Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Aan vrijwilligerswerk in Utrecht geen gebrek. De stad heeft een hoop projecten die deels of geheel afhankelijk zijn van vrijwilligers. Wil jij graag een ander helpen, jouw netwerk vergroten en/of werkervaring opdoen? Dan is vrijwilligerswerk misschien wel iets voor jou!

Ontzettend veel bedrijven en organisaties werken met vrijwilligers. Van sportverenigingen tot culturele instellingen. De kans is dus groot dat er een vrijwilligersbaantje op je wacht die helemaal bij jou past. Wij hebben in ieder geval vijf leuke opties voor je verzameld.

1. De VoorleesExpress Utrecht

De VoorleesExpress is een mooi landelijk project dat ook in Utrecht van kracht is. Ideaal voor de boekenwurmen onder ons die graag een steentje willen bijdragen. De VoorleesExpress in Utrecht helpt jonge kinderen (2-8 jaar) met een taalachterstand. Hoe dit in z’n werk gaat? Als voorlezer ga je een keer per week langs bij een gezin in de buurt. Dit doe je voor een periode van twintig weken waarbij je ook samen werkt met de ouders. Als vrijwilliger krijg je trainingen en begeleiding, je leert dus ontzettend veel op verschillende vlakken.

2. Dierenasiel Utrecht

Ben je dol op dieren? Overweeg dan een vrijwilligersfunctie bij het Dierenasiel Utrecht! Je bent er meer dan welkom, want een asiel kan niet zonder vrijwilligers. Houd er wel rekening mee dat je minimaal een dagdeel per week aanwezig dient te zijn. Ook is het belangrijk dat je fysiek in staat bent om schoon te maken. Dit maakt namelijk een groot onderdeel uit van de werkzaamheden. Klinkt misschien niet heel sexy, maar hygiëne is belangrijk in het dierenasiel en daarom belangrijk werk.

3. Kees cultureel vrijwilligerswerk Utrecht

Dol op cultuur? Neem dan eens een kijkje bij Kees, een organisatie gespecialiseerd in vrijwilligerswerk in de culturele sector. Kees is inmiddels uitgegroeid naar  een landelijke organisatie, maar het begon allemaal in Utrecht. Behalve een vacaturebank biedt Kees gratis trainingen aan vrijwilligers. Ook geven ze graag cadeaus om hun vrijwilligers te bedanken.

4. Voedselbank Utrecht

De voedselbank in Utrecht bestaat uit tien uitgiftepunten in de stad.  Elke week voorzien zijn mensen die het niet breed hebben van gezond en gevarieerd eten. Een mooie zaak! De organisatie kan altijd wel extra hulp gebruiken, zowel bij de uitgiftepunten als op hun kantoor. Iets voor jou? Neem dan zeker een kijkje op de site.

5. Wilg Utrecht

De Wilg in Utrecht organiseert verschillende activiteiten voor mensen met een verstandelijke en of psychische beperking. De vrijwilligersfuncties zijn voor iedereen weggelegd, ook als je bijvoorbeeld zelf extra hulp nodig hebt. Iedere vrijwilliger krijg bovendien een basistraining en daarnaast worden er verschillende workshops en trainingen georganiseerd. Je bepaalt helemaal zelf hoe vaak je werkt, dat kan een keer per maand zijn, maar meer mag ook. Ook sta je altijd samen met een andere vrijwilliger en is er altijd een professional op de achtergrond.

Deze blogs vind je vast ook leuk