Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Fietsroute Tussen Lek & Linge | Ontdek & Beleef Route

Fietsroute Tussen Lek & Linge | Ontdek & Beleef Route

Deel bericht:

De Ontdek & Beleef Fietsroute laat je op een avontuurlijke manier het gebied tussen de Lek en Linge ontdekken. Met ambachten, kaas, rietvlechten, ijs en het betoverende Utrechtse landschap wordt het een fijn avontuur!

i.s.m www.bezoeklekenlinge.nl

Ontdek het gebied tussen de Lek en Linge!

Wat kun je verwachten van de Ontdek & Beleef Fietsroute

De Ontdek & Beleef Fietsroute geeft je volop de gelegenheid om het gebied tussen de rivieren de Lek en de Linge te ontdekken. De route brengt je langs ambachten die authentiek zijn voor de regio, zoals kaas maken, rietvlechten en ijs maken. Ook voert de fietsroute je door het typisch Utrechtse landschap met weilanden, uiterwaarden en grienden.

Op bezoek bij Kaasboerderij van Rossum

De route legde we niet af op onze stadsfietsen, maar we huurden e-bikes bij de lokale fietsenwinkel Jansen Tweewielers in Vianen.

Na het ophalen van de e-bikes gingen we op zoek naar het eerste fietsknooppunt: Kaasboerderij van Rossum. Dit was onze eerste stop van de Ontdek & Beleef Route, waar we kaas konden proeven en bij de kalveren in de stallen een kijkje konden nemen. Natuurlijk kochten we ook verrassende kazen die we niet eerder bij onze kaasboeren in het centrum hadden zien liggen.  

Na een leuk gesprek met de winkelmevrouw was het weer tijd om op onze e-bikes te stappen om naar de volgende stop te fietsen.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
om en rond Utrecht

Lekkers in Ameide

Na een fijne tocht door het mooie landschap en een paar stops om foto’s te maken, kwamen we aan in Ameide. Het was tijd voor een pauze met koffie en lekkers. En als een van de finalisten van “Heel Holland Bakt” een koffietent runt, dan kun je ook heel wat lekkernij verwachten. Bij de Bakplaats hebben wij zelf een mini proeverij, van een grote selectie taartjes, samengesteld om te delen. Na een kop koffie wilden we nog van Zouwen Maanden en Rietmeubelen bezoeken, maar helaas was deze gesloten. Dus sprongen we weer op de fiets richting Leerdam.

Leerdam, dé glasstad van Nederland

Onderweg naar Leerdam stopten we nog een keer voor lekker ijs bij ijsboerderij Middelbroeck, die van de melk van hun eigen koeien, heerlijk ijssmaken maken. Op het terras in de schaduw kun je plaatsnemen om even tot rust te komen. 

Eenmaal aangekomen in Leerdam, parkeerde we de fietsen bij ‘t Veerhuys voor een uitgebreide lunch. Met uitzicht op de haven, waar je ook kunt wandelen, genoten we van een clubsandwich en een 12 uurtje.

Vanaf het terras zagen we dat het hofje en museum van Mevrouw Van Aerden open waren en wilden graag even een kijkje nemen. Bij eerdere bezoeken aan Leerdam was het museum van het hof gesloten, dus greep ik meteen de kans. Mocht dit bij jou ook het geval zijn, ga dan zeker kijken want dit prachtige hof is zeker een bezoek waard.

Adres: ‘t Veerhuys, Kerkstraat 93 – 0345-615262.

Adres: hofje en museum van Mevrouw Van Aerde, Kerkstraat 67 – 0345-614019

Nog meer ambachten en een natuurgebied

Niet alle locaties waar je kunt afstappen zijn voorzien van informatieborden met een QR Code om video’s van de locatie te bekijken. De route brengt je bijvoorbeeld ook langs een imker en fruittelers. Wees gewaarschuwd want het is zeer verleidelijk om met volle fietstassen met streekproducten terug te keren naar huis. 

Ben je een natuurliefhebber, dan kun je afstappen voor een wandeling en rustmoment in het natuurgebied De Zouweboezem.

Knooppunten van de Ontdek & Beleef Route

We begonnen onze fietstocht in Vianen, bij Jansen Tweewielers, en fietsen door naar de eerste fietsknooppunt 5 (Kaasboerderij van Rossum) waar we daarna de volgende fietsknooppunten volgenden: → 48 → 20 → 64 → 63 → 62 → 61 → 39 → 59 → Veerhuys Leerdam. Om vervolgens weer terug te keren naar Vianen om de e-bikes in te leveren bij de fietsenwinkel. 

ps: let goed op de knooppunten, zodat je er niet een mist. 

Wil jij bij een ander fietsknooppunt beginnen of zelf je route bepalen, bekijk dan de Ontdek & Beleef route voor meer informatie

Tips voor fietsroute Lek & Linge: Ontdek & Beleef route

  1. De totale lengte van de Ontdek & Beleef fietsroute is 44 kilometer.
  2. Onderweg kom je genoeg verschillende horecagelegenheden tegen voor een drankje of lunch. 
  3. Heb je geen e-bike om de route te fietsen, dan kun je deze huren bij Jansen Tweewielers. De kosten voor verhuur zijn: €30 per fiets. Plus borg  van €60,- en deze dient contant te worden betaald. En krijg je bij het leveren van de e-bike terug. Adres: Jansen Tweewielers, Burg Jhr Hoeufftlaan 1, 0347 – 769 032

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram