Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Vredenburg_Juri_Hiensch

Rondje Utrecht – Het Vredenburgkwartier ontdekken

Deel bericht:

Na het Domkwartier en Universiteitskwartier, gaan we in deze blog een rondje langs een aantal van mijn favoriete spots in het Vredenburgkwartier. Het  Vredenburgkwartier is het kloppende hart van de binnenstad van Utrecht. Op het Vredenburgplein vindt drie keer per week een markt plaats. Bij het nabij gelegen muziekpaleis Tivoli Vredenburg is elke dag wel wat te beleven. Het nieuwe Hoog Catharijne pronkt als een poort naar het centrum vanaf het Centraal Station. In de toekomst zal de singel verder stromen en is het plaatje compleet.

Rondje Vredenburgkwartier

Laten we kijken wat er nu zoal te beleven valt in het Vredenburgkwartier. De grote straten zijn bezaaid met grote winkelketens. Je kan me ook zo nu en dan betrappen bij de Zara (Home), H&M, &other stories of de mooie nieuwe Bijenkorf. Maar laten we vooral de korte zijweggetjes induiken, want daar vinden we vooral de unieke winkels die het verschil maken. Aan horeca geen gebrek in het Vredenburgkwartier. Een leuke spot uitkiezen kan dan ook een hoop keuzestress opleveren. En dan nog een vrij plekje vinden? Dat is een uitdaging, vooral in de Drieharingstraat en op de werven aan de Oudegracht.

Winkelen

In het Vredenburgkwartier vind je helaas niet veel particuliere winkels. De Rode Winkel en Thom Broekman zijn de vedettes van de Lange Elisabethstraat, zij zijn al sinds 1837 in Utrecht gevestigd. Niet alleen de collectie bij de mode (jeans) zaak ‘De Rode Winkel’ is top maar ook het gebouw is prachtig. In de mooie hal worden kunstwerken tentoongesteld of leuke evenementen georganiseerd. Dus loop af en toe naar binnen en neem een kijkje. Wees op je hoede want je loopt waarschijnlijk wel met een goed passende jeans weer naar buiten.

In de Zakkendragerssteeg vind je De Kast, een conceptstore waar diverse ontwerpers ruimte huren om hun creaties aan het grote publiek te verkopen. Daar tegenover zit ‘Little Wannahaves’ een online winkel die ook offline veel leuke spullen verkoopt voor kids en hun ouders. Bij Paul van Dillen, gevestigd aan het Vredenburg, kun je terecht voor allerlei keuken spullen; van keukenmachines tot aan aardappelschilmesjes. Naast food shoppen op de markt, stop ik regelmatig mijn mandje vol bij Toko Goedendag.

Eten & Drinken

Ik heb niet veel favorieten in het Vredenburgkwartier, dus is het een korte lijst van een aantal toppers geworden.

Een van mijn favorieten is Piatto, restaurant met een Italiaanse kaart en een prachtige inrichting. Als je langs het Vredenburg loopt kun je niet bedenken dat het er binnen zo leuk uitziet. Bij Piatto kun je terecht voor wijn en een klein hapje in het lounge gedeelte of lekker lang dineren aan tafel.

Heb je zin in lekkere koffie dan ga je naar 30ML, tevens gevestigd aan het Vredenburg. Bij deze koffiebar kun je trouwens ook heerlijke broodjes en baksels scoren. Heb je een meeting of wil je even werken, dan kan dat ook prima.

Het Gegeven Paard is een van mijn favo’s voor een goede Gin & Tonic. Zowel in het cafe als op het terras is het prima toeven. Het menu is ook goed; lekkere snacks, prima burgers en meer. Even snel een drankje wordt bij mij toch snel een hap van de kaart bestellen. Mocht je in Tivoli een feestje of een show van de Comedy Club hebben, dan kun je meteen door.

Graag wil ik ook De Goudvink, de nieuwste aanwinst in de Drieharingstraat, tippen. Hier kun je terecht voor kleine gerechten of een lekkere snack-plank met wijn. Onwijs leuke locatie waar je kunt chillen en de drukte van de stad figuurlijk misloopt. In de Zakkendragerssteeg zit De Zakkendrager, een gezellig restaurant dat grenst aan een mooi binnenhof. Zeker de moeite waard!

Cultuur

De Swanmarket, een gezellige makers-markt met food trucks en muziek, vindt plaats op het Vredenburgplein. De kalender van Tivoli Vredenburg staat bomvol met evenementen en concerten. Je kunt ook terecht bij eetcafe Stathe waar regelmatig leuke bandjes komen optreden, maar alleen een hapje en een drankje is ook erg gezellig. Bij Ekko kun je ook terecht voor een leuk feestje.

Header beeld door fotograaf Juri Hiensch

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram