Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Een route langs kastelen en buitenplaatsen in Utrecht en regio is wat mij betreft zeker een aanrader. Provincie Utrecht heeft veel moois te bieden. Marit van Cultuursnuiver en ik hebben, een route gefietst langs de mooiste kastelen en indrukwekkende buitenplaatsen in Utrecht. In dit blog ‘Bezoek kastelen en buitenplaatsen in Utrecht’ vertel ik je meer over onze avontuur. 

Ontdek de verborgen parels in regio Utrecht

Lees mee en bezoek binnenkort misschien zelf een van deze parels op de Utrechtse Heuvelrug. De route bracht ons langs: Huis Doorn, Slot Zeist, Kasteel Kerckebosch, Landgoed De Paltz en Slot Zuylen.

Terug in de tijd bij museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn is een plek waar historie, cultuur en natuur samenkomen. Huis Doorn staat in het teken van Keizer Wilhelm die tijdens de eerste wereldoorlog moest vluchten naar neutraal terrein. Met zijn koninklijke trein vertrekt de keizer van België naar Nederland. Bij museum Huis Doorn treed je terug in de tijd en ontdek je het leven van keizer Wilhelm. Een keizer, kleinkind van koning Victoria, met een zeer turbulent leven. Die constant zichzelf wilde bewijzen als keizer en man vanwege een aangeboren handicap.

Met de eerste stap in het huis, werden we meteen terug in de tijd geslingerd. De tour begon in de keuken van het huis, waar alle originele potten en pannen nog staan te pronken. Het interieur van het huis is afkomstig uit het paleis in Berlijn. Nog steeds heeft Huis Doorn geen ruimte voor bijvoorbeeld meters tapijten uit het paleis in Berlijn. Alle vertrekken zijn versierd met schilderijen en allerlei snuisterijen. Een slaapkamer voor overdag en een slaapkamer voor de avond. Toe maar! En dan nog de prachtige badkamer met verhulde toilet, zo groot als een gemiddeld appartement. Mijn favoriete kamer is toch wel ‘de gele kamer’ met een prachtig uitzicht op de tuin.

Tentoonstelling Fokker bij Huis Doorn

In de kassen in tuin huist de tentoonstelling Fokker: ‘onbegrensd en leven en werk’. De tentoonstelling gaat over de carrière Anthony Fokker in Duitsland. Het is 100 jaar geleden dan Anthony Fokker de Nederlandse Vliegtuigenfabriek in Amsterdam oprichtte. Naast enkele modelvliegtuigen konden we ook diverse persoonlijke bezittingen van Fokker bekijken. Bijvoorbeeld diverse paspoorten met verschillende nationaliteiten. Aansluitend bezochten we het Paviljoen WOI met een tentoonstelling over de rol van Nederland in de eerste wereldoorlog.

De tuin mag je echt niet overslaan! Loop een rondje door de tuin, aangelegd in Engelse landschapstijl, voor of na een bezoek aan het huis. Je kunt ook een audiotour kopen bij het informatiecentrum, zodat je ook meer komt te weten over de prachtige rozentuin, pinetum en het parkbos. In de oranjerie kun je het verhaal laten landen terwijl je geniet van een kop thee.

Kaartjes reserveer je via de website
Adres: Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn
Ben je met de auto zet de navigatie dan op Langbroekerweg 8
Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00

Beeldenroute op Slot Zeist of lunchen bij kasteel Kerckebosch

Een rondje bezoek kastelen en buitenplaatsen in Utrecht is niet compleet zonder een stop bij Slot Zeist. Met de fiets vervolgden we de route naar Slot Zeist. De lange oprijlaan, met het broeder- en zusterplein aan weerszijden, naar Slot Zeist is best indrukwekkend. Dit zeventiende-eeuws slot is omringd door een Engels landschapspark. En laat veel aan de verbeelding over, aangezien we het slot niet van binnen gingen bewonderen.

Maar wij komen voor de beeldentuin route en een picknick in de tuin op een zonnige dag. We beginnen, hoe kan het ook anders, met de picknick in de tuin. Naast een perk van mooie kleurrijke bloemen laden we het lekkers uit de bolderkar op ons kleed. De picknick is een verrassende combinatie van hartig en zoet. Hierna is het tijd voor de beeldentuin route die ons meeneemt door de prachtige Engelse tuin.

Je kunt ook kiezen voor een stop bij Kasteel Kerckebosh. Kasteel Kerckebosch heeft een prachtig interieur, een koninklijke trap en glas-in-lood ramen. Het kasteel is een heerlijke plek voor een kop koffie met taart of een uitgebreide lunch. Je kunt ook overnachten in een bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Kerckebosh is een prachtige locatie om tot rust te komen en is ideaal voor natuurliefhebbers.

Kasteel Kerckebosch
Adres: Arnhemse Bovenweg 31, 3708 AA Zeist

Slot Zeist
Picknick reserveer je hier: slottuin picknick
Adres: Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11.00 – 17:00

Wil je iets langer vertoeven op de Utrechtse Heuvelrug om te wandelen en fietsen? Boek dan zeker een kamer voor een weekendje kastelen en buitenplaatsen. Reserveer een kamer via deze link.

Wil je even binnen koekeloeren bij Slot Zeist dan geeft de Gilde Zeist rondleidingen door het slot op bepaalde dagen. De kaarten dien je van tevoren te reserveren via de website.

Ontdek landgoed De Paltz en geniet van kunst, theater en natuur

Landgoed De Paltz is wat de reisgidsen een ‘hidden gem’ noemen. En waarom deze prachtige plek nog relatief onontdekt is gebleven is voor mij een raadsel. Een waar ik graag toch wat verandering in breng, want een bezoek is meer dan de moeite waard. Het is voor de tweede keer dat ik het landgoed bezoek en zodra we door de poort, de meterslange oprijlaan op fietsen, ben ik zo blij als een kind. Want deze prachtige locatie is een oase van moois.

Op landgoed De Paltz vind je natuur, kunst en theater. Maar zeker ook rust! Uhm, niet allemaal tegelijk die kant uit graag 😉 Want dat is juist het bijzondere aan het landgoed. Je kunt uren struinen zonder mensen tegen het lijf te lopen. Of zelfs schommelen. Een glas wijn drinken met uitzicht op de vallei? Dat kan alleen als je op de juiste dag het landgoed bezoekt. Bezoek kastelen en buitenplaatsen in Utrecht en ontdek De Paltz en de mooie omgeving, op steenworp afstand van het Nationaal Militaire Museum.

Meer informatie over theater en kunst op landgoed De Paltz vind je hier: De Paltz
Adres: Vliegdennen 13, 3734 GC Den Dolder
Openingstijden:
Landgoed De Paltz: maandag tot en met zondag van 08:00 tot 18:00 uur.
Het Herman van Veen Arts Center: woensdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Bezoek Slot Zuylen en neem een kijkje in het leven van Belle van Zuylen

Bij een bezoek aan kastelen en buitenplaatsen in Utrecht mag je het kasteel van Belle van Zuylen niet overslaan. Tijdens ons bezoek aan het kasteel vielen de woorden ‘power vrouw’ regelmatig. Maar wie was deze Utrechtse power vrouw die leefde in achttiende eeuw?

Volgens eigenzeggen was Belle niet geschikt voor ondergeschiktheid! Voor een vrouw uit die tijd was zij zeer vooruitstrevend, ze schreef boeken, gedichten en was componist. En beter opgeleid dan de meeste mannen uit haar tijd. Haar eerste novelle ‘Le Noble’, anoniem gepubliceerd, werd door haar ouders uit de handel genomen en vernietigd. Waarom…? Dit en meer ontdek je tijdens een bezoek aan Slot Zuylen.

Slot Zuylen heeft een rijke familiegeschiedenis en is een van de oudste kastelen aan de Vecht. Op Slot Zuylen kun je gerust een halve dag vertoeven. Download de audiotour en treed het huis binnen, maak kennis met Belle van Zuylen en de familie Van Tuyll van Serooskerken. De gidsen staan voor je klaar als je meer wilt weten over bepaalde kamers, schilderijen of het interieur. Ontdek de slangenmuur met vruchten die je niet zou verwachten. Struin door de tuin met bloemen en appelbomen. Je kunt op het plein nagenieten maar mijn tip zou zijn om vooral een plekje te bemachtigen op het binnenplein. Het uitzicht is hier fantastisch. Voel je even koning ter rijk bij Slot Zuylen.

Kaartjes reserveren voor Slot Zuylen kan via: slotzuylen.nl
Audiotour: bezoek/audiotour geheimen van de gids
Adres: Tournooiveld 1, 3611 AS Oud zuilen
Openingstijden: donderdag tot en ment zondag 11.00 – 16.00

Deze blog is onderdeel van de serie Parels in de Regio, een initiatief van Explore Utrecht en Cultuursnuiver. ‘De Utrechtse Buitenplaatsen en Kastelen’ kwam tot stand in samenwerking met RBT Heuvelrug & Vallei’

Nog meer kastelen en buitenplaatsen in Utrecht en regio bezoeken? We hebben nog meer mooie routes en plekken om Utrecht te ontdekken.

Voor meer Kunst & Cultuur in Nederland, ga naar Cultuursnuiver voor leuke updates!