Een van de dingen die ik zo leuk vind aan Utrecht is hoe multicultureel de stad is geworden. Je kan dat zien aan de groeiende hoeveelheid restaurants die overheerlijke en authentieke gerechten van alle uithoeken in de wereld serveren. Een van mijn favoriete culinaire tradities is de Kantonese versie van ‘high-tea’ of zoals ze het zelf noemen Dim Sum. Dit betekent ‘raakt het hart’. De Kantonezen refereren er ook wel naar als Yum Cha, wat letterlijk thee drinken betekent.
Dim Sum is vergelijkbaar met het Westerse concept van brunchen of afternoon tea. Voor mij is het eten van Dim Sum als het geven van een klein feestje en een ontdekkingsreis met familie en vrienden – super lekker en gezellig! Het idee is dat je een aantal verschillende gerechten kiest om van te genieten met daarbij een stomend potje Chinese thee. De meest voorkomende gerechten zijn onder o.a. dumpling en gestoomde broodjes (gevuld met garnalen, kip en varkensvlees), wonton soep, gefrituurde loempiaatjes en zoete puddinkjes. Het is altijd moeilijk om niet nog meer te bestellen.
Ik raad de volgende plekken aan voor de beste Dim Sum ervaring in Utrecht. In de weekenden is het een goed idee om te reserveren, anders moet je waarschijnlijk een lange tijd wachten voor een tafeltje. De beste (en drukste!) tijd om te genieten van een Dim Sum lunch is tussen 12:00 en 14:00 uur, en het voelt alsof je midden in Hong Kong bent beland! En als je zelf nog andere plekken weet waar ze overheerlijke Dim Sum serveren, laat het ons dan zeker weten.
Paradijs (gesloten)
Recht tegenover Tivoli Vredenburg, is Restaurant Paradijs erg populair onder Utrechtse fanaten van Chinees eten, ze staan bekend om hun authentiek Kantonese gerechten. Dit is het restaurant waar ik als eerste Dim Sum heb gegeten in Utrecht, en het was hemels! Enkele van mijn favoriete gerechten zijn de garnalen dumplings (Haa Kau), gefrituurde, ronde inktvis pasteitjes (Far Chee Kaw), Mongolische rundvlees satay en gestoomde gerolde rijst noodles met garnalen(Haa Tjong Fen) of zoet barbecue varkensvlees. Behalve hun Dim Sum gerechten, ben ik ook dol op hun gebakken rijst en gewokte noodles met rundvlees uit de Singaporese keuken. Zo lekker!
Restaurant Paradijs | Vredenburg 28
Tai-Soen
Dit restaurant is te vinden in het Godebaldkwartier in Hoog Catharijne, ongeveer 5 minuten lopen van Utrecht Centraal.Tai-Soen heeft een uitgebreid Dim Sum menu. Ik begin meestal het feestmaal met hun heerlijke Sui Kau soep (wonton soep met garnalen). De warme bouillon, geserveerd met bok choi en lente ui, is precies wat ik nodig heb op een regenachtige dag. Ik voeg meestal ook een paar druppels chili olie toe, wat me helpt mijn hoofd leeg te maken als ik me wat ziekjes voel. Mijn favorieten bij Tai Soen zijn onder andere de gevulde peper, aubergine en tofu, de gefrituurde taro wortel gevuld met kip en varkensvlees en de lente ui pannenkoek.
Tai Soen | Godebaldkwartier 275
Jasmijn en Ik
Ok, ik buig de regels even hier, want Jasmijn en Ik is alleen open in de avond en ze hebben ook Thaise, Maleisische en Vietnamese gerechten op de kaart staan. Ze serveren wel hun gerechten in Dim Sum stijl, maar met een moderne twist, of zoals zij het noemen ‘Jasmijn hapjes’. Het is een wat andere ervaring, maar het eten is erg goed. Ik hou van hun gefrituurde dumplings, gevuld met groenten en shiitake paddenstoelen en de gestoomde kip en garnalen wontons, gekruid met Schezuan peper olie, kaneel en steranijs. Dit prachtig ingerichte restaurant kun je vinden in Lombok, wat waarschijnlijk de meest multiculturele wijk van Utrecht is.
Jasmijn en Ik | Kanalstraat 219