Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Op je Gezondheid

Hoeveel manieren of talen om te proosten ken jij? Na zdorovje, yamas, salute, cheers! We proosten op onze gezondheid of geluk. Van oudsher proosten de ridders in de Middeleeuwen al op hun gezondheid: wanneer ze de pullen tegen elkaar sloegen kwam er altijd wat drank van de ene in de andere beker, zo wisten ze dat hun gezelschap hen niet wilde vergiftigen. Proost!

Cava drinken in de binnenstad

Nu proosten we op van alles en nog wat. Ook op een gewone woensdagavond. En waarmee kun je dat dan beter doen dan met een goed glas bubbels? Cava! Een nieuwe plek midden in de binnenstad, het is een lange smalle bar, met een open keuken achterin. De inrichting is leuk en de krukken zitten lekker. We moesten wel even zoeken naar de kaart, die hangt aan de muur of staat als een schilderijtje tegen de muur. Leuk gedaan! Maar als je die kaart eenmaal gevonden hebt, kun je los. Meerdere soorten cava op het menu uiteraard. Van fruitig, fris, naar vol en zacht. Wist je dat de bubbelwijn uit Peñedes, Spanje Cava heet? Maar dat in andere landen en streken de bubbels dus niet zo mogen heten? Hetzelfde geldt voor Champagne, uit Champagne Frankrijk. Of Prosecco, Italië. Allemaal bubbels, maar zo verschillend!

Mondiale menu’s

De wijnen op de kaart zijn divers en bieden voor ieder wat wils, leuk aan deze wijnkaart is, dat er ook verrassingen tussenstaan die niet overal geschonken worden. Neem bijvoorbeeld de Catarratto, een inheemse Siciliaanse druif. Die kende je nog niet toch? Uiteraard willen wij een hapje bij onze wijn, de menukaart brengt je over de hele wereld. Je kiest hier niet per bite, maar per werelddeel. Van Aziatisch, tot Latino, Mediterraan. En het smaakt ons allemaal zeer goed.

Rest ons nog om te zeggen: Arriba, abajo, al centro, pa’dentro! (Hef het glas omhoog, naar beneden, proost de glazen in het midden tegen elkaar en drink op!)

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.