Fietstocht naar Amelisweerd en Rhijnauwen
Vanaf Utrecht centrum is het via de Koningsweg slechts een kwartiertje fietsen in oostelijke richting en zeker met mooi weer een aanrader. Een bezoek aan de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen is in veel opzichten de moeite waard. Dainahara liet het hier al eerder weten, het gebied leent zich bij uitstek voor een gevarieerd en ontspannen middagje natuur, cultuur en culinair genieten. Jaarlijks bezoeken zo’n 1,5 miljoen mensen de landgoederen en toch kom je er tot rust.
Eerst even een tip voor als je de Koningsweg gebruikt als aanrijroute richting de landgoederen. Sinds enige tijd vind je langs de Koningsweg op nr 135a Koningshof, waar slow food centraal staat en waar gewerkt wordt vanuit een kritische visie op de huidige voedselketen en haar effecten op de wereld. De voedseltuin is er onder andere voor Utrechters en omwonenden, voor sommigen van jullie dus wellicht de moeite waard er betrokken te raken.
Muurschildering Verfdokter
Maar goed, we zijn natuurlijk onderweg naar Landgoed Amelisweerd, iets verderop aan de Kromme Rijn. Het grenst aan Rhijnauwen, dus daar kom je als vanzelf ook terecht bij een bezoekje. Maar we nemen de afslag Oud Amelisweerd, de eerste afslag waar de Koningsweg overgaat in de Koningslaan. Je herkent de oversteek aan de bushalte links ervan en het woonhuis rechts met de coole muurschildering van Verfdokter. Voorbij de parkeerplaats rechtdoor fietsen en aan de overkant van de Kromme Rijn zie je als vanzelf:
De Veldkeuken
De Veldkeuken heeft haar eigen bakkerij, dus alles wat ze hier verkopen is biologisch en vers. Het is de perfecte locatie om tijdens een flinke wandeling te stoppen voor een heerlijke lunch, zodat je daarna met een gevulde maag verder kunt wandelen of fietsen. Op het menu staan sandwiches, soepen, gebak, koffie, thee en koude dranken. Je kunt hier ook vers brood of zoete lekkernijen voor thuis kopen. De Veldkeuken is een paradijs voor zowel kinderen als hun ouders. Op een zonnige middag barst het hier van de gezinnen.
Museum Oud Amelisweerd (MOA)
Prachtig gelegen op landgoed Amelisweerd, langs de Kromme Rijn, is MOA een huis van kunst in de natuur dat de relatie tussen mens en natuur onderzoekt. Het museum toont verschillende collecties in samenhang: het top-100 Rijksmonument Oud Amelisweerd, unieke Chinese en andere historische behangsels en ieder half jaar een nieuwe tentoonstelling. Deze zomer staan bloemen in de spotlight bij MOA tijdens de tentoonstelling Flower Power, met topstukken uit Utrechtse collecties. Nog te zien tot medio september 2018 en wat mij betreft een aanrader, maar dat is het museum sowieso.
Als je voorbij de Veldkeuken en MOA rechtsaf het landgoed opwandelt loopt je als vanzelf richting Rhijnauwen, hemelsbreed zo’n 500 meter verderop langs de Kromme Rijn. Het landgoed stamt waarschijnlijk al uit de 13de eeuw en het aldaar gebouwde huis, Ridderhofstad Rhijnauwen, was lange tijd eigendom van het geslacht Van Lichtenberg, destijds één van de machtigste families in Utrecht. De gemeente Utrecht werd in 1919 eigenaar en vanaf 1933 wordt het gebouw verhuurd als jeugdherberg. Op en rond landgoed Rhijnauwen vind je weer nieuwe verrassingen, zoals:
Stayokay Utrecht-Bunnik
Dit prima hostel is de ideale uitvalsbasis voor een veelzijdig verblijf. Het ligt midden in de natuur en op fietsafstand van het centrum van Utrecht. Het hostel is gevestigd in totaal drie gebouwen. Het grootste gebouw is landhuis de Ridderhofstad, met drie verschillende restaurantzalen en kamers met ruimte voor bijna 80 gasten. In het naastgelegen, stoere poortgebouw – het voormalig koetshuis – is een gezellig café met terras. Het gebouw De Bongerd ligt apart en beschikt over een eigen recreatieruimte en terras. De locatie leent zich tevens uitstekend voor bruiloften, feesten en zakelijke evenementen.
Theehuis Rhijnauwen
Als sinds de jaren 20 van de vorige eeuw een populaire plek in het bos met groot terras aan de Kromme Rijn. Theehuis Rhijnauwen werd volledig uit hout opgetrokken en gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Een heerlijke plek voor koffie, gebak, lunch, thee of diner én niet te vergeten de allerlekkerste pannenkoeken. Allemaal zoveel mogelijk biologisch, fairtrade, eerlijk en duurzaam. Het theehuis is het hele jaar door iedere dag vanaf 10.00 uur geopend. Met buiten een fantastische speeltuin en bescheiden dierenweide, dus ideaal voor de kinderen.
Fort bij Rhijnauwen
Het verderop gelegen Fort Rijnauwen is een imposant en unieke vestingwerk in bijzonder goede staat. Ook qua omvang is dit fort de enige in zijn soort, het omvat ruim 31 ha. en is daarmee het grootste fort van de Nieuw Hollandse Waterlinie, waar het deel van uitmaakt. Deze
Verdedigingslinie werd eind 19de eeuw aangelegd om Utrecht, Noord- en Zuid-Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten. Behalve de vesting huisvest het fort ook een waardevol natuurgebied, door jarenlange isolatie en rust een wijkplaats voor vele – ook bedreigde – planten en dieren. Om de natuur zoveel mogelijk rust te gunnen, is het fort Rijnauwen vanaf medio april tot oktober alleen toegankelijk onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer.
Restaurant Vroeg
Nog een laatste tip, mocht je vanaf Amelisweerd of Rhijnauwen weer terugfietsen naar Utrecht. Gelegen aan de Achterdijk vind je daar namelijk restaurant Vroeg, een begrip in de regio en daarbuiten. Vroeg is een restaurant, bakkerij, leerbedrijf, winkel én vergaderlocatie in één. Gevestigd in een Rijksmonumentale boerderij Overal zie je de liefde voor het ambacht terug, bijvoorbeeld in de vele lokale producten of ingrediënten. Je kunt er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht en dus ook als je na een bezoekje aan de landgoederen even een lekker lokaal biertje wilt drinken van brouwerij Hommeles uit Houten. Een plek om te onthouden!
Header en beeld tentoonstelling: MOA Visitor Info