Een (kerk)toren is vaak een betekenisvolle culturele locatie van een stad. En in veel steden of dorpen is het beklimmen van de toren een ‘must do’ als je een dagje erop uit bent. Om een toren heen vindt veel bedrijvigheid plaats, zoals de lokale markt en / of culturele activiteiten. Maar een toren beklim je natuurlijk voor het adembenemende uitzicht vanaf grote hoogte. In dit artikel tip ik drie torens die zeker de moeite waard zijn om te beklimmen. De torens zijn gevestigd in: Utrecht, Woerden en Oudewater.

De Domtoren: het kloppend hart van de stad

De Domtoren is het hart van Utrecht! Met 465 traptreden en de Salvator als grootste torenklok, ook de hoogste en meest imposante kerktoren van Nederland. Ja, deze staat in ons stadsie. En daar mogen we als Utrechters best trost op zijn. Ik heb de bijna 700 jaar oude toren een aantal keer beklommen en telkens weer was ik overdonderd door het prachtige uitzicht. Elk seizoen is de klim en het uitzicht een andere beleving en zeker de moeite waard. Tijdens de feestdagen is het vooral een beleving met de mooie kerstversiering door de gehele stad te zien vanaf de Dom. De Klim omhoog is zeker ook een leuke beleving. De gidsen van de Domtoren zijn allen enthousiaste domtoren-liefhebbers en dat merk je ook aan hoe ze de verhalen brengen tijdens tour.

Tijdens de restauratie blijft de Domtoren open voor bezoekers. De tour komt langs de Michaelkapel, Egmondkapel en de klokkenzolder.

Kaarten koop je bij VVV Utrecht op het Domplein.

Lichtjes kijken Domtoren

De Petrustoren in Woerden

In Woerden staat de Petrustoren. De toren hoort bij de Petruskerk, maar staat los van de kerk. Je kunt voor of na het beklimmen van de Petrustoren ook het interieur van de kerk bewonderen. De Petrustoren heb ik onder begeleiding van een gids van het Gilde beklommen. Het Gilde is een groep vrijwilligers die graag het mooie Woerden aan bezoekers en of inwoners laat zien.

Om de trans van de toren te bereiken klim je 142 treden via stenen- en houtentrappen. Regelmatig stopt de gids om de groep bezoekers te vertellen over het verleden van de stad, de kerk en natuurlijk de toren te vertellen. Ook vertelt de gids enthousiast over het carillon en het stokkenklavier, de nieuwe es-klok en de kunstwerken die op de laatste verdieping staan. Aangekomen op de trans heb je een mooi uitzicht over Woerden. Desondanks een grauwe lucht op een regenachtige dag kon ik wel de contouren van de Domtoren zien. Mij werd verteld dat op mooie dagen je zelfs Amsterdam kunt zien.

Kaarten koop je bij Beleef Woerden.

Bezoek Woerden Provincie Utrecht Explore Utrecht-13

De toren van de Sint Michaëlskerk

De toren van de Sint Michaëlskerk heb ik alleen kunnen bewonderen vanaf de rondvaartboot. Vanaf de geelbuik heb je mooi zicht op de toren uit 14eeeuw met een bijzonder zadeldak. Maar mocht je een dagje Oudewater bezoeken dan kun je de toren zeker beklimmen. De klim wordt begeleid door ervaren gidsen die je meenemen in het verhaal van het ontstaan van Oudewater, Sint Michaëlskerk en de toren. De toren van de Sint Michaëlskerk heeft een mooi uitzicht over de stad en het Groene Hart.

Kaarten kopen bij Tip Oudewater.

Banner Visit Utrecht Region