Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Ontdek de weg naar Wijk bij Duurstede 1

Ontdek de weg naar Wijk bij Duurstede met bus 41

Deel bericht:

Het Kromme Rijnpad heb ik eerder gewandeld, maar kwam niet verder dan kasteel Beverweerd. Het werd tijd om de wandeling voor te zetten. Maar ik besloot dit deels met de bus te doen en uit te stappen bij hoogtepunten om vervolgens naar de volgende halte te lopen.  De (wandel)route eindigt in Wijk bij Duurstede, waar je nog meer hoogtepunten kunt bezoeken. Ga op pad met bus 41 en bezoek kastelen, tuinen, musea en meer. Ontdek de weg naar Wijk bij Duurstede met deze drie tips en U-OV.  

Tip 1 | Pak de bus en ontdek hoogtepunten langs de Kromme Rijn!

Niet fanatieke wandelaars die wel meer van het Utrechtse landschap willen zien, kunnen de wandelroute ‘Kromme Rijnpad’ combineren met de bus. Maar ook de fanatiekeling kan bus en wandelen combineren om meer kilometers te maken en dus meer te zien van het Utrechtse landschap. Dat is toch altijd een goed idee. 😉

De Kromme Rijn wandelroute is een prachtige route en voert je langs de groene velden, boerderijen, prachtige huizen en kastelen. De route eindigt in Wijk bij Duurstede. De Kromme Rijn route is 29 km lang, dus voor een beginnende wandelaar best pittig. En daar had ik me de eerste keer erg in vergist. Maar ik wilde de route wel afmaken en ook nog eens Wijk bij Duurstede in om meer van dit vestigingsstadje te zien. Door deze wandeling te combineren met de buslijn 41, kun je toch genieten van alle hoogtepunten langs de route.

Pak Buslijn 41, naar Wijk bij Duurstede. Onderweg kun je uitstappen bij enkele hoogtepunten zoals:

  1. Bunnik uitstappen en vanuit daar wandelen (horeca: restaurant Vroeg en De Veldkeuken. Je kunt ook de Waterlinie museum. Lees meer in het blog:…)
  2. Kasteel Beverweerd, uitstappen in Werkhoven.
  3. Cothen, uitstappen Cothen Perron B.
  4. Pluktuin Dahlia, uitstappen Werkhoven, Hardenbroek (En wandel naar Cothen om daar weer op de bus te stappen. Of stap meteen weer op de bus.) Pluktuin Dahlia vind je in Cothen op de Graaf van Lynden van Sandenburgweg 39, 3945 PA Cothen. Alleen in de zomer, vanaf juli zijn dahlia’s in bloei.
  5. Uiteindelijk uitstappen in Wijk bij Duurstede, uitstap bij Wijk bij Duurstede, Steenstraat-Centrum. Je komt ontspannen aan in Wijk bij Duurstede, waar je eerst kunt lunchen. En daarna verder op pad kunt en hoogtepunten bezoeken.

Tip 2 | Ontdek Wijk bij Duurstede!

Je hebt de weg naar Wijk bij Duurstede al ontdek. Het is tijd om het vestigingsstadje beter te leren kennen, daarvoor loop je langs enkele belangrijke bezienswaardigheden. Als je door Wijk bij Duurstede loopt valt het meteen op dat de stad vroeger een welvarende stad was. Dit was grotendeels te danken aan de ligging van de stad en komst van de bisschop. Die het kasteel van Duurstede liet bouwen; een hoogtepunt van een wandeling door de stad, die je zeker niet mag overslaan. Loop door het park, een rondje om het kasteel heen. En doe misschien een drankje op het kasteeleiland van het kasteel. Dit kan vanaf 1 april tot 1 oktober, van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie vind je op de website van Kasteel Duurstede.

Meer weten over de geschiedenis van Wijk bij Duurstede? Waar komt de naam Dorestad vandaan? Wat werd er vroeger verhandeld? Museum Dorestad stelt deze vragen en meer centraal in hun expositie over de stad. Kaartjes en een tijdslot regelen je via museum Dorestad.

Na een bezoek aan het kasteel wandel je langs de wal, langs kleurrijke huisjes naar Molen Rijn en Lek. De enige molen in Nederland die op een stadspoort is gebouwd. De naam van de molen verraad al hoe bijzonder de ligging van Wijk bij Duurstede is. Want de Lek loopt van de Nederrijn naar de Nieuwe Maas bij Krimpen aan de Lek. Deze ligging maakt dat Wijk bij Duurstede onderdeel is van een belangrijke vaarroute tussen Rotterdam en Duitsland. De molen is nog steeds in gebruik. En in de winkel kun je een pakje meel kopen voor thuis.

Tip 3 | Bezoek kastelen en horeca langs de route.

De omgeving van de Kromme Rijn route is bezaaid met prachtige kastelen. Ik ben dol op deze prachtige statige gebouwen. Heerlijk om naar te kijken en te fotograferen. Je kunt de wandelroute ook uitbreiden en langs enkele kastelen wandelen. Het wordt dan wel een pittige wandeling. Dus wees gewaarschuwd! Om een paar te noemen: kasteel Lunenburg, Kasteel Sterkenburg, Kasteel Sandenberg en Kasteel Walenburg. Wil je inspiratie en informatie voor wandelroutes of plannen van je route kijk op de website van Routes in Utrecht.

Langs de Kromme Rijn vind je zat leuke tentjes om even te pauzeren voor een koffietje met lekkers. Wat denk je van een food wandeling? Je kunt vanaf ontbijt tot aan de borrel wel ergens te recht. Volop keus! Een dag op pad kun je afsluiten op een terras in Wijk bij Duurstede. Buslijn 41 rijd je terug naar Utrecht.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Pak U-OV Buslijn 41, naar Wijk bij Duurstede. Onderweg kun je uitstappen bij enkele hoogtepunten. Maar je kunt ook rechtstreek met de bus naar Wijk bij Duurstede en vanuit daar wandelen richting Utrecht. [/box]

Dit artikel ‘bezoek aan Amelisweerd, Rhijnauwen en Bunnik met de bus’ is onderdeel van een samenwerking met U-OV. Samen met U-OV trekken Dainahara (Explore Utrecht) en Malini (Explore Utrecht Kids) erop uit in provincie Utrecht met U-OV om de leukste tips voor je te verzamelen. Alle U-OV tips vind je op de website van U-OV onder het kopje ‘U-OV neemt je mee’

Meer ontdekkingen met U-OV en Explore Utrecht? Check dan deze tips!

Ontdek de weg naar Wijk bij Duurstede 1

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram