Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

De Stijl fietsroute van Utrecht naar Amersfoort 7

De Stijl fietsroute van Utrecht naar Amersfoort

Deel bericht:

Fietsen van Utrecht naar Amersfoort is een beleving. De Stijl fietsroute van Utrecht naar Amersfoort is 20 km en neemt je mee langs kunstwerken, landhuizen en door de Soester bossen en eindigt op het stationsplein van Amersfoort. Voor ons begon daar het tweede deel van het sportieve avontuur en de ontdekkingstocht door Amersfoort. Ik neem je mee.

Naast de stad Utrecht, heeft ook de provincie veel te bieden op cultureel en culinair gebied. Daarom trek ik er regelmatig op uit, onder andere voor bezoekjes aan Amersfoort. Een weekendje Amersfoort is zeker aan te raden. Ook als je maar een paar uur hebt, kun je de leukste dingen doen in Amersfoort, zoals door de stad slenteren voor een goede shop sessie of innovatieve groene initiatieven bezoeken. Dit keer had ons dagje Amersfoort een sportieve insteek.

De Stijl fietsroute langs 10 beelden, vliegbasis Soesterberg en De Paltz

De Stijl fietsroute is gestart als project tijdens het Mondriaan tot Dutch Designjaar (2017). Het uitgangspunt is het verbinden van de stad van Rietveld (Utrecht) met de stad van Mondriaan (Amersfoort). De route begint vanaf de Kleine Singel in Utrecht en eindigt op het station van Amersfoort. Fietsend kom je langs 10 bijzondere beelden van kunstenaar Boris Tellegen. Je kunt een uitgebreide route met uitleg over de beelden downloaden van de De Stijlroute van Utrecht naar Amersfoort website.

Wij fietsten mee met een tour langs de beelden. Ook kwamen we langs vliegbasis Soesterberg en hadden we een korte pauze op Landgoed De Paltz. Een prachtige omgeving van wel 80 hectare met beukenlanen, zichtassen, een statige villa, koetshuis en een herderswoning. Je kunt in de mooie villa omringd door groen een simpele lunch nuttigen en even op adem komen om vervolgens de route voort te zetten.

 

Shopping sessie en koffie op het Mooierplein

Eenmaal aangekomen in Amersfoort parkeerden we de fietsen en gingen lopend de stad in. We slenterden langs de smalle grachten onderweg naar een goede plek voor koffie en wat lekkers. Omdat we te vroeg waren voor het beklimmen van de Onze Lieve Vrouwetoren besloten we nog even een leuk winkelstraatje te bezoeken. We kwamen uit op de Mooierstraat waar we de ene na de andere leuke winkel in en uit liepen.

Waaronder de duurzame concept store SMIR, met een ruim assortiment aan verpakkingsvrije producten, duurzame merken en planten. Na een korte shopsessie bij BLUR besloten we even te blijven hangen in de leuke koffiehoek. Oh, wat was de verleiding groot om de winkel in te lopen en verder te winkelen. Al het moois lag naar ons te lonken. Maar we moesten door want de gids van de Onze Lievevrouwen Toren stond op ons en andere toeristen te wachten.

[tie_slideshow]

[tie_slide] [/tie_slide]

[tie_slide] [/tie_slide]

[tie_slide] [/tie_slide]

[tie_slide] [/tie_slide]

[/tie_slideshow]

Onze Lieve Vrouwetoren, smalle grachten met bruggen en hofjes

We volgen de smalle grachten en lopen over bruggen richting de Onze Lieve Vrouwetoren. De Onze Lieve Vrouwetoren, ook wel de Lange Jan genoemd, is de twee na hoogste laatmiddeleeuwse toren in Nederland. De toren heeft 346 tredenen honderd klokken. Bovendien heeft de toren twee carillons. De locatie van de toren vormt het kadastrale nulpunt van Nederland, deze is goed zichtbaar gemaakt in de vloer van de toren.

De gids stond op het plein op ons te wachten, toende groep compleet was begonnen we aan de klim. Via steeds smallere trappen klommen we, met korte pauzes en enthousiaste uitleg van de gids, naar boven voor een mooi uitzicht over de stad. De lucht was vrij helder dus we konden zelfs de skyline van Utrecht in de verte zien. Hierna werd het weer tijd om de 346 treden te dalen terug naar het plein.

Naast de reguliere torenbeklimming is er een kinderklim en een avondklim. Op zaterdag organiseert Gilde Amersfoort in samenwerking met de Nederlandse Beiaardschool een torenbeklimming.

Mocht je niet de toren willen beklimmen, maar wel willen genieten van de schoonheid van Amersfoort, dan kun je ook enkele mooie hofjes bezoeken, zoals het Hofje (invoegen link) Armen de Poth. Een historisch hofje in het centrum van de stad met een rijke geschiedenis. Bezichtig er onder andere het toonhuisje en de schaftruimte. Bij alle drie de poorten vind je een plattegrond die verwijst naar de website en de app.

Dineren in Amersfoort en logeren bij Long John

De lange en actieve dag sluiten we af bij restaurant Sally’s Kitchen. Sally’s is een Indonesisch restaurant met gerechten die op traditionele wijze worden gemaakt. De avond begon met een heerlijk glas wijn en lekkere bites. Vervolgens bespraken we welke gerechten we wilde bestellen. Dit bleek nogal een opgave te zijn, want alles leek ons verrukkelijk. De gastheer hielp ons een handje en stelde zelf een proeverij van verschillende gerechten samen.

Kort na de bestelling werden alle gerechten in kleine bakjes en schalen geserveerd. Het was een zeer smakelijk feestmaal! Ik bestelde nog een heerlijk glas Malbec. We eindigden de avondbij Sally’s Kitchen  met koffie en spekkoek. Ik kon me geen betere afsluiting van de dag bedenken.

Na het diner checkten we in bij hotel Long John, waar we eerder ook al heerlijk sliepen na een dagje Amersfoort.

[button color=”white” size=”medium” link=”https://www.booking.com/hotel/nl/lange-jan.nl.html?aid=809450″ icon=”” target=”true”]Boek bij Long John[/button]

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram