Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Amersfoort broedplaats voor creativiteit en vernieuwing - 9

Fietsroutes in Provincie Utrecht | ontdek Utrecht op de fiets

Deel bericht:

Wij zijn helemaal in to the Staycation! Vakantie in eigen land, provincie of stad? Dat is avontuurlijk én verrassend! En sportief uiteraard. Ontdek de mooie provincie Utrecht op de fiets. Op Explore Utrecht vind je al veel tips om de lente in eigen stad of provincie Utrecht te vieren, want Utrecht blijft thuis. Jij ook? We hebben drie fietsroutes in de provincie Utrecht voor je op een rij gezet.

Ontdek en geniet op de fiets tijdens de Staycation, in regio Utrecht

Fietsroute 1: Kunstzinnig | De Stijl route van Utrecht naar Amersfoort | 20km.

We beginnen op de Kleine Singel in Utrecht en eindigen deze Stijl route op het station van Amersfoort. Ben je klaar voor een tocht vol kunst en cultuur? Van Mondriaan tot Rietveld. Langs de route zie je 10 beelden van de kunstenaar Boris Tellegen, elk met een eigen verhaal. De totempaal ‘1917’ in Bilthoven is bijvoorbeeld erg herkenbaar. Herken jij de inspiratiebron? Ook is Soesterberg één van de punten die je passeert. Neem een kijkje bij de vliegbasis! De prachtige villa op Landgoed Paltz, waar we eerder al een heerlijke lunch hadden, is een goed punt om op adem te komen. Rijd daarna door en ontdek de rustige en mooie omgeving. Uiteraard kun je daarna nog rondstruinen in de mooie stad Amersfoort, een diner of blijven we slapen en dan morgen weer terug?

De volledige route vind je hier!

Fietsroute 2: Historisch | De Utrechtse Heuvelrug | 58km.

Wat een mooie natuur hebben we toch om ons heen! De Utrechtse Heuvelrug ligt binnen handbereik! Pak de fiets op een mooie dag en bekijk alle historie die de Utrechtse Heuvelrug rijk is. Deze route beginnen én eindigen we in Driebergen. De landgoederen en kastelen op de fietsroute voeren je mee naar het verleden. Zoals Museum Huis Doorn of Parc Broekhuizen. Pak een momentje voor een rondleiding bij Kasteel Sterkenburg. Het rosarium, de moestuin en de kassen van Bartiméus mag je trouwens niet missen! Laat je vooral ook verrassen door de charmante plaats Amerongen. Fiets door het dichtbeboste landschap en over in bloei staande heiden van de Utrechtse Heuvelrug. Vergeet niet om af en toe te stoppen en te kijken naar alles wat er groeit en bloeit. Kom maar door met dat vakantiegevoel. Hello Staycation! Bijkomen van alle indrukken en de getrapte kilometers? Bestel een koud drankje bij Chalet Klein Zwitserland. Lekker gefietst!

De complete fietsroute kun je hier terugvinden.

Fietsroute 3: Waterwereld | De Utrechtse Plassen | 36km.

De derde fietsroutes in Provincie Utrecht begint bij Slot Zuylen, niet te ver van het Utrechtse centrum. Oud Zuilen is een pittoreske plek, het bezoeken waard! En van hieruit gaan we de waterrijke omgeving ontdekken. Fiets met de haren in de wind langs de Maarsseveense Plassen en Loosdrechtse Plassen. Tip voor in de zomer: neem de zwemoutfit mee, de twee wateren lenen zich uitstekend voor een frisse duik. Onderweg zie je heerlijke Hollandse taferelen: molens, boerderijen en waterlandschappen. De fietsroute voert je over een dijk langs de plassen. Ook hier kunnen we genieten van de rust en historie van de kastelen en buitenplaatsen. Las een pitstop in bij de forten Maarsseveen en Nieuwersluis en adem de historie in. Op zondag kun je ook nog eens genieten van huisgemaakte lekkernijen in de Theetuin van Fort Nieuwersluis. Op de route vind je verder knusse lunch adresjes of een rustpunt voor een verfrissend glas cola. Of ben je al toe aan een glaasje vino?

Bekijk de gehele route hier.

Meer sportieve tips voor een staycation in Utrecht? Check deze blogs:

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram