Fietsen door Utrecht is één van mijn favoriete tijdsbestedingen. Maar een route van het knooppuntennetwerk in Utrecht fietsen: fietsen van knooppunt naar knooppunt had ik niet eerder gedaan. En dus werd het tijd om, samen met Marit van Cultuursnuiver op, de fiets te springen om de route de Nieuwe Hollandse Waterlinie-Noord te ontdekken. De fietsroute Waterlinie-Noord brengt je langs vier forten en ongerept natuur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En voert je voor een deel door het prachtige natuur- en recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek. Ga je mee op ontdekking?
De Nieuwe Hollandse Waterlinie en Noorderpark-Ruigenhoek
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. En het staat op de nominatielijst om UNESCO-Werelderfgoed te worden. Deze indrukwekkende verdedigingslinie van 85 kilometer lang bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. Dit ongelofelijke netwerk diende Nederland te beschermen tegen aanvallen van de vijand in tijden van oorlog.
De fietsroute Utrecht Waterlinie-Noord voert je langs vier forten en door het natuur- en recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek. Dit natuur- en recreatiegebied staat ook bekend als de grootste achtertuin van Utrecht. Waar je niet alleen kunt wandelen door de prachtige natuur maar ook kunt picknicken, kamperen, sporten, vissen en veel meer. Het park is dagelijks toegankelijk en goed te bereiken met de fiets via de fietsknooppunten.
Meer weten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Kijk dan op nieuwehollandsewaterlinie.nl
Fietsen langs vier indrukwekkende forten
Het fietsavontuur begon bij fietsenstalling Laag Catherijne waar we vroeg in de ochtend onze e-bikes ophaalden om de Waterlinie-Noord route te fietsen. De fietstocht begon bij het startpunt van de route, knooppunt 28, het Griftpark. Je kunt van een route alle knooppunten van het fietsnetwerk netjes volgen, maar je kunt ook een eigen route uitstippelen. Fietsen door Utrecht is op deze manier erg makkelijk en je komt altijd iets moois tegen tijdens de tocht.
De Waterlinie-Noord route voert ons langs vier forten: Fort Blauwkappel, Fort Ruigenhoek, Fort Maarsseveen en Fort aan de Klop. De route gaat ook langs Noorderpark, Loodsrechtse Plassen, Maarsseveense Plassen en Slot Zuylen.
We stoppen heel even bij Fort Blauwkappel en Fort Ruigenhoek om de forten van een afstand te bekijken. Fort Ruigenhoek en Noorderpark-Ruigenhoek waren indrukwekkend. We zijn niet het terrein op geweest, maar alleen de prachtige omgeving was al fantastisch. Tijdens onze stop zien we al wat bezoekers die richting het park lopen. Veel wandelaars en omwonenden met hun honden. Ik ga zeker nog een keer terug voor een uitgebreid bezoek aan Fort Ruigenhoek en het Noorderpark.
We vervolgen de route naar Fort Maarsseveen en daarna Fort aan de Klop. Bij beide forten hebben we een rondleiding op de planning staan.
Fietsen door Utrecht? Meer fietsroutes en inspiratie vind je op routesinutrecht.nl
Fort Maarsseveen: voor fietsers, wandelaars, kunst en theater
Aangekomen bij Fort Maarsseveen worden we hartelijk ontvangen door Marcel, één van de initiatiefnemers van het fort. We kunnen even bijkomen van de fietstocht en krijgen koffie en thee aangeboden. In het weekend kun je op Fort Maarsseveen neerstrijken voor koffie, thee en wat lekkers. En genieten van de rust en de mooie omgeving.
De rondleiding start op het terrein van het fort. Marcel legt ons enthousiast uit dat Fort Maarsseveen eigenlijk geen fort is, want daarvoor is het bouwwerk te klein. Fort Maarsseveen is een ‘werk’, een in het netwerk van forten en sluizen die een kleine rol speelde bij de verdediging tegen de vijanden. Tegenwoordig biedt het fort onderdak aan lokale kunstenaars, muzikanten en theatergezelschappen. Maar fietsers, wandelaars en bezoekers zijn ook van harte welkom om te genieten van de omgeving. Het terrein is groot en je kunt zelfs op het fort komen via een voetveer. Hoe leuk is dat!
Hou de agenda van Fort Maarsseveen in de gaten want de organisatie van exposities, theater en concerten begint weer langzaam opgang te komen. Een bezoek aan het fort en de omgeving is zeker aan te raden.
Fort Maarsseveen | openingstijden: ma – di 10:00 – 16:00 alleen het terrein, op vrij, zat en zon 10:30 – 17:30 is ook het fort en horeca open | Herenweg 3, Maarssen | www.fortmaarsseveen.nl
Bezoek aan het terraseiland Fort aan de Klop
Het was tijd voor lunch bij Fort aan de klop. Via Oud-Zuilen, Slot Zuylen en de Vecht fietsten we naar Fort aan de Klop. Aangekomen bij het fort zagen we al bezoekers genieten van het mooie weer op het terras. Dat wilden wij ook wel! Dus bestelden we wat lekkers en namen plaats aan een tafel onder een grote parasol. Even bijkomen van alle indrukken van de dag met een lekker broodje en wat fris.
Bij Fort aan de Klop valt veel te beleven. In de zomer heerst er een festivalsfeer en vind je er het mooiste eiland op het vasteland. Een groot terraseiland met 300 zitplaatsen. Kinderen hebben alle ruimte om te ravotten en kunnen spelletjes lenen om te spelen. Of ze kunnen de dieren op het erf bewonderen. Je kunt zelfs op het Fort enkele nachten logeren in één van de leuke houten artillerieloodsen of appartementen.
Bij Fort aan de Klop kun je terecht voor koffie, borrel en eten uit de buitenkeuken. Je hoeft je geen zorgen te maken over 1,5 afstand want dat is hier een makkie. Ook bestel en betaal je contactloos. Jij hoeft alleen nog maar te genieten van de ontspannen sfeer op het fort.
Regelmatig organiseert Fort aan de Klop ook voorstellingen, workshops en andere evenementen op het terrein van het fort of in het theater. Hou vooral de agenda van het fort in de gaten voor alle updates.
Fort aan de Klop | Terraseiland dagelijks open vanaf 10:00 uur | 1e Polderweg 4, Utrecht | www.fortaandeklop.com
Terrassen die het fietsen om waard zijn in Utrecht? We hebben 12 top terrassen op rij gezet: bijzondere terrassen in utrecht
Rondje door Utrecht fietsen en terug langs de Vecht
Een fietsroute volgen via het knooppuntennetwerk is zeker aan te raden. De mooiste routes zijn al voor je uitgezocht. Je kunt kiezen uit veel themaroutes. Zoals wij de Waterlinie-Noord hebben gekozen voor een paar uurtjes avontuur op de fiets door Utrecht. De routes voeren je uit het centrum zodat je ook kunt ontdekken wat regio Utrecht te bieden heeft. Geloof mij, al het moois wil je niet missen.
Wil je wandelen en fietsen door Utrecht? Dan kan ik ook deze blogs aanraden.
- Wandelroute Linielanding
- 3 wandelingen in provincie Utrecht
- Fietsroutes in Provincie Utrecht | ontdek Utrecht op de fiets
Voor meer wandel- en fietsroutes in de regio Utrecht kijk je op routesinutrecht.nl. Op de website van de Nieuwe Hollandse Waterlinie lees je meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en welke activiteiten je allemaal kunt doen. Voor meer inspiratie voor uitjes in regio Utrecht kijk je op visitutrechtregion.com.
Deze blog is onderdeel van de serie Parels in de Regio, een initiatief van Explore Utrecht en Cultuursnuiver. Deze blog ‘Ontdek de verborgen schoonheid van de waterlinie kwam tot stand in samenwerking met Route Utrecht en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.