Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Klimmen en boulderen in Utrecht

Klimmen en boulderen in Utrecht

Deel bericht:

In de afgelopen jaren is de klimsport steeds populairder geworden. Vooral in de provincie Utrecht zijn de klim- en boulderhallen dan ook als paddenstoelen uit de grond geschoten! Wij hebben de hallen waar je naar hartenlust kunt klimmen en boulderen in Utrecht voor je op een rijtje gezet. Er komt binnenkort zelfs nóg een boulderhal bij. Lees verderop in dit artikel waar die opent!

Let op: raadpleeg van tevoren de website van de klim- of boulderhal voor de meest recente maatregelen. Over het algemeen geldt dat reserveren verplicht is, de kleedruimtes niet worden gebruikt en de horecagelegenheden gesloten zijn.

Klimmen en boulderen: wat is het verschil?

Er zijn volop mogelijkheden om te kunnen klimmen en boulderen in Utrecht. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Zowel klimmen als boulderen doe je op een speciale klimwand waar routes op zijn uitgestippeld. De kleur van de grepen geeft aan welke route je moet volgen. Toch zijn er een paar grote verschillen tussen klimmen (top rope) en boulderen.

Waar je bij klimmen de hoogte in gaat, blijf je bij boulderen wat lager bij de grond (tot ongeveer 4 meter). Voor klimmen heb je een touw en een klimgordel nodig, bij boulderen liggen er dikke matten aan de onderkant van de muur die voor een zachte landing zorgen. Wel is het handig om van tevoren te leren hoe je precies moet vallen. Maak het zo veilig mogelijk voor jezelf!

Nog een belangrijk verschil: boulderen kun je in je eentje doen, maar voor klimmen heb je altijd een partner nodig die jou zekert. Om te mogen klimmen moet je ook eerst een klimvaardigheidsbewijs behalen. De meeste klimhallen bieden verschillende trainingen en cursussen aan, zodat je de juiste technieken van het klimmen onder de knie krijgt.

Train met klimmen je lichaam én geest

Met klimmen en boulderen train je allereerst je lichaam: je wordt sterker, flexibeler en je bouwt conditie op. Maar deze sport stelt ook mentale uitdagingen. Het is steeds weer een puzzel die opgelost moet worden: wat is de beste manier om deze route te kunnen klimmen? Daarom is klimmen ook een sociale sport, want het is altijd fijn om met medeklimmers te kunnen brainstormen over tactieken en technieken. Ook is er een competitief element, want je kunt je geklommen routes bijhouden (en ook de scores van anderen bekijken!) in een app.

Klimmen en boulderen in Utrecht: hier kun je terecht!

Boulderhal Sterk
Een van de eerste boulderhallen in Utrecht is Boulderhal Sterk. In september vierden zij hun zevenjarig jubileum. Met 600 m2 klimwand met 12 circuits kun je bij Sterk op alle niveaus boulderen. Ook zijn er trainingsruimten waar je krachttraining kunt doen om nog ‘Sterker’ te worden 😉

Adres: Koningin Wilhelminalaan 4, 3527 LD Utrecht
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 01.00 uur, zaterdag en zondag van 09.00 tot 01.00 uur

Energiehaven
Op 100 meter afstand van het treinstation Utrecht Leidsche Rijn vind je Boulderhal Energiehaven. Bij Energiehaven vind je bouldercircuits met 11 verschillende moeilijkheidsgraden. Elke week worden de routes aangepast, zodat het voor iedereen uitdagend blijft. Tijdens de lockdown zijn er ook buiten twee boulderwanden gemaakt. Je kunt dus binnen én buiten coronaproof boulderen. Energiehaven hanteert ruime openingstijden, dus je kunt gaan boulderen wanneer je maar wilt!

Adres: Elektronweg 10A, 3542 AC Utrecht
Openingstijden: maandag tot en met zondag van 07.00 tot 00.30 uur

Neoliet
Nog een klimhal in Leidsche Rijn is Neoliet. Hier kun je niet alleen boulderen, maar ook klimmen. Zelfs aan de buitenkant van het pand is een speciale klimwand gemaakt. Voor beginners organiseert Neoliet speciale introductielessen. Vervolgens kun je verschillende cursussen en trainingen volgen om je klimcertificaat te behalen of om je klimtechnieken te verbeteren.

Adres: Componistenlaan 6, 3451 SX Utrecht
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 23.00 uur, zaterdag en zondag van 08.00 tot 22.00 uur

Klimmuur Utrecht
Bij Klimmuur Utrecht komen al 30 jaar klimmers over de vloer. De Klimmuur is voornamelijk gericht op klimmers die zelfstandig (zonder begeleiding) kunnen klimmen. Maar ook als je nog geen klimvaardigheidsbewijs hebt, kun je hier terecht. Er worden namelijk voor alle leeftijden klimcursussen gegeven. Je kunt zelfs deelnemen aan een cursus routebouwen, waarin je precies leert hoe een nieuwe klimroute wordt opgezet.

Adres: Vlampijpstraat 79, 3534 AR, Utrecht
Openingstijden: maandag tot en met woensdag van 12.00 tot 23.30, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 23.30, zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en zondag van 10.00 tot 19.00/21.00 uur

In Nieuwegein: Mountain Network
Mountain Network heeft verschillende vestigingen in Nederland. De oudste vestiging bevindt zich in Nieuwegein. De bijzondere klimhal is 17 meter hoog. Er zijn ongeveer 145 klimroutes op verschillende niveaus. Ook bij Mountain Network worden verschillende klimcursussen aangeboden, zowel in groepsverband als individueel. In de winkel vind je allerlei klimartikelen zoals kleding, schoenen en pofzakken. Neem hier dus vooral een kijkje als je jouw ‘klimgear’ wil uitbreiden.

Adres: Blokhoeve 12, 3438 LC Nieuwegein
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 23.00 uur, zaterdag en zondag van 09.00 tot 19.00 uur

In Amersfoort: Kei Boulderhal
Kei Boulderhal bevindt zich op een bijzondere locatie in Amersfoort. De Wagenwerkplaats was vroeger namelijk de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. ‘Kei’ is het Nederlandse woord voor het Engelse ‘boulder’ maar verwijst natuurlijk ook naar de ‘keistad’, de bijnaam voor Amersfoort!

Adres: Soesterweg 314, 3812 BH Amersfoort
Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 11.00 tot 23.00 uur, vrijdag van 17.00 tot 23.00, zaterdag en zondag van 09.00 tot 22.00 uur

Nieuw in Utrecht: Boulderhal Zuidhaven

De eigenaar van Energiehaven opent later dit jaar een gloednieuwe boulderhal: Zuidhaven. Zoals de naam al doet vermoeden vestigt Zuidhaven zich in het zuiden van Utrecht, vlakbij Ikea. Met zo’n 2650 m2 wordt Zuidhaven een van de grootste boulderhallen van Nederland! Houd de Facebookpagina van Zuidhaven in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Adres: Vrieslantlaan 2, 3526 AA Utrecht

Zin in meer sportieve activiteiten in Utrecht? Lees dan ook deze artikelen:

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram