Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Hou jij ook zo van struinen in tuinen? Ik ben er dol op! En kan wel uren spenderen aan alleen maar wandelen in grote kasteeltuinen. Waar je lekker kunt wandelen, lezen en zelfs picknicken? Wil je meer weten over de geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen? Bewonderen van flora en fauna? Een romantische wandeldate? Ik heb de mooiste kasteeltuinen in Utrecht voor je op rij gezet. En ben benieuwd welke tuin jouw hart gaat veroveren. 

Struinen door de mooiste tuinen van Utrechtse kastelen

In Utrecht staan veel kastelen met de meest prachtige tuinen. Vaak kun je het kasteel, dat een museum is, ook bezoeken. Wil je dit niet, dan moet je bij sommige kastelen alleen een kaartje kopen voor de tuin. Zeker de moeite waard als je aan de drukte van de stadse parken wilt ontspannen. Welke kasteeltuinen in provincie Utrecht kun je bezoeken?

Kasteel de Haar

Woorden om de geweldig mooie en veelzijdige tuin van kasteel de haar te omschrijven, schieten me te kort. Kasteel de Haar is het grootste kasteel van de provincie. Maar het kasteel met de meeste grandeur. En dit geldt niet alleen voor de tuin. Je kunt uren door de tuin dwalen. Op bezoek gaan bij de herten in het hertenkamp. In de schaduw zitten onder eeuwen oude bomen. Langs vijvers en over romantische bruggetjes lopen. Op het terras van het kasteel kun je alles wat je hebt gezien, even met een kop koffie laten bezinken. Wil je er een uitje van maken? Reserveer dan een zomer picknick en zoek een plekje in de tuin.

Adres Kasteel de Haar: Kasteellaan 1, 3455 RR Utrecht

Website: www.kasteeldehaar.nl

Slot Zuylen

Aan De Vecht vind je Slot Zuylen. De wandeling naar het slot is al een genot. Stap door de poort en ontdek de fruitmuren en de moestuin van het slot. Een cadeautje uit de tijd waarin men bijzondere gewassen die niet in Nederland beschikbaar waren, meebracht van verre reizen. Misschien spot je in de tuin ook vogels, vlinders en andere dieren. Op het terras van de oranjerie kun je na een wandeling proosten op al het moois dat je hebt gezien.

Adres Slot Zuylen: Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen

Website: https://www.slotzuylen.nl

Kasteel Sypesteyn

Mijn meest recente ontdekking is kasteel Sypesteyn gevestigd in de Gooi & Vecht streek. Werp een blik in de wereld van jonkheer Henri van Sypesteyn door een bezoek aan het museum of alleen de tuin. De historische tuin is een groene oase van rust. En verdiend een plekje in deze lijst met de mooiste kasteeltuinen in Utrecht. In de boomgaard vind je oude appelrassen, zoals Bellefleur, Princesse Noble, Notarisappel en Sterappel. Ook bomen sieren het park, wandel door de lindenlaan, beukenlaan en eikenlaan. Kinderen hoeven zich niet te vervelen, die kun je kwijt in het doolhof 😉

Adres Kasteel Sypesteyn: Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht

Website: https://sypesteyn.nl

Huis Doorn

Huis Doorn is geen kasteel, maar hoort vanwege de prachtige buitenplaats met rozentuin en bos toch in het lijstje. Het huis was voor keizer Wilhelm II toch een klein paleisje, waar hij zijn laatste jaren kon doorbrengen. Wil je meer weten van de tuin? Luister dan naar de audiotour van Huis Doorn. Trouwens het huis is zeker ook een bezoek waard.

Combineer een bezoek aan de mooiste kasteeltuinen van provincie Utrecht met een kijkje achter de schermen bij Huis Doorn. En bezoek de tentoonstelling ‘de bijzondere personeelsvertrekken’ in huis Doorn.

Adres Huis Doorn: Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn

Website: https://www.huisdoorn.nl

Kasteel Amerongen

Het kasteel heb ik nog niet bezocht, maar de tuin en moestuin hebben zeker een indruk gemaakt. Na een bezoek aan restaurant is het heerlijk om door de tuin te struinen. Misschien kom je zelfs kassen tegen waarin ingrediënten voor de keuken worden gekweekt. De tuin is 10 hectaren groot en vertelt vier eeuwen tuingeschiedenis. Neem de tuin om de bloementuin, de moestuin, de boomgaard en het bospark te bezoeken. Op het terras van restaurant Bentinck kun je bijkomen van de wandeling.

Adres Kasteel Amerongen: Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen

Website: www.kasteelamerongen.nl

Header foto door kasteel Amerongen

Kun je geen genoeg krijgen van kasteeltuinen in Utrecht? Bezoek ook deze locaties.