Arnhem combineert de energie van de stad met een prachtige groene omgeving. Gelegen aan de rand van de Veluwe zit je zo midden in de natuur waardoor je het gevoel hebt er echt even uit te zijn. Maar Arnhem is ook de stad met de meest gerenommeerde modeacademie van ’t land. Top Ontwerperteam Viktor & Rolf en Iris van Herpen leerden er de kneepjes in het vak. Die creatieve sfeer vind je overal terug in de stad, van toffe boetiekjes tot coole horeca. Kortom: best of both worlds! En omdat er veel aanbod is in de hoofdstad van Gelderland delen we met jullie in deze Arnhem City Guide onze favo places to be én de plekken die alleen locals kennen. Niet doorvertellen dus!
Geschreven door Malini Faasen van @explore_utrecht_kids die opgroeide en nog steeds regelmatig thuiskomt in het mooie Ernem.
Beeld in deze City Guide inclusief header zijn van Merel Tuk
Malini Faasen is a TV editor but also a freelance travel journalist. She lives together with her boyfriend Arnoud, daughter Leela (6) and son Manu (2) in Utrecht. She is constantly looking for places that are child and parent friendly. Not only that, but she shares all her discoveries and experiences on Explore Utrecht and the Instagram account Explore Utrecht Kids.
Volg mij op:
Een van de plekjes waar ik blijf terugkomen is Sugar Hill. Je kunt er de hele dag terecht voor écht goed eten zonder opsmuk, geheel volgens de Arnhemse no-nonsense mentaliteit. Ze koken volgens de seizoenen dus je kunt je telkens weer laten verrassen door de kaart. Alleen de hamburger van vers gedraaid Gasconnevlees blijft altijd, want dat is een grote hit.
Leuk is ook dat er een stukje verderop in de straat Sweet Sugar Hill zit, van de vriendin van. Een ambachtelijke bakkerij met zoetigheden waar je net als voor Sugar Hill graag voor omrijdt.
The place to be in Arnhem op het moment. Een Franse bistro 2.0 waarin je je waant in Parijs. Verwacht de croque madame, bouillabaisse en steak tartare maar dan in een moderner jasje. De ondertitel van de zaak is ‘simple & sexy’, en die zwoele Franse sfeer hebben ze dan ook gecreëerd. De mensen zijn bovendien erg lief en hebben als levensdoel om het jou naar je zin te maken. Dus heb je om 22 uur ’s avonds zin in eggs benedict? Geen probleem, fixen ze voor je bij Barbarella.
Voor écht goede koffie race ik altijd als eerst naar Bomboca aan de Eusebiusbuitensingel. In de winter hang je er in de altijd volle zaak heerlijk met je bakkie pleur voor het raam terwijl de stad aan je voorbij raast. In de zomer is er een uiterst fijn terras om op neer te strijken met die fijne kop koffie, een pastel de nata (een must, want een van de eigenaren is Portugees, dus lekkerder dan hier vind je ze zelden) en een krantje. En mocht je er niet weg willen, blijf dan lekker zitten. Want de wijnkaart en borrelhappen zijn ook om verliefd op te worden.
Een plek waar elke Arnhemmer weleens gegeten heeft is La Rusticana. Een klassieke Italiaan die al sinds de jaren 80 al op dezelfde plek in het centrum zit en dat qua interieur ook nauwelijks veranderd is. Maar nog steeds denk ik dat ik nergens in Nederland lekkerder Italiaans heb gegeten dan hier. Met elke antipasti, primi en secondi is het alsof er een engeltje op je tong piest, excusez-le-mot. Wel op eigen risico, want je gaat gegarandeerd dromen van die tagliatelle met truffelsaus.
Een begrip zijn de mannen achter Konijnenvoer. Ze koken er volledig plantaardig, ambachtelijk en lokaal. Studio Konijnenvoer was het eerste concept, een veganistisch pop-up restaurant waarin ze een breed publiek kennis wilden laten maken met plantaardig eten. Het liep als een trein, de recensies waren lovend, sterker nog er werd zelfs gefluisterd over een Michelin Ster, en de wachtlijst was lang – iets dat in Arnhem niet vaak voorkomt. Maar ze stopten er verrassend genoeg mee. Gelukkig zijn ze terug en nog wel met 2 concepten: Trattoria 89 – een lekker luidruchtige woonkamer – en De Chique Zaak waar je een 5 of 7-gangen menu eet dat vernieuwend is en waarin ze bijvoorbeeld veel werken met gefermenteerde ingrediënten.
Het ijkpunt van de stad is toch wel de kerk. En dan hoef je de gemiddelde Arnhemmer niet uit te leggen dat het om de Eusebiuskerk gaat. Het mooiste uitzicht van de stad heb je door (wel even een kaartje kopen) de lift naar boven te nemen. Na een korte klim kom je bij een glazen balkon (ja ook van onderen!) met een spectaculair uitzicht over de stad en de wijde omgeving. Bij helder weer kijk je over de Veluwezoom en zie je Nijmegen, de Betuwe en de Achterhoek liggen.
Haal bij de VVV de plattegrond van het Modekwartier – gelegen in de wijk Klarendal – en struin langs unieke ateliers van vaak jonge ontwerpers en creatievelingen. Perfect voor degenen die buiten de gebaande paden willen winkelen. Je koopt er van alles, vaak van eenpitters die zelf hun eigen producten bedenken en hebben geproduceerd. Van biologische verzorgingsproducten bij BOTMA & van BENNEKOM tot servies bij het Arnhems Keramiek Atelier tot de bekende T-shirts van Okimono.
Welke Arnhemmer heeft er niet onder de witte stadsvilla in het Sonsbeekpark gelegen bij lekker weer? Een begrip in de stad en als je er bent begrijp je meteen waarom want je waant je even in een andere wereld. Perfect om even bij te komen, met een hapje of drankje. Maar vergeet ook zeker niet een wandeling te maken, want het is een bijzonder stadspark met veel hoogteverschillen, een waterval en een historische ijskelder, die in de zomermaanden op zondagen onder leiding van een gids te bezoeken valt.
Onder het centrum van Arnhem lopen 36 eeuwenoude kelders. Die zijn begin deze eeuw gerestaureerd en met elkaar verbonden. Boek een gids via de Stichting Gilde Stadswandeling en wandel door deze gangen, eigenlijk wandel je onder de stad dus, en hoor meer over de rijke historie van Arnhem. Van kaarsennissen uit de Middeleeuwen, naar trappen uit de 15e eeuw tot muurtekeningen uit de jaren ’20 en uiteraard ook een plek waar in de Tweede Wereldoorlog werd geschuild.
Ten noorden van Arnhem begint de Veluwe. Het bekendste punt is de Posbank, met bijna het hoogste punt van de Veluwe en schitterende uitzichten. De heidevelden hier kleuren adembenemend paars in het najaar. Laat je van tevoren informeren welke route je wil doen, wandelend of op de fiets, en maak een mini-reis langs prachtige natuur, kastelen, buitenplaatsen en landgoederen.
Moderne kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Met uitzicht op de Rijn loop je door een hoogwaardige collectie hedendaagse en toegepaste kunst. Vergeet in de zomer niet de beeldentuin, die overigens gratis toegankelijk is.
Wil je weten hoe het leven er vroeger uitzag? Plan dan een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum en ga op reis door het verleden. De mensen van het museum lijken zo uit een geschiedenisboek te zijn weggelopen! Je leert er over oude ambachten en gewoontes en gebruiken uit vervlogen tijden.
Toen er tijdens de oorlog door de geallieerden opgerukt werd stokten ze bij Arnhem. Het werd een van de meest dramatische veldslagen. Wil je meer weten over deze wereldberoemde Slag om Arnhem? Ga dan naar het Airborne Museum. Er is een kleintje in het centrum maar voor the real deal ga je naar het nabijgelegen Oosterbeek waar in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen indrukwekkende persoonlijke oorlogsverhalen worden verteld.
Bezoek je de Veluwe, overweeg dan zeker ook het Kröller-Müller mee te pakken. Je vindt er de tweede grootste van Gogh-verzameling ter wereld, met onder andere de bekende aardappeleters. Maar ook topstukken van moderne meesters als Monet, Picasso en Mondriaan.
Karel is een bar/hotel in het hippe Spijkerkwartier, onderdeel van het centrum. De suites zijn om door een ringetje te halen, zo tof ingericht. Leuk is dat je kids ook welkom zijn, sterker nog, ze krijgen een plattegrond met speurtocht en uitleg waar de speeltuinen zitten. Maar ook voor de volwassenen is het genieten want er is een goede koffiebar, een fijne binnentuin om je even terug te trekken en je komt helemaal tot rust in een ouderwets bad op pootjes.
Als we het hebben over een uniek verblijf dan zijn dit twee plekken waar je moet zijn. In de torens van de 700 jaar oude Walburgiskerk zijn namelijk een aantal luxe hotelkamers gecreëerd. Wie heeft er nou eerder in een middeleeuwse toren gebadderd? De kamers zijn gemaakt in verschillende Arnhem-gerelateerde thema’s van de mangrove in Burgers’ Zoo tot het verhaal van de Slag om Arnhem – waar de Arnhemmers elk jaar in september nog bij stilstaan.
En sinds kort is er nog een slaapplek in een kerk: Church in een voormalige Lutherse kerk. Liggend in het Modekwartier en ook te gek ingericht heeft deze als voordeel dat er ook een cocktailbar en restaurant in zit. Rollend weer je bed in dus. Ben je er in het weekend? Ga dan voor de champagnebrunch op zondag, voor een potje ultieme verwennerij.
Haarhuis was tot voor kort een plek waar je niet wilde komen maar is totaal van gedaante verwisseld na een grootschalige verbouwing. Restaurant Locals maakt gebruik van groenten en kruiden uit eigen verticale tuin en kreeg een tweede notering in de Gault Millau-gids. Het dakterras is the place to be van de stad in de zomer. Het toilet (gebouwd in een liftschacht met glazen vloer op 18 meter hoogte!) wordt ook wel het mooiste (en engste) toilet van Nederland genoemd en als kers op de taart kreeg Haarhuis pas nog een vijfde ster, waardoor het Arnhems eerste vijfsterrenhotel is geworden!
Een authentieke bakkerij die al sinds 1904 draait en hun vloerbrood nog echt op de stenen ovenvloer bakt. Wat je sowieso meeneemt is het Arnhemse grofje, een wit broodje met krenten en rozijnen erin. Ooit gemaakt voor de armen die zich geen krentenbollen konden veroorloven maar als je deze proeft wil je voortaan liever een grofje!
Bij deze banketbakkerij koop je de enige echte Arnhemse meisjes, een knapperig koekje van gistdeeg in de vorm van een miniatuur schoenzool dat rijk met suiker is bestrooid. Ooit bedacht door een bakker in de 19e eeuw toen zijn dochter geboren was en nog steeds een must om mee te nemen als je in Arnhem bent. Deze bakker kocht onlangs het geheime recept over en hier koop je dus de enige echte.
De oude stadskern van Arnhem wordt gevormd door veel pittoreske steegjes en straatjes. Net buiten de grote winkelstraten vind je de wat kleinere ondernemers die zich hebben gebundeld in de Zeven Straatjes. Die bestaan uit de Arke Noachstraat, Bentinckstraat, Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en de Zwanenstraat. Je kunt er terecht voor kunst, interieur, mode en cadeaus maar er zitten ook net buiten de gebaande paden horecaconcepten en – onder het mom van ken je klassiekers – het OK oftewel het Oranje Koffiehuis, het oudste café van Arnhem.
Jones is een begrip in de stad. De kleding die ze er verkopen is bijna kunst. Niet goedkoop, maar wel voor het leven. Sinds kort zit er een tof koffietentje in: CAFE at JONES. Voor een fijne koffie, Japanse thee of kombucha.
De tweelingzusjes Truus en Riet Spijkers, inderdaad ooit afgestudeerd aan de Arnhemse modeacademie, wonnen veel prestigieuze prijzen maar hebben ook een toegankelijk label: SIS. Aan de Weverstraat kun je je slag slaan. Verwacht uitbundige kleuren en prints!
Schrijf je in en ontvang de leukste Utrecht tips in jouw digitale mailbox.