Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Groen in de stad

Groen in de stad | Utrechtse tuinen, pluk- en moestuinen in bloei

Deel bericht:

Groen, groener, groenst in Utrecht! Het is zomer en de stad staat in bloei, niet alleen de parken staan vol met groen en kleur. Ook de Botanische Tuinen, pluktuinen en moestuinen in Utrecht zijn vol leven. Ik ging op pad met de U-OV bus en tram en deed een rondje groen in de stad. De plekken die ik heb bezocht, vertel ik in deze blog. Misschien bezoek jij binnenkort ook deze groene kleurrijke parels.

Utrechtse tuinen, pluk- en moestuinen in bloei!

Met U-OV langs enkele tuinen van Utrecht

Als eerste spot bezocht ik Botanische Tuinen met bus 12 richting Uithof P+R via Galgenwaard. Vervolgens ging ik verder met tram 20 (21 & 22) naar Laan van Maarschalkerweerd, uitstap halte  Stadion Galgenwaard voor een lunch bij de Moestuin. Ging bloemen plukken bij De Stadsjochies en de Glitter Gladiool. En sloot deze inspirerende groene dag af met een borrel bij de Kwekerij tussen nieuwe architectuur.

Rondje Botanische Tuinen in Utrecht

  1. De Botanische Tuinen: Een oase van rust en schoonheid

De Botanische Tuinen zijn rond de zomer adembenemend mooi! Ik heb me laten betoveren door de kleurenpracht van de tuinen. Door de sierlijke vlinders, vogels en bijzondere planten in de kassen. Ontspannen gekeken naar de vele fonteinen in de tuinen. En de vele kruiden staan te bewonderen. De Botanische Tuinen organiseren ook een avondopenstelling, evenementen en je kunt ook planten en bloemen komen voor je eigen groene plek in de stad.

Adres: Budapestlaan 17
Bereikbaarheid: bus 12 richting Uithof P+R via Galgenwaard en stap uit bij halte Botanische Tuinen.
Website: Information Botanische Tuinen

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
om en rond Utrecht

Lunchen tussen het groen

2. Lunchen bij de Moestuin

Van al dat lopen door de tuinen, krijg je echt wel trek. Dus was het tijd voor een verse lunch bij de Moestuin aan Laan van Maarschalkerweerd. Bij de Moestuin gebruiken ze de groenten die ze oogsten in hun gerechten. Maar je kunt ook de oogst kopen in de Moestuin winkel. Ik ging langs voor lunch, koffie en een taartje. Buiten was het terras vol, dus heb ik binnen in de lunchroom gezeten en genoten van mijn lunch. Bij de Moestuin organiseren ze ook evenementen, kan jij feestjes organiseren en zelfs vergaderen in het groen. 

Adres: Laan van Maarschalkerweerd 2
Bereikbaarheid: neem vanaf de Botanische Tuinen tram 20, 21 of 22 en stap uit bij halte Stadion Galgenwaard.
Website: De Moestuin Maarschalkerweerd

Bloemen Pluktuin en Urban Farm

3. De Pluktuin van Glitter Gladiool 

Je eigen bloemen plukken? Ik zeg doen, want het is een super leuke ervaring. En deze spot mag niet ontbreken in een blog over groen in de stad. 

De pluktuin van Glitter Gladiool staat er mooi bij op het terrein van het restaurant de Stadsjochies. Het restaurant wordt bevoorraad door de urban farm van de Stadsjochies, gevestigd in een van de kassen. Ook hier zou je kunnen lunchen of dineren. 

Maar ik kwam voor de pluktuin en mooie bloemen voor thuis. Het was moeilijk kiezen maar ik heb mijn creativiteit de vrije loop gegeven en een pracht van een boeket bij elkaar geplukt. Let op, plukken kan alleen op enkele dagen in de week. En neem ook een kijkje bij het veld met schattige Alpacas. 

Adres: Ringdijk 12
Bereikbaarheid: Neem tram 22 richting Utrecht Science Park via Centraal Station, de uitstaphalte is halte Kromme Rijn. Kom je vanaf de Botanische Tuinen af, pak de tram 20, 21 of 22 en stap uit bij halte Stadion Galgenwaard.
Website: stadsjochies.nl en glittergladiool.com

Borrelen tussen nieuwe architectuur

4. Ontdek de verscheidenheid bij De Kwekerij

Mijn laatste stop was De Kwekerij, waar je tussen moderne architectuur kunt borrelen. Dit nieuw stukje Utrecht is best verrassend, laat je dus niet afschrikken door de gebouwen in opvallende kleuren. Naast de Kwekerij zijn er enkele andere spots aanwezig. Het is niet echt een groen plekje, maar met de grote vijver en kleurrijke gebouwen, meer een modern park. Wat nog volop in ontwikkeling is natuurlijk.     

Op de kaart van De Kwekerij staan drankjes, snacks en gerechten. Je kan hier de hele dag terecht om iets te eten of te drinken. Dat kan binnen maar De Kwekerij heeft ook een fijn terras, uit de zon waar je kunt zitten. 

Adres: Burgemeester Annie Brouwerlaan 2
Bereikbaarheid: Bus 6, 26, 41, 47 uitstaphalte Ina Boudier-Bakkerlaan
Website: dekwekerijutrecht.nl

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram