht

Foto: Een fijne lunch bij Fico door Lars Verkroost

9x de Utregse Gault&Millau Nieuwkomers

Restaurant 273: ‘Het is één van de veelbelovende nieuwkomers die de Utrechtse grachten rijk zijn. Wij denken dat 273 gaat helpen om de stad culinair naar een hoger niveau te tillen.’

En trotse winnaar van een award: ‘Onze Prijs-Plezier Award 2022 is voor Restaurant 273 in Utrecht, met chef Tommy Den Hartog aan de kachel.’
Oudegracht 273, 3581 AM Utrecht

Maeve: ‘Maeve is goed nieuws voor Utrecht. Hier staan vakmensen met oog voor detail onder leiding van chefkok Tommy Janssen, liefde voor hun producten en verstand van zaken.’
Kromme Nieuwegracht 18, 3512 HH Utrecht

Foto: Gerechten van Maeve door Dainahara Polonia

Pand 33: ‘De keuken biedt Franse cuisine met veel aandacht voor vegetarisch en veganistisch. En dan hebben we het niet over de vaak saaie standaard opties.’
Nieuwegracht 33, 3512 LD Utrecht

Roemer: ‘Roemer zit vol potentie en is alleen al vanwege de wijnen de moeite waard.’
Berlijnplein 2, 3541 CM Utrecht

Brass: ‘De ontvangst door eigenaren Maartje Rubens Muizers en Sidney Rubens is hartelijk. Met een moderne twist zorgt de keuken voor mooi opgemaakte gerechten met een Franse basis.’
Het Janskerkhof 19, 3512 BM Utrecht

Stadsjochies: ‘Hier in de kassen hóór je de ingrediënten bijna groeien. Onze topper – worteltjes in jus – klinkt niet spannend, maar was het wel.’
Rijndijk 12, 3585 LG Utrecht

Hemel en Aarde 1 Fine dining restaurants aan huis

Foto: Uiteten bij Hemel en Aarde door Dainahara Polonia

Hemel en Aarde: ‘Hemel & Aarde heeft geen opsmuk nodig. Dat zie je aan de ambiance en dat proef je in de gerechten.’
Keistraat 8, 3541 CH Utrecht

Syr: ‘Bedrieglijk simpele gerechten weten smaken, structuren en bereidingen zo te combineren dat we toch meermaals op het puntje van onze stoel moesten schuiven.’
Lange Nieuwstraat 71, 3512 PE Utrecht

Terroir: ‘Terroir is een laagdrempelige en warme zaak met mooie wijnselectie en authentieke gerechten in het Utrechtse museumkwartier.’
Lange Nieuwstraat 62, 3512PL Utrecht

3x Gault&Millau in de provincie Utrecht

Céline: ‘Gevestigd in een door water omringd fort dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, biedt restaurant Celine naast een ongewone locatie even goed een keuken met eigenheid. De chef heeft daarbij oog voor evenwicht en opbouw.’
Fort Jutphaas 3, 3439 LX Nieuwegein

De Zusters: ‘Eten bij DeZusters is een hemelse ervaring. Zo eet je waar vroeger de nonnen van dit voormalige klooster dat ook deden. Niels van Zijl kookt licht, elegant en origineel met veel gebruik van (zelf gefermenteerde) groenten en kruiden uit eigen tuin.’

Bovendien heeft de chef een prachtige vermelding in de wacht gesleept: ‘Geïnspireerd gedachtegoed van Niels van Zijl dat we graag honoreren als New Chef on the Block.’
Diependaalsedijk 17, 3603 CS Maarssen

Hex by Paul & Inge: ‘Het historische Arminiushuis uit 1601 herbergt een leuk en eigentijds restaurant. Studio Boon combineerde naadloos de authentieke en hedendaagse elementen. Hier wordt het heden een beetje het verleden en andersom.’
Markt Oostzijde 14, 3421 AE Oudewater

Voor alle uitgebreide omschrijvingen en aantal koksmutjes per restaurant ga je naar Gault&Millau restaurants in Utrecht.

Restaurant Céline 4

Foto: Op visite bij Céline in Fort Jutphaas door Bibi Hermans.

Meer culinaire lijstjes bekijken over Utrecht?

Credits hoofdfoto: Bibi Hermans 2019 bij Céline