Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

De bekende Utrechtse toeristische bestemmingen, die kennen we zo langzamerhand natuurlijk allemaal wel. Leuk dus dat het boek ‘111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben’ ook bijzondere en onvermoede plekken in beeld brengt die zelfs voor menig Utrechter wellicht een complete verrassing zijn. “Na jaren in Utrecht te hebben gewoond en gewerkt dachten we de stad goed te kennen, maar die bleek ook voor ons nog veel geheimen te hebben.” Dat schrijven fotograaf Henny van der Eng en redacteur- schrijfster Fenna Riethof dan ook in het voorwoord van deze leuke stadsgids in de 111 PLEKKEN-serie van uitgeverij THOTH. Een absolute musthave voor wie Utrecht eens met andere ogen wil bekijken.

Het andere Utrecht
Standaard toeristische bestemming als DomUnder, Paushuize en het Rietveld-Schröderhuis ontbreken vanzelfsprekend niet. Wel komt gelukkig een flinke lijst van minder voor de hand liggende plekken in en rond Utrecht voorbij in de bijzonder leuke stadsgids ‘111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben’. Van de verscholen Abraham Dolehof en de Zeven Steegjes in de binnenstad via molen De Ster in Lombok en de Cereolfabriek langs het Merwedekanaal tot aan forelvijver de Ruigenhoek, Rhijnauwen en Brouwerij Maximus buiten het stadscentrum. Met prachtige fotografie en informatieve verhalen wordt je als lezer getrakteerd op het andere Utrecht. De behoefte om dat vervolgens, aan de hand van de stadgids zelf te gaan ontdekken en beleven ontstaat zo vanzelf.

Boeklancering_Susanne-Sterkenburg-17

Ronddwalen in de stad
Een enkel verhaal in ‘111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben’ is wellicht net iets té detaillistisch. Bijvoorbeeld in het stuk over de Springweg komen nogal wat jaartallen, huisnummers en (voormalige) bestemmingen voorbij. Gelukkig wordt dan weer wel het authentieke Biercafé de Rat daarbij getipt als ‘pitstop’ tijdens de ontdekkingstocht. Maar eigenlijk is het flauw om daarover te beginnen want het boek is in alle opzichten de moeite van de aanschaf en het lezen meer dan waard. Niet in de laatste plaats omdat het je nieuwsgierig maakt naar al die plekken en uitnodigt om lekker in Utrecht rond te gaan dwalen. Mocht je daartoe besluiten dan ben je voorlopig nog niet klaar, maar hé…is dat erg?

Mooie historische stukjes 
Een in mijn beleving prachtig historisch stuk Utrecht is de Bruntenhof bij Park Lepelenburg, terug te vinden op pagina 32. Advocaat Frederik Brunt liet de vijftien ‘Bruntscameren’ in 1621 bouwen op het erf van zijn huis Klein Lepelenburg. Arme weduwen mochten er kosteloos wonen. Anno 2016 zijn de huisjes uitgebreid met een vaste keuken en worden ze permanent bewoond. De tuin, lange tijd verwilderd, is in opdracht van de gemeente Utrecht gerenoveerd. Je waant je er in het Utrecht van eeuwen terug.

Wij mochten, zoals je merkt, gelukkig al een exemplaar van de prima nieuwe stadsgids inzien! Voor wie het boek wil kopen, nog even geduld want de officiële verschijningsdatum is 17 juni a.s.. Bestellen via de website van de uitgever kan al wel. Ik zeg: DOEN!

Heb je zelf ook zo’n favoriete plek en/of ideeën over wat de 112de plek zou kunnen zijn die je gezien moet hebben? Deel het met ons in de comments hieronder en je maakt kans op een exemplaar van het boek.

Monumenten Explore Utrecht 2
Bruntskameren

Bijdrage door – Maurice Hengeveld – tekstschrijver-redacteur-journalist.

111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben | Uitgeverij THOTH | prijs € 14,95

Beeld Bruntskameren: Robert van Walsem
Foto’s boeklancering: Susanne Sterkenburg

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!