Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Klooster op Buitenplaats Doornburgh gratis te bezoeken

17 februari @ 10:00 - 31 maart @ 17:00

Gratis
Binnentuin 3 - Jelmer de Haas

Van 17 februari tot eind maart is het unieke klooster op Buitenplaats Doornburgh, vlakbij Utrecht, gratis te bezoeken.

Bijzonder bouwwerk langs de Vecht
Buitenplaats Doornburgh ligt aan de rand van Maarssen, op dertig minuten fietsen van de Dom. Het moderne klooster dat zich, samen met het historische hoofdhuis in het park bevindt, werd gebouwd in 1966. Hoewel in het groen verstopt, is het grijze, sobere bouwwerk een opvallende verschijning, zo tussen alle andere traditionele buitenplaatsen langs de Vecht.

Tot 2016 werd het unieke klooster bewoond door de zusters van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het gebouw is speciaal voor hen ontworpen door architect Jan de Jong in de stijl van de Bossche School, ontwikkeld door de bekende architect Dom Hans van der Laan. Het gebouw ademt het plastische getal: alles is tot in detail door de architect uitgedacht. Mede dankzij het nog aanwezige originele meubilair, ook ontworpen door architect De Jong, is de sfeer van het voormalig klooster nog duidelijk voelbaar.

Ontdek het klooster
De deuren van het voormalige klooster openen zich tijdelijk gratis voor publiek. In alle rust dwalen door de serene gangen is een must voor elke architectuurliefhebber én voor iedereen die altijd al een binnen heeft willen kijken. De refter, kapel, huiskamer en kapittelzaal zijn in al hun eenvoud te aanschouwen, en ook is de vaste kunstcollectie van Doornburgh te zien. Bij mooi weer wandel je door het park, neem je een kijkje bij de moestuin, of neem je plaats in de adembenemende binnentuin, het kleurrijke hart van het voormalige klooster. Je kunt de verschillende vertrekken zelfstandig ontdekken, met audiobegeleiding, of met papieren wegwijzer (ook voor kinderen!). Elke zondag kun je terecht voor een rondleiding met gids (wel tegen een vergoeding), die meer weet te vertellen over de idealen van architect Jan de Jong en de filosofie achter de bouwstijl van de Bossche School. Om de week wordt de gehele geschiedenis van de buitenplaats meegenomen en is het mogelijk om een kijkje te nemen in de bijzondere 18e-eeuwse stijlkamers van het hoofdhuis.

Openingstijden & info
Adres: Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, Maarssen.

Toegang: gratis

Open: woensdag t/m zondag van 10:00-17:00. Deze dagen is ook de horecagelegenheid in het voormalige klooster geopend voor koffie, lekkers en lunch. Hier neem je plaats aan de originele tafels van de zusters.

Bereikbaarheid: een fietstocht van Dom tot Doornburgh duurt 30 minuten. Ook is de buitenplaats goed bereikbaar met bus 120 en 12 vanaf Utrecht Centraal.

Kijk voor rondleiding en actuele openingstijden op www.buitenplaatsdoornburgh.nl

Gegevens

Begin:
17 februari @ 10:00
Einde:
31 maart @ 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,
Site:
www.buitenplaatsdoornburgh.nl

Locatie

buitenplaats Doornburgh
Diependaalsedijk 17
Utrecht, Maarssen 3601GH Netherlands
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie