Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Ontdek de Vechtstreek in Utrecht 3

Ontdek de Vechtstreek in Utrecht | tips voor leuk verblijf!

Deel bericht:

Na mijn bezoek aan de Vechtstreek, raad ik iedereen aan om deze regio te ontdekken. Een weekeind Stichtse Vecht is fantastisch. Je vindt er een overvloed aan buitenplaatsen, kastelen, geschiedenis, natuur en cultuur. Ontdek de Vechtstreek in Utrecht en al haar rijkdom met deze tips. 

Ontdek de Vechtstreek: mooi stukje Utrecht

De Vechtstreek is onderdeel van twee provincies: Utrecht en Noord-Holland. Tot het deel van de Vechtstreek in Utrecht horen: Oud-Zuilen, Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen, Vreeland en Nigtevecht. Al deze plaatsjes vallen over de gemeente Stichtse Vecht, die zich uitstrekt langs de rivier De Vecht. De omgeving van de Stichtse Vecht is een van de mooiste in provincie Utrecht.

Eeuwen geleden kwamen rijke Amsterdammers naar deze regio om hun uitbundige zomerhuizen te bouwen. Waarom in een drukke en stinkende stad blijven, als je ook langs een van de mooiste rivieren van het land vakantie kunt vieren? Ja, ik zou het ook wel weten!

De Vecht met langs de oever vele buitenplaatsen heeft een rijkdom aan geschiedenis, cultuur en natuur. Je kunt in de streek wandelen, fietsen en varen. Fantastisch lunchen en dineren in de vele horecagelegenheden. En in het centrum vind je de leukste winkeltjes.

Tips voor leuk verblijf in de Vechtstreek

Ik heb al mijn tips voor een paar dagen Vechtstreek voor je verzameld! Mijn staycation in de Stichtse Vecht was een van de leukste belevingen. Ik heb ontzettend genoten van de kilometers langs fietstochten, borrelen langs de Vecht en struinen door het centrum van Breukelen. En heerlijk gegeten in Maarssen bij De Zusters.

Wil je ook een paar dagen verblijven in de Vechtstreek? Bekijk dan deze tips voor een top verblijf in deze regio van provincie Utrecht. En ga op pad en ontdek de Vechtstreek in Utrecht.

Overnachten langs de Vecht

De Vechtstreek biedt verschillende en bijzondere plaatsen om te overnachten. Een hotel langs De Vecht is wel een aanrader. Want dan kun je de dag afsluiten op het terras aan de rivier. Met een cocktail kijken naar de zonsondergang is een cadeautje. Waar te verblijven in de Vechtstreek? Ik kan je twee hotels aanraden voor een paar dagen weg.

Foto’s hotel Flora Batava door Sanne Motza

Wat te doen in de Vechtstreek?

De Vechtstreek barst van de geschiedenis, cultuur en natuur. Je kunt op pad met de fiets of urenlang wandelen. Vele buitenplaatsen of kastelen bezoeken. Fijn op de Vecht varen en vanaf het water deze prachtige regio bewonderen. Maar ook winkelen in een van de dorpjes.

Bezoek buitenplaatsen en kastelen

In de Vechtstreek vind je vele buitenplaatsen met prachtige huizen of kastelen. Bezoek kasteel Sypeteyn en wandel door de prachtig aangelegde tuin. Wil je meer weten over de voormalige eigenaren dan kun je het museum bezoeken. Bezoek de mooiste kasteeltuinen in de buurt zoals Slot Zuylen. Of combineer een fietstocht met kunst kijken bij buitenplaats Doornburgh in Maarssen. En ontdek minder bekende musea zoals, vechtstreekmuseum en Nederlands Vestingsmuseum.

Klik hier en bezoek de mooiste kasteeltuinen in provincie Utrecht

Wandelen in de natuur

Ook in de natuur van Stichtse Vecht valt veel te beleven. Naast het bezoeken van vele buitenplaatsen kun je ook genieten van Utrechts Landschap. Wandel door bossen of over heide en doorkruis vestingsteden. Bewonder de vele monumenten gevestigd in de natuur. Bezoek Over-Holland, een openbaar wandelgebied dat loopt over drie parken van buitenplaatsen. Meer wandelroutes vind je op de website van Gooi & Vecht streek.

Varen op de Vecht

Je kunt de Vechtstreek niet bezoeken zonder een paar uur te gaan varen. Huur een sloep en ga zelf de Vecht op om een van de vele routes te varen. Of boek een rondje met de rondvaart. Ga je een dagje met de fiets op pad, neem dan de fietsboot. Ben je avontuurlijk, dan is een kano of sup iets meer voor je. De boot kun je aanleggen bij verschillende hotels en restaurants. Waar je op het terras aan het water een drankje kunt doen. Hoe, wat en waar varen op de Vecht, bekijk hier alle tips.

Struinen door het centrum

Zin in een dagje winkelen? Dan kun je langs de vele dorpjes om het centrum te bezoeken. Ik heb alleen het centrum van Breukelen bezocht voor een shopsessie. Het aanbod is niet groot, maar wel goed. Leuke kledingwinkels en conceptstores waar genoeg leuks op de planken staat of in de rekken hangt. Tijdens mijn bezoek heb ik bij ‘Pretty Nine’ een leuke zomerjurk gescoord. En ik ga bij een volgend bezoek aan de Vechtstreek zeker terug.

Lunchen, dineren en borrelen in De Vechtstreek?

De horeca is ook goed vertegenwoordigd in de Stichtse Vecht. Naast leuke cafés vind je ook luxe restaurants. Lijstje om af te tikken? Komt ie!

Veel plezier in gemeente Stichtse Vecht! Ik durf te wedden dat het niet bij een bezoek blijft. De Vechtstreek is een rijke omgeving waar veel valt te beleven. Ontdek de Vechtstreek in Utrecht met deze tips. Heb je toevoegingen? Laat dan van je horen in de comments onder dit blog. Want ik ga zeker deze zomer nog een keertje op pad in de Vechtstreek.

Meer leuke staycation tips in provincie Utrecht? Dan vind je deze blogs ook leuk.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram