Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

De mooiste fietsroutes langs Utrechtse streekmusea | Header

Mooie fietsroutes langs Utrechtse streekmusea

Deel bericht:

Een bezoek aan een bijzonder museum, romantisch kasteel of historisch landgoed? Of toch liever lekker fietsen door het mooie Utrechtse landschap? Waarom kiezen? Een actieve fietstocht is namelijk perfect te combineren met een bezoek aan één van de vele streekmusea die de provincie Utrecht te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan Museum de Heksenwaag in Oudewater, Slot Zuylen, het Waterliniemuseum bij Vechten, Het Klederdracht-en Visserijmuseum in Spakenburg, of het Landgoed Linschoten.

Weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! De mooiste fietsroutes zijn alvast voor je uitgestippeld. Wij zetten 5 mooie fietsroutes langs Utrechtse streekmusea hier voor je op een rijtje.

5x de mooiste fietsroutes langs streekmusea

mooiste fietsroutes langs Utrechtse streekmusea | Heksenwaag Oudewater

Kastelen fietsroute Groene Hart - 53 km

Romantische kastelen, meeslepende verhalen en oude tuinen. Deze prachtige fietstocht door het Groene Hart voert je o.a. langs het fascinerende Museum de Heksenwaag in Oudewater. Hier kun je meer leren over de geschiedenis van de heksenvervolging en je zelfs laten wegen op de “waag”. Maar de route bevat nog veel meer highlights, zoals bijvoorbeeld het pittoreske stadje Montfoort en het Landgoed Linschoten, het grootste landgoed in de Randstad. Voor wie onderweg lekker wil uitrusten onder het genot van een hapje of drankje is er langs de route een ruime keus aan gezellige horecagelegenheden.

De mooiste fietsroutes langs Utrechtse streekmusea | Header

Buitenplaatsen en plassenroute - 36 km

Deze route is ideaal voor liefhebbers van natuur en geschiedenis. Prachtige landschappen, water- en natuurgebieden, oude boerderijen, kastelen en buitenplaatsen wisselen elkaar af op deze kortere maar gevarieerde fietstocht. Onderweg kun je afstappen en de tijd nemen voor een bezoek aan het idyllische Slot Zuylen. Loop rond in de prachtige kasteeltuin, laat je met een audiotour rondleiden door het Slot en trakteer jezelf op lunch of koffie met gebak in het Museumcafé in het gerestaureerde Koetshuis.

Haven Spakenburg | Bezoek Streekmusea

Rondje Spakenburg - 39,7 km

Deze fietstocht vanaf de Middeleeuwse stad Amersfoort naar het bijzondere Bunschoten- Spakenburg voert je door het unieke natuurgebied Arkemheen-Eemland. Vogelliefhebbers opgelet, dit open veenweidegebied is een waar paradijs voor weidevogels. Geniet van de eindeloze vergezichten en breng een bezoek aan de Katoendrukkerij in de Veldmolen, waar je kunt leren over het eeuwenoude ambacht katoendrukken. Of wat dacht je van het Spakenburgse Klederdracht- & Visserijmuseum? Hier vind je naast een grote collectie traditionele Spakenburgse klederdracht ook een verzameling aan modelschepen en een museumwinkel waar de creatieveling terecht kan voor een rijk assortiment aan authentieke stoffen. Het rondje Spakenburg is een beleving, in deze blog lees je over ons bezoek aan Spakenburg.  

Mooie fietsroutes langs Utrechtse streekmusea | Grebbelinie avond

Fietsroute Grebbelinie Zuid - 32,5 km

Deze fietsroute is een must voor liefhebbers van militaire geschiedenis. Dompel je onder in de fascinerende verhalen achter deze beroemde verdedigingslinie tijdens deze tocht langs het zuidelijke deel van de Grebbelinie. Onderweg kom je langs meerdere forten, het Grebbelinie Bezoekerscentrum en de Grebbeberg waar in 1940 de beroemde “Slag om de Grebbeberg” plaatsvond. In het bezoekerscentrum vind je een uitgebreide vaste expositie en elke eerste zondag van de maand worden er open rondleidingen georganiseerd. Ook zijn er leuke speur-en wandeltochten voor kinderen van verschillende leeftijden.

mooiste fietsroutes langs Utrechtse streekmusea | Lekpontje Vianen en Ameide

Rondje Lekpontje Vianen en Ameide - 42 km

De laatste fietsroute van dit rijtje “mooie fietsroutes langs Utrechtse streekmusea” is het Rondje Lekpontje. Via 2 fietspontjes steek je op deze fietstocht de rivier de Lek over. Geniet van het bijzondere moerasgebied de Zouweboezem, maak een tussenstop op een gezellig terras en verken de historische steden Vianen, Lexmond, Ameide en IJsselstein. Breng onderweg een bezoek aan de winkel van Korenmolen de Windotter. Deze 18e eeuwse molen is één van de grootste van Nederland en sinds de restauratie in 1987 volledig in bedrijf. Bij Museumwerf Vreeswijk kom je van alles te weten over de historische binnenvaart en de restauratie en reparatie van oude binnenvaartschepen. Met prachtige oude molens, interessante streekmusea en mooie natuur heeft ook deze fietsroute weer alle ingrediënten voor een heerlijk dagje uit.

Let wel op: Het pontje van Ameide vaart van 22 april t/m 12 oktober. 

Nog meer mooie fietsroutes langs Utrechtse streekmusea

Wil je kunnen kiezen uit meer fietsroutes of streekmusea in Utrecht, kijk dan vooral op www.visitutrechtregion.nl. Voor een uitgebreide verzameling van 40 streekmusea en al het leuks dat je kunt beleven in regio Utrecht, kijk je op www.visitutrechtregion.com/streekmusea

Artikel i.s.m visit utrecht region

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram