Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Bartholomeus Gasthuis Explore Utrecht

Bartholomeus Gasthuis | Lange Smeestraat Utrecht

Deel bericht:

Bartholomeus Gasthuis

De geschiedenis van het Bartholomeus Gasthuis begint in 1367 wanneer een onbekend gebleven Utrechtse burger het Sint Apollonia Gasthuis sticht. In 1378 neemt Willem van Abcoude het kwijnende gasthuis onder zijn bescherming. Hij verandert het karakter van het Gasthuis tot een verblijf voor langdurig zieken. Ook geeft hij het een andere naam: het Sint Bartholomeus Gasthuis. Het zal één van de belangrijkste Utrechtse gasthuizen worden en het enige gasthuis in Nederland dat onafgebroken – in zijn oorspronkelijke functie – de eeuwen trotseert.

Midden in de samenleving

Anno 2015 staat het Bartholomeus Gasthuis letterlijk én figuurlijk midden in Utrecht en de Utrechtse samenleving. Het wil voor de bewoners van de Domstad een vertrouwde, veilige plek zijn om ‘Zorgeloos Verzorgd’ te genieten van het ouder worden. Dat kan als bewoner van het Bartholomeus Gasthuis zelf maar ook als binnenstadbewoner; veel van de aanwezige faciliteiten, zoals de eigentijdse brasserie Zunte, de (buurt)winkel, fitness, kapper en pedicure zijn toegankelijk voor iedereen.

Openingstijden
Het monumentale Bartholomeus Gasthuis is alle dagen geopend zodat je dagelijks een belangrijk deel van de tentoonstelling ‘Van Armenpot tot Zorgpakket’ kunt bewonderen. Daarbij zijn echter niet alle zalen toegankelijk vanwege activiteiten en verhuur. Ook de indrukwekkende Regentenzaal is dan gesloten.

Tijdens de wekelijkse rondleidingen op zondagochtend zijn wel alle zalen open en toegankelijk. Je kunt reserveren voor deze rondleiding tot uiterlijk vrijdag 16.00 uur voorafgaande aan de zondag van de rondleiding.

Contactinformatie
Adres: Lange Smeestraat 10
E-mail: info@bartholomeusgasthuis.nl en voor rondleidingen teamwelzijn@bartholomeusgasthuis.nl
Telefoon: +31 (0)30 231 02 54
Website: Bartholomeus Gasthuis
Google map 

Bekijk de site van IZI travel voor een audio rondleiding van het Bartholomeus Gasthuis.

Bijdrage door – Maurice Hengeveld – tekstschrijver-redacteur-journalist.

Header foto van Bartholomeus Gasthuis. 

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

IZI Travel Explore UtrechtIZI Travel Explore Utrecht Audio Tour

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram