Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Op pad in IJsselstein 3

Op pad in IJsselstein | Laat je verrassen

Deel bericht:
Op pad in IJsselstein? IJsselstein is voor mij de grootste verrassing van 2021. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn beeld van de stad alles behalve positief was. Het is daar toch grijs, grauw en saai? Dit beeld van het verleden klopt totaal niet met wat ik heb gezien tijdens mijn U-OV uitje naar IJsselstein. IJsselstein barst van de geschiedenis, verhalen en cultureel erfgoed. Heeft mooie pleinen, parken en smalle grachten. En een levendig stadscentrum met leuke winkels en fijne hotspots. Stap jij binnenkort op tram 61 om het ‘echte’ IJsselstein te ontdekken? In deze blog deel ik drie tips om deze unieke stad beter te leren kennen. Lets go!

(Her)ontdek vestingstad IJsselstein

Het verleden en heden leven samen vredig naast elkaar in IJsselstein. Het is fijn om te zien dat een stad met trost laat zien hoe het is ontstaan. En welke ontwikkelingen de stad heeft doorgemaakt. Het ontstaan van de stad begon met het bouwen van een dam langs de Hollandse IJssel. Het land rondom kasteel IJsselstein kwam droog te liggen en op het vaste land kon toen een stad langzaam gaan vormen. Het bisdom in Utrecht verloor langzaam zijn macht. En hierdoor kon IJsselstein als stad verder ontwikkelen. De bouw van de prachtige St. Nicolaaskerk maakte van IJsselstein officieel een stad. Want zonder kerk geen stad! Het 700-jarig bestaan van IJsselstein wordt gevierd in het museum en parken: kunst en verhalen vertellen het verleden van IJsselstein. Laten we op pad gaan in IJsselstein!

Tip 1 | Bezoek Museum IJsselstein (MIJ)

In het MIJ ontdek je de geschiedenis van IJsselstein. Het museum heeft enkele interactieve elementen, wat leuk is voor kinderen. Leer meer over het ontstaan van de stad, hoe mensen destijds leefden en hoe de stad is gegroeid. Naast veel geschiedenis biedt het museum ook een kleine expositie hedendaagse kunst.
Het museum heeft meerdere (buiten)locaties, op deze locaties kun je je verder verdiepen in het ontstaan IJsselstein. Bekijk de expositie ‘Kasteelheren’ die verspreid door de stad te vinden is op diverse locaties. De expositie vertelt het verhaal van vier kasteelheren die belangrijk zijn geweest voor het ontstaan en ontwikkeling van IJsselstein. Op het Kronenburgplantsoen vind je de St. Nicolaaskerk, een prachtig kerkgebouw waarin drie bijzondere bouwstijlen zijn verenigd. Een bijzonder bezienswaardigheid die geniet van internationale bekendheid. Op het plantsoen staat ook de buitenexpositie ‘Mensen, Stenen en Religie’, die het verhaal vertelt van de kerkgeschiedenis in de stad. Andere locaties zijn het Molenplantsoen en de expositieruimte Coal.2.

Tip 2 | Op pad in IJsselstein met IZI Travel

Slenteren door de binnenstad van IJsselstein is een feestje! De stad heeft mooie straatjes, bruggetjes over smalle grachten, prachtige kerken, oude delen van de stadsmuur, parken en monumenten. Wil je het verhaal achter al het moois, download dan enkele audiotours op je mobiel. De IZI Travel app neemt je langs prachtige monumenten en historische hoogtepunten. Met de kids naar IJsselstein? Loop dan de leuke speurtocht voor twee uur plezier. De dag kun je afsluiten op een van de vele terrassen in de stad. Of misschien uiteten bij het kleinste restaurant in Nederland, gevestigd in het brandspuithuisje.

Tip 3 | Shoppen en slenteren door de binnenstad?

Naast kunst en cultuur is shoppen in de binnenstad ook goed te doen in IJsselstein. Het centrum barst van de leuke zelfstandige winkels, fijne restaurants en cafés. Zin in taart? Dan moet je langs bij De Keuken van Tante Cake. Maar je kunt ook kiezen voor smakelijke Italiaanse broodjes van Prego. Wil je langer blijven en de dag afsluiten in IJsselstein, ga dan aan de borrel of reserveer een tafel voor een avondje uiteten.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Praktische informatie U-OV Neem tram 61 vanaf Utrecht Centraal Station, richting IJsselstein via Nieuwegein. En stap uit bij halte Hooghe Waerd. Voor een bezoek aan Museum IJsselstein (MIJ) dien je een tijdslot te reserveren via de website van het museum. Wil je de toren bezichtigen, vraag dan bij het museum of de beheerder aanwezig is de dan dag jou bezoek. Mocht je met de rondvaart mee willen, dan kun je ook een rit via de website reserveren.[/box]
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met U-OV. Samen met U-OV trekken Dainahara (Explore Utrecht) en Malini (Explore Utrecht Kids) erop uit in provincie Utrecht met U-OV om de leukste tips voor je te verzamelen. Alle U-OV tips vind je ook op de website van U-OV onder het kopje ‘U-OV neemt je mee’

Op pad met U-OV in Utrecht? Dan vind je deze uitjes vast ook leuk.

  1. Bezoek Amelisweerd, Rhijnauwen en Bunnik met de bus
  2. Wat te doen in Zeist? 3 × kunst, cultuur en natuur
  3. Ontdek Science Park met kinderen – 3 tips van Explore Utrecht Kids!  
  4. Met kinderen erop uit naar Zeist | 3x wat te doen in Zeist

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram