Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Kunst & cultuur in Utrecht Header Doornburgh

Kunst & cultuur in Utrecht | bezoek Buitenplaats Doornburgh

Deel bericht:
Het was weer tijd om in de bus te stappen voor een dagje uit met U-OV. Ik ging met buslijn 12 naar het prachtige Buitenplaats Doornburgh, gevestigd langs De Vecht. In deze rustgevende omgeving in Maarssen valt er veel te beleven: natuur, kunst, architectuur, eten en drinken. Wat wil je nog meer! Voor kunst en cultuur in Utrecht, bezoek je Buitenplaats Doornburgh. Ik neem je mee! 

Wat te doen op Buitenplaats Doornburgh?

Buitenplaats Doornburgh ligt slechts, vanaf Centraal Station, op 30 minuten rijden met buslijn 12. Onderweg kun je alvast genieten van de omgeving via Oud-Zuilen, richting Maarssen. Eenmaal bij de uitstaphalte, dan is het nog maar enkele minuten lopen. Het is een van de snelste verbindingen om leuks te bezoeken net buiten Utrecht stad.
Je denkt misschien op een Buitenplaats kun je alleen maar wandelen! Maar Buitenplaats Doornburgh is meer dan alleen een wandelgebied. Doornburgh biedt ook inspirerende en bijzondere tentoonstellingen. In de tuin van het klooster kun je optredens bijwonen. Wil je meer weten over de geschiedenis van de buitenplaats, dan kun je meelopen met verschillende rondleidingen.  Ook kun je lunchen in de keuken, borrelen op het terras of uit eten in het restaurant De Zusters. Buitenplaats Doornburgh biedt het volledige pakket: kunst en cultuur in Utrecht.

Bezoek tentoonstelling “Vorm aan de Vecht”!

Dit voorjaar opende Buitenplaats Doornburgh de nieuwe tentoonstelling “Vorm aan de Vecht“. De tentoonstelling zet het bijzondere cultureel-erfgoed in een nieuw licht met hedendaagse kunst en ontwerp. Tentoonstelling “Vorm aan de Vecht” bestaat uit werk van 50 ontwerpers, kunstenaars en fotografen. Het is een bijzondere combinatie van erfgoed, hedendaags ontwerp en het leven van de nonnen van het voormalig klooster. De tentoonstelling kun je bezoeken tot en met 25 september 2022.

Rondje geschiedenis van Doornburgh

De buitenplaatsen langs De Vecht diende als vakantieoord van rijke Amsterdammers. Maar wie bewoonde in het 17e-eeuws landhuis? Waarom wilde de zusters een klooster bouwen? En hoe zit het met de familiebanden van de bekende familie brenninkmeijer?
Buitenplaats Doornburgh heeft een rijke geschiedenis. Alle antwoorden op deze vragen en meer komen aan bod tijdens een van de drie rondleidingen. Laat je inspireren door de sobere levensstijl van de zusters van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. En bewonder de filosofie van de bouwmeester en architect van het klooster.
Op Buitenplaats Doornburgh, kun je deelnemen aan drie rondleidingen, zoals:
1. Natuurpark rondleiding
2. Architectuur door de priorij
3. Historie grote rondleiding
Klik hier voor meer informatie over rondleidingen op Buitenplaats Doornburgh.

Culinaire genieten bij De Zusters

Restaurant De Zusters staat hoog op mijn lijst van culinaire plekken in Utrecht. Lees hier het blog van mijn eerste bezoek aan deze verborgen parel.  Het klooster kreeg na het vertrek van de laatste zusters een nieuwe bestemming, waaronder een restaurant. In het sobere gebouw maken rust en stilte, ruimte voor allerlei gasten: bourgondiërs, kunstliefhebbers, fietsers en wandelaars. Het klooster is de perfecte plek voor een verfijnde culinaire reis. Hier proef je met alle zintuigen en is het maximaal genieten. De chefs eren de levensstijl van de voormalige bewoners op een bijzondere manier. Dit kun je zelf zien en beleven in keuken, refter en het restaurant. Wil je in de watten worden gelegd, sluit een bezoek aan Buitenplaats Doornburgh af met een lunch of diner bij De Zusters.
Adres: Buitenplaats Doornburg en restaurant De Zusters
Buitenplaats Doornburgh
Diependaalsedijk 17
3601 GH  Maarssen
Meer Informatie vind je op de website van Buitenplaats Doornburgh

Wat je nog meer met U-OV kunt ontdekken in Utrecht? Ik tip graag de volgende uitjes!

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram