Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Bezoek Streekmusea in regio Utrecht

Bezoek Streekmusea in regio Utrecht | Amersfoort & Spakenburg

Deel bericht:

Voel je vrij op de fiets van Amersfoort naar Bunschoten-Spakenburg. En geniet van de natuur, vele weilanden met koeien, schapen en ganzen, prachtige huizen en bunkers. Samen met Marit – Cultuursnuiver –  sprong ik op de fiets voor een ‘Rondje Spakenburg’. Deze indrukwekkende route van ‘Visit Utrecht Region‘ voert je vanaf Amersfoort door het prachtige natuurgebied Arkemheen-Eemland naar Bunschoten-Spakenburg. In Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg stap je af voor een bezoek aan de streekmusea in regio Utrecht, waar je de geheimen van onze mooie provincie ontdekt. 

Ontdek Streekmusea in Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg

Na vele bezoeken blijft de Keistad een van mijn favoriete steden. Want in Amersfoort kun je niet alleen optimaal genieten van kunst & cultuur, maar ook van hippe hotspots, knusse winkelstraten en gezellige pleinen. We bezochten het Mondriaanhuis; geboortehuis van Piet Mondriaan. Hier stap je in de schoenen van Mondriaan en loop je langs de tijdlijn van zijn leven.

Op bezoek bij Mondriaan in Amersfoort

Piet Mondriaan, was een van de voornaamste leden van de invloedrijke kunststroming De Stijl. En is hierdoor vooral bekend om zijn abstracte schilderijen met zwarte lijnen en vlakken in de kleuren rood, blauw en geel. Het is voor de stad een bijzonder jaar, want in 2022 viert Amersfoort, 150 jaar Piet Mondriaan met diverse exposities.

De tentoonstelling ‘Onbegrensd‘ is de derde tentoonstelling, die onderdeel uitmaakt van de viering: ‘Feest van de Verbeelding’. De expositie laat kunstwerken zien van zeven hedendaagse beeldend kunstenaars die, samen met zeven componisten, een nieuw werk hebben gemaakt.

In het Mondriaanhuis bezoek je ook zijn nagebouwde atelierwoning in Parijs. Mondriaan woonde en werkte in deze betoverende stad van 1921 tot en met 1936. Dit was een bijzondere tijd, want in de atelierwoning zijn veel van zijn beroemde werken tot stand gekomen.

Mondriaanhuis
Adres: Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort
Website: mondriaanhuis.nl

Wat nog meer te doen in Amersfoort?

Na een bezoek aan de diverse tentoonstellingen van het Mondriaanhuis, hadden we even tijd genomen voor een warm drankje met taart in het café van het museum. Maar in Amersfoort valt veel meer te beleven!

  • Bezoek streekmuseum Flehite

Naast het Mondriaanhuis  kun je ook streekmuseum Flehite bezoeken. Flehite is het museum voor kunst- en geschiedenis van Amersfoort en Eemland.

Adres: Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort
Website: museumflehite.nl

  • Koffie, koffie en nog meer koffie

Amersfoort barst van de fijne koffietentjes. Waar je moet zijn? Dit zijn twee van mijn favorieten waar je zeker zult slagen voor een uitstekend kopje koffie. En misschien een goed stuk taart.

  1. Corazón Coffee heeft een eigen bakkerij, dus genoeg lekkers om even bij te tanken. Maar het menu staan ook genoeg smakelijke lunchgerechten.
  2. Café Livingstone, is een kleine specialty koffiespot in hartje stad.
  • Geschiedenis van de Keistad?

Wil je meer weten over Amersfoort? Vaar dan mee met de Waterlijn of wandel mee met een gids. Je kunt ook de Koppelpoort bezoeken voor een kijkje achter de schermen. Ga vooral lekker struinen door de prachtige straatjes, ontdek hofjes en monumenten. Want op elke hoek in en rondom het centrum van de stad vind je wel een stukje Amersfoortse geschiedenis. Meer tips voor een dagje Amersfoort vind je in de blog: weekendje Amersfoort | 10x tips.

Fietsend naar Bunschoten-Spakenburg

Na een paar uurtjes cultuursnuiven in Amersfoort en een lekker bakkie koffie, was het tijd om op de fiets te stappen richting Bunschoten-Spakenburg. De fietsroute ‘Rondje Spakenburg‘ langs Streekmusea van Visit Utrecht Region is een heerlijke route door het fraaie natuurgebied Arkemheen-Eemland.

De zon scheen ons tegemoet, terwijl we de haven van Spakenburg in reden. Het was een fantastisch zicht al die botters op een rij! Bunschoten-Spakenburg staat bekend om de visserij en klederdracht. En nog veel meer!

Lunchen bij Brasserie & Grill Wieken

Na een wandeling langs enkele indrukwekkende boten, was het tijd voor een stevige lunch. En daarvoor moet je naar Brasserie & Grill Wieken, onder Korenmolen de Hoop. Een brasserie en korenmolen in hetzelfde gebouw is een goede combinatie. Want bij Brasserie & Grill Wieken wordt brood geserveerd van granen die in de molen gemalen zijn. De brasserie is huiselijk, lekker gezellig alsof je bij iemand op bezoek bent. Je kunt ook plaatsnemen op het terras aan de waterkant, waar je kunt genieten van een mooi uitzicht. Ik bestel de Wiekenburger en een koud drankje. Over de burger kan ik kort zijn: heerlijk!

Brasserie Wieken
Adres: Stadsspui 4, 3752 CL Bunschoten-Spakenburg
Website: demolenvanbunschoten.nl

Na een fijne lunch is het tijd om Bunschoten-Spakenburg te ontdekken. Maar waar kun je meer te weten komen over het leven in Spakenburg? Bij Streekmuseum Spakenburg natuurlijk!

Wat te doen in Bunschoten-Spakenburg?

 

  • Streekmuseum Museum Spakenburg

Het echte leven in Spakenburg ontdek en beleef je bij Museum Spakenburg. Het museum is een minidorp bestaande uit: een school, huis, rokerij, expositieruimtes en meer. Een gids neemt je mee en vertelt bevlogen over het leven van toen. Het verhaal gaat over overstromingen, het boerenleven, de gevaren van de visserij, tradities en kledingdracht. En je leert interessante feitjes! Weet jij de oorsprong van de uitdrukking ‘aan de bak?’. Ik nu wel! 😉

 Museum Spakenburg
Adres: Oude Schans 47 -63, 3752 AH Bunschoten-Spakenburg
Website: museumspakenburg.nl

  • Korenmolen De Hoop

Bij Korenmolen De Hoop neem je een kijkje achter de schermen bij een molenaar . Je leert over dit eeuwenoude ambacht en het maalproces. Ondertussen kun je genieten van het uitzicht vanaf hoog op de molen. In het winkeltje koop je meel om thuis zelf aan de slag te gaan. En ga ook lunchen bij Brasserie Wieken en proef het brood wat in de molen wordt gemalen.

Korenmolen De Hoop
Adres: Stadsspui 4, 3752 CL Bunschoten-Spakenburg
Openingstijden: woensdag en vrijdag, 10.00 t/m 17.00
Website: demolenvanbunschoten.nl

  • Proef echte Spakenburgse lekkernij

Nou, hier zeg ik geen nee tegen! Dus gingen we op zoek naar een bakker om wat lekkers te scoren. De dichtstbijzijnde bakker na een bezoek aan Museum Spakenburg was Ru van Wouter van Geurten, aan de Havensdijk.

Hier kocht ik, na wat uitleg, enkele streekklassiekers: de Spakenburgse Jan Hagel en het Spakenburgs hart. Beide zijn dunne (boter)koeken die net niet helemaal gaar zijn afgebakken. Het Spakenburgs hart is afgemaakt met een glazuur van eiwit en poedersuiker. En de Jan Hagel heeft een subtiele kaneel smaak. Beide aanraders om na je bezoek thuis even te genieten van Spakenburg.

Bakkerij
Adres: Havensdijk 4, 3751 AJ Bunschoten-Spakenburg
Website: vangeurten.nl 

  • Winkelen in Spakenburg

Helaas was er geen tijd voor een rondje winkels. Maar het viel meteen op dat het centrum barst van de leuke shops. En ik had vooraf wel al een wensenlijstje gemaakt. Met stip op nummer een; Boucle Hommes en Femmes. Een mooie conceptstore met veel leuke merken.

  • Terug met fietsboot de Eemlijn?

Het is heerlijk fietsen door provincie Utrecht. En omdat het prachtig weer is, volgen we weer de fietsknooppunten richting Amersfoort. Maar heb jij geen zin meer om te fietsen? Of misschien wil je een andere route volgen. Neem dan Fietsboot de Eemlijn, via Baarn, terug naar Amersfoort.

Streekbier proeven bij Rock City Brewing

Na een bezoek aan Streekmusea in regio Utrecht, sloten we de dag af met een bierproeverij bij Rock City Brewing in Amersfoort. Wat begon als hobby op een zolderkamer, is uitgegroeid tot een brouwerij met lef. De brouwerij is te bewonderen vanuit het restaurant. Wat zich daar achter gesloten deuren afspeelt, proef jij in je glas. Smaakvolle bieren met pit! Het proeverijtje van vijf bieren was genieten.

Rock City Brewing
Adres: Mijnbouwweg 15, 3812 RT Amersfoort
Website: rockcitybrewing.nl 

Deze blog is onderdeel van de serie Parels in de Regio, een initiatief van Explore Utrecht en Cultuursnuiver. En is een samenwerking met ‘Visit Utrecht Region’. Kijk op Streekmusea | Visit Utrecht Region voor meer leuke Streekmusea en voor fietsroutes langs Streekmusea op Routes Streekmusea | Visit Utrecht Region. Meer inspiratie voor een bezoek aan Streekmusea in regio Utrecht vind je op Streekmusea | Visit Utrecht Region.

Nog meer streekmusea in provincie Utrecht bezoeken? Zet deze parels dan op jouw lijstje en bezoek Streekmusea in regio Utrecht.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram